Εκθήλυνση προσώπου: Μία καινοτόμος επέμβαση που γίνεται και στην Ελλάδα
Η εξατομικευμένη IPS (Individual Patient Solutions) υπολογιστικά καθοδηγούμενη εκθήλυνσης προσώπου είναι νέα, πρωτοποριακή διαδικασία χειρουργικής παρέμβασης στα χαρακτηριστικά του φύλου που αφορούν στο πρόσωπο. Η καινοτόμος αυτή επέμβαση εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία για δεύτερη φορά στην Ευρώπη και για πρώτη στην Ελλάδα από ομάδα Γναθο-Προσωπικών Χειρουργών στη Θεσσαλονίκη. Τι είναι και πώς γίνεται;
Από τη Φλώρα Κασαβέτη
Δυσφορία φύλου ή διαφυλισμός ονομάζεται το άγχος (ή στρες) που βιώνει ένας άνθρωπος εξ αιτίας της σύγκρουσης μεταξύ του φύλου με το οποίο χαρακτηρίστηκε αμέσως μετά τη γέννησή του και το φύλο με το οποίο νοιώθει πως ταυτίζεται.
Οι άνθρωποι που βιώνουν τη δυσφορία φύλου αισθάνονται συχνά παγιδευμένοι σε ένα σώμα και ένα πρόσωπο το οποίο δεν είναι σύμφωνο με το φύλο με το οποίο ταυτίζονται.
Η εξατομικευμένη IPS (Individual Patient Solutions) υπολογιστικά καθοδηγούμενη εκθήλυνσης προσώπου είναι νέα, πρωτοποριακή διαδικασία χειρουργικής παρέμβασης στα χαρακτηριστικά του φύλου που αφορούν στο πρόσωπο. Ξεκίνησε από τις Η.Π.Α., και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από ομάδα Ισπανών χειρουργών.
Η καινοτόμα αυτή επέμβαση, που αλλάζει τα δεδομένα για όσους ανθρώπους επιθυμούν να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του φύλου στο πρόσωπο τους, εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία για δεύτερη φορά στην Ευρώπη και για πρώτη στην Ελλάδα από ομάδα Γναθο-Προσωπικών Χειρουργών στη Θεσσαλονίκη, αποτελούμενη από τους Ιωάννη Χατζηστεφάνου, Χρήστο Μαγόπουλο, Πέτρο Ζήκο και Βασίλειο Μπανίκα.
Ποιες διαδικασίες περιλαμβάνει η επέμβαση
Το ανδρικό πρόσωπο είναι αλλιώς δομημένο σε σχέση με το γυναικείο, εξηγεί ο Dr. Ιωάννης Χατζηστεφάνου Στρατιωτικός Ιατρός – 424 ΓΣΝΕ, Διδάκτωρ & Ακαδημαϊκός Υπότροφος Ιατρικής, Διευθυντής Β´ Γναθοπροσωπικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
«Τα οστά του μετώπου, τα ζυγωματικά, το πηγούνι και η κάτω γνάθος είναι διαφορετικά δομημένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παρά τις παρεμβάσεις που πιθανόν κάνουν στο σώμα τους οι άνδρες με δυσφορία φύλου και τις αλλαγές στην εμφάνιση τους να εξακολουθούν να βλέπουν ένα ανδρικό πρόσωπο στον καθρέφτη και να εξακολουθούν να μοιάζουν με άνδρες
Δεν έχουν δηλαδή θηλυκά χαρακτηριστικά προσώπου. Δεν αρκεί να μακρύνει τα μαλλιά του ένας άνδρας, να τονώσει τα χείλη ή να φορέσει κραγιόν για να μοιάζει με γυναίκα. Με την επέμβαση εκθήλυνσης προσώπου ή “Facial Femininization Surgery”, μεταμορφώνουμε κυριολεκτικά ένα ανδρικό πρόσωπο σε θηλυκό.
Απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να «αλλάξουν το πρόσωπο» τους, χωρίς όμως να αλλάξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογενείας τους. Θέλουν δηλαδή να αποκτήσουν το πρόσωπού που θα είχαν αν γεννιόντουσαν σε θηλυκό σώμα, διατηρώντας όμως την ομοιότητα με τους γονείς τους.
Όπως ο ίδιος εξηγεί η επέμβαση εκθήλυνσης προσώπου περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ξεχωριστών χειρουργικών επεμβάσεων αλλαγής στο πρόσωπο, που όμως τελούνται χρονικά σε ένα μόνο χειρουργείο και αφορούν: αναδιαμόρφωση του οστού του μετώπου, των υπερόφρυων τόξων, των ζυγωματικών τόξων, των γωνιών της γνάθου και του γένειου (πηγουνιού).
Η εξατομικευμένη μελέτη που απαιτείται πριν την επέμβαση
Στην IPS (Individual Patient Solutions) επέμβαση εκθήλυνσης προσώπου ή «IPS Tranformation Surgery», η όλη επέμβαση αλλαγής του προσώπου γίνεται μετά από εξατομικευμένο σχεδιασμό, ο οποίος βασίζεται στην υπολογιστικά καθοδηγούμενη 3D εξηγεί ο κύριος Χατζηστεφάνου.
Δηλαδή στην ανάλυση των οστικών δομών και των αναλογιών του προσώπου, τη 3D σχεδίαση της αλλαγής των χαρακτηριστικών του προσώπου από αρσενικά σε θηλυκά με τη βοήθεια εξειδικευμένου λογισμικού και εξειδικευμένων τεχνικών της εταιρείας KLS Martin, με έδρα τη Γερμανία, και τη κατασκευή εξειδικευμένων IPS χειρουργικών οδηγών και ενθεμάτων (ενθέματα ζυγωματικών ή γνάθου), ώστε να αποδοθεί επακριβώς ο χειρουργικός σχεδιασμός στο χειρουργείο.
Στις μέρες μας, η επανορθωτική χειρουργική προσώπου μπορεί, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής να φθάσει σε υψηλού επιπέδου αποτελέσματα, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις των ασθενών μας.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας εξασφαλίζεται η προστασία ανατομικών δομών του προσώπου, επιτυγχάνεται ελαχιστοποίηση του χειρουργικού χρόνου, της βαρύτητας της επέμβασης, του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο (2 ημέρες) και ταχύτερη επανένταξη του ασθενούς στη καθημερινή φυσιολογική ζωή του (7-10 ημέρες).