Ακράτεια: Ένα ζήτημα που αφορά γυναίκες και άνδρες!

Ακράτεια: Ένα ζήτημα που αφορά γυναίκες και άνδρες!

«Δεν κρατιέμαι!»: Χωρίς φόβο και με όλο το πάθος ξαναβγαίνουμε στη ζωή, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης.  Όσο και να μας φαίνεται απίθανο, οι περισσότεροι άνθρωποι – γυναίκες και άνδρες – στην ενήλικη ζωή τους έχουν βιώσει κάποιο είδος ακράτειας. Από τι προκαλείται; Πώς διαφοροποιείται, ανάμεσα στα δύο φύλα; Υπάρχει θεραπεία; Πού πρέπει να απευθυνθούμε; Οι απαντήσεις ακολουθούν… 

Από την Άντζελα Μολφέτα

«Κα…..κα από τα γέλια!», «Τα έκανα, πάνω μου!», «Δεν κρατιέμαι…!» είναι μερικές από τις εκφράσεις που στοχοποιούν το ουροποιητικό μας σύστημα. Η ακράτεια ούρων λοιπόν, μπορεί να προκληθεί είτε από υπερβολική ευθυμία, είτε από φόβο ή ακόμα, και από πολύωρη αναμονή, ενώ δεν είναι σπάνιες οι φορές που το φαινόμενο ενεργοποιείται και από τον έντονο βήχα!

Δεν πρόκειται για ασθένεια! Ορίζεται από την ακούσια και απρόσμενη απώλεια ούρων, είτε σε λίγες σταγόνες, είτε ως πλήρη κένωση. Όπως και να έχει, η ψυχολογία μας επηρεάζεται στο έπακρο και το φαινόμενο παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση, ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, σε γυναίκες και άνδρες!

Τύποι ακράτειας

Στις γυναίκες διακρίνουμε:
  • Ακράτεια από προσπάθεια: Πρόκειται για ακούσια απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια κάποιας άσκησης ή πίεσης, μετά από έντονο βήχα ή φτέρνισμα.
  • Ακράτεια επιτακτικού τύπου: Συνοδεύεται ή ακολουθεί με επιτακτικότητα, συνδυάζεται με συχνουρία, ενώ εμφανίζει συχνά και νυκτουρία.
  • Μικτή ακράτεια: Συνυπάρχουν τόσο το επιτακτικό στοιχείο, όσο και η απώλεια ούρων κατά την προσπάθεια.
Στους άνδρες παρατηρούμε:
  • Επιτακτική ακράτεια: Μέρος του συνδρόμου υπερλειτουργικής κύστης, όπου κυριαρχεί η επιτακτικότητα, η συχνουρία και σε κάποιες περιπτώσεις, η νυκτουρία.
  • Ακράτεια κατά την προσπάθεια: Ακούσια απώλεια ούρων κατά την άσκηση, την πίεση, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Συνήθως, συνδέεται με επεμβάσεις του προστάτη, κυρίως μετά από ριζική προστατεκτομή.
  • Ακράτεια από υπερπλήρωση: Παρατηρείται χρόνιο υπόλειμμα ούρων, με τελικό αποτέλεσμα μια μόνιμα γεμάτη κύστη, που αδυνατεί να κενωθεί ικανοποιητικά.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα αφορά περισσότερο τις ευαισθησίες που προκύπτουν από ασθένειες του προστάτη, οι οποίες παρουσιάζονται στον  ανδρικό πληθυσμό, ενώ στις γυναίκες αποκαλύπτονται από ενδοκοιλιακές δυνάμεις.

Διάγνωση και θεραπεία

Οι γυναίκες είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως από τη στιγμή που διαπιστώσουμε οποιαδήποτε δυσλειτουργία του ουροποιητικού μας συστήματος ο κατάλληλος γιατρός για να απευθυνθούμε είναι ο ουρολόγος.

Ο ουρολόγος ως ειδικός είναι εκείνος που μετά την εξέταση και τη σωστή διάγνωση θα μας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα.

Οι άνδρες, πολύ σωστά, επιλέγουν εξ αρχής τη γνώμη ενός ειδικού ουρολόγου, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την ταλαιπωρία και να απολαμβάνουν συντομότερης ίασης.

Ένας πλήρης έλεγχος, σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται με κλινική εξέταση. Συνήθως, προτείνεται απεικονιστική και ουροδυναμική μελέτη, για να διαπιστωθεί ο τύπος της ακράτειας. Η νεφρική λειτουργία, ο έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη και νόσοι του νευρικού συστήματος παίζουν επίσης, σημαντικό ρόλο για μια στοχευμένη διάγνωση.

Είναι πολύ σημαντικό να ταυτοποιηθεί ο τύπος της ακράτειας, ώστε να ακολουθηθεί και η αντίστοιχη θεραπεία.

Δείτε Επίσης
«Δεν κρατιέμαι…!»: 12 ερωτήσεις αποκαλύπτουν προσωπικές ιδιαιτερότητες, μόνο για εμάς!

Για την Ακράτεια κατά την προσπάθεια:
  • Διαχείριση της πρόσληψης υγρών και συχνή κένωση της κύστης.
  • Ασκήσεις πυελικού εδάφους, ώστε να ενδυναμώσουν οι μύες και να ενισχυθεί ο σφιγκτηριακός μηχανισμός.
  • Χειρουργική θεραπεία, με ανάλογες εξειδικευμένες επεμβάσεις.
Για την Επιτακτική Ακράτεια:
  • Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, αποφεύγοντας ερεθιστικούς παράγοντες, όπως καφέ, αλκοόλ, σοκολάτα, καυτερά φαγητά, ανθρακούχα ποτά, κ.λπ.
  • Επανεκπαίδευση της κύστης με ασκήσεις πυελικού εδάφους, που μπορούν να αναχαιτίσουν και να αποτρέψουν την ακράτεια.
  • Φαρμακευτική αγωγή, με ειδικά σκευάσματα υψηλής αποτελεσματικότητας.
  • Χειρουργικές θεραπείες δεύτερης γραμμής.
Για την Ακράτεια από υπερπλήρωση:
  •  Άρση της υποκυστικής απόφραξης ή εφαρμογή διαλειπόντων αυτοκαθετηριασμών.
Για τη Μικτού τύπου ακράτεια:
  • Αντιμετωπίζεται αρχικά, η πιο ενοχλητική κατάσταση και στη συνέχεια, ακολουθείται η επόμενη θεραπεία.

Η κλινική εξέταση από τον ειδικό ουρολόγο είναι το πρώτο βήμα. Η ατομική θεραπεία εξασφαλίζει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ώστε να κρατήσουμε το φαινόμενο της ακράτειας στο παρελθόν, για πάντα!

Ακόμα περισσότερες λύσεις, εδώ και τώρα; Στο https://denkratiemai.gr/ αποδεικνύεται πως τίποτα δεν μας κρατάει πια!

Μια πρωτοβουλία της Astellas
με την επιστημονική επιμέλεια της ΕΟΕ | Copyright 2021

Σημείωση: Οι παραπάνω πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.