Ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θα το ενισχύσετε
Ακόμη και πριν το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, το θέμα της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται κάθε χρόνο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αυτή την εποχή. Πόσο μάλλον τώρα! Ας δούμε 8 στοιχεία που θα μας βοηθήσουν.
Από την Σοφία Κροκιδά
Τι είναι τελικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα; Πόσα γνωρίζουμε γι’ αυτό; Τελικά το ανοσοποιητικό σύστημα απλώς μας προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις ή είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό;
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του σώματός μας, και οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τις λειτουργίες του. Αποτέλεσμα; Δεν ξέρουμε πώς να το διατηρήσουμε ισχυρό ή πώς να το ενισχύσουμε.
Καθώς λοιπόν τον τελευταίο καιρό αποτελεί κυρίαρχο θέμα συζήτησης, είναι ευκαιρία να μάθουμε για το ανοσοποιητικό μας μερικές σημαντικές πληροφορίες και πώς να το διατηρούμε πάντα ισχυρό και λειτουργικό.
1. Το ανοσοποιητικό σύστημα σχετίζεται με όλα τα υπόλοιπα συστήματα του σώματός μας
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και περίπλοκο δίκτυο από κύτταρα που έχουν φτιαχτεί για να πολεμούν κάθε παθογένεια που μπορεί να μας βλάψει. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με το σώμα μας, ελέγχοντας συνεχώς οποιαδήποτε απειλή.
Με άλλα λόγια, το ανοσοποιητικό δεν είναι απλώς μία ασπίδα που προστατεύει μαγικά το σώμα μας. Αποτελείται από κύτταρα, όργανα και χημικές ουσίες που εντοπίζουν τα κύτταρα που μπορεί να μας βλάψουν.
2. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού δεν είναι αυτό που νομίζουμε
Η συμβουλή του να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ακούγεται συχνά, αλλά είναι προβληματική. Ναι, είναι πιθανό να έχουμε ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό, αλλά είναι εξίσου πιθανό να έχουμε ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό.
Για παράδειγμα, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα δεν ξέρει πότε πρέπει να αντιδράσει, ξέρει όμως πότε δεν πρέπει. Ένα διαταραγμένο ανοσοποιητικό μπορεί ακόμα και να επιτεθεί στα υγιή κύτταρα του οργανισμού, προκαλώντας διαταραχές και αυτό-άνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος.
Γι’ αυτό και πρέπει να βάζουμε σε προτεραιότητα τις πρακτικές που κρατάνε το ανοσοποιητικό μας υγιές. Ο πραγματικός στόχος είναι η ισορροπία, όχι η ενίσχυση. Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί το θέμα είναι να προσφέρουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα τα θρεπτικά συστατικά που θα διατηρούν υγιή τη λειτουργία και στη βέλτιστη μορφή της. Για παράδειγμα, παρέχοντάς του βιταμίνες C και D αλλά και ψευδάργυρο.
Είναι πιθανό να έχουμε ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό, αλλά είναι εξίσου πιθανό να έχουμε ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό. Τίποτα από τα δύο δεν είναι ωφέλιμα.
3. Η διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει ή να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας υγιές; Οι γιατροί προτείνουν μη επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, καροτενοειδή, βιταμίνες της ομάδας Β και C, και ψευδάργυρο.
Όλα τα παραπάνω τα λαμβάνει ο οργανισμός τρώγοντας 7 με 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση λαχανικών, αλλά και άλλων τροφίμων, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο και το πράσο, μούρων, μυρωδικών και μπαχαρικών, καθώς έχουν ιδιότητες με αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Δυστυχώς, όπως φαντάζεστε, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, οι τροφές φτωχές σε φυτικές ίνες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι καθόλου καλά για το ανοσοποιητικό.
Ευτυχώς, το να τρώμε για να κρατάμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυνατό δεν είναι δύσκολο. Αλλά ακόμα κι αν δεν είστε λάτρης της υγιεινής διατροφής, ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε να βάζετε στη ζωή σας λίγα λαχανικά και φρούτα τη μέρα.
4. Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθάνε το ανοσοποιητικό
Ακόμα κι αν τρώτε όλα τα παραπάνω καλά τρόφιμα, κάποιες φορές είναι καλό να παίρνουμε κάποια συμπληρώματα διατροφής που θα μας παρέχουν κάποια συστατικά που δεν παίρνουμε επαρκώς από τη διατροφή μας.
5. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και πάλι μπορεί να προσβληθεί
Μήπως πιστεύετε ότι ένα απλό μπούκωμα σημαίνει ότι έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό; Λάθος! Όσο υγιής και να είστε, δεν σημαίνει ότι δεν θα αρρωστήσετε ποτέ! Σημαίνει όμως ότι αν αρρωστήσετε θα έχετε ισχυρή δύναμη αντίστασης για να το αντιμετωπίσετε και να αναρρώσετε πιο εύκολα.
Όσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και αν έχουμε, δεν σημαίνει ότι δεν θα αρρωστήσουμε ποτέ. Σημαίνει ότι θα το ξεπεράσουμε πιο εύκολα και γρήγορα.
Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσετε την «ανοσοποιητική μνήμη» δηλαδή, την παραγωγή αντισωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι αν προσβληθείτε από το ίδιο παθογόνο στο μέλλον ξανά, θα μπορεί ο οργανισμός σας να το καταπολεμήσει πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
6. Η σωματική άσκηση επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η άθληση κάθε είδους είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την ψυχική μας υγεία όσο και για τη σωματική. Η κίνηση που μας προσφέρει η άσκηση βοηθάει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να κυκλοφορούν πιο γρήγορα και να ενισχύσουν τον οργανισμό μας απέναντι στον εντοπισμό διάφορων ιών.
Έστω και με λιγότερη από μία ώρα άσκηση την ημέρα, τρέξιμο, γιόγκα ή ακόμα και περπάτημα, μπορείτε να κάνετε μεγάλο καλό στο ανοσοποιητικό σας.
Από την άλλη, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν να μην το παρακάνετε. Οι αθλητές που προπονούνται σκληρά συχνά αντιμετωπίζουν διαταραχές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα λόγω υψηλών επιπέδων φλεγμονών και στρες.
Φροντίστε να κρατάτε μια ισορροπία στην άσκησή σας, διατηρώντας τη σωστή ένταση και συχνότητα και μην πιέζετε τον εαυτό σας να αθληθεί, αν νιώθετε εξαντλημένοι. Όσο καλό κι αν είναι να κινείστε συχνά, το σώμα κάποιες φορές το μόνο που έχει ανάγκη είναι να ξεκουραστεί.
Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ενώ το να προσέχουμε τον εαυτό και τις ανάγκες μας βοηθά!
7. Το στρες επίσης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, και να μας κάνουν πιο ευάλωτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το στρες… μας αρρωσταίνει.
Σημαίνει όμως, ότι όταν εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε βλαβερούς παθογόνους οργανισμούς το σώμα μας δεν τους πολεμά, όπως θα έκανε κανονικά. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα και το μυαλό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι τέλειοι σύμμαχοι στη μείωση του στρες.
8. Μην ξεχνάτε να αγαπάτε τον εαυτό σας
Μπορεί να σας ακούγεται ένα τεράστιο κλισέ, αλλά το να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας συμβάλλει σημαντικά στην υγεία και το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία σας είναι να μιλάτε στον εαυτό σας με θετικά λόγια και να τον συγχωρείτε. Η ζωή είναι ήδη αρκετά δύσκολη για να βάζουμε και μη ρεαλιστικούς στόχους. Όταν είμαστε χαρούμενοι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και φερόμαστε καλά στον εαυτό μας, τότε το σώμα μας θα ανταποκριθεί αντίστοιχα.