Χωρίς λακτόζη: H ομάδα τροφίμων που έχει κερδίσει πολλούς υποστηρικτές

Χωρίς λακτόζη: Μια νέα ομάδα τροφών με πολλούς υποστηρικτές!

Έως και 70% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ το φαινόμενο επηρεάζει από το 30-60% του ελληνικού πληθυσμού! Τι είναι, πώς προκαλείται και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η λακτόζη είναι ένα είδος φυσικής ζάχαρης που υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία για να διασπαστεί και να αφομοιωθεί μέσα στον οργανισμό μας χρειάζεται ένα ένζυμο, τη λακτάση. Το συγκεκριμένο ένζυμο παράγεται φυσικά, στο λεπτό έντερο. Παρατηρείται πως διατηρείται σε υψηλά ποσοστά στην παιδική ηλικία, μετέπειτα αρχίζει να φθίνει, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες η παραγωγή λακτάσης ενδέχεται ακόμα, και να πάψει εντελώς!

Τα ύποπτα συμπτώματα!

Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη; Αρχικά, εξετάζουμε εάν οι ενοχλήσεις παρουσιάζονται άμεσα ή μετά από λίγες ώρες.

Αν τα συμπτώματα παρουσιάζονται αμέσως μετά την κατανάλωση λακτόζης, έχουμε:

  • Ναυτία
  • Αίσθηση πληρότητας και έντονο φούσκωμα στην περιοχή του στομαχιού

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 2-6 ώρες, τότε παρατηρείται, συνήθως:

  • Κοιλιακός πόνος (γύρω από τον ομφαλό ή στο κάτω μέρος της κοιλιάς)
  • Φούσκωμα
  • Έντονη εντερική κινητικότητα, παραγωγή αερίων και διάρροια
  • Τάση για εμετό

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα, σε μια επίσκεψη σε ειδικό γαστρεντερολόγο. Ο έλεγχος για τη δυσανεξία στη λακτόζη γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος, μέσω μοριακού ελέγχου ή με βιοπτικό δείγμα μέσω γαστροσκόπησης.

Πώς δημιουργείται;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μία από τις συχνότερες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οφείλεται, όπως αναφέραμε ήδη, στην ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάσης στο έντερο. Χωρίς επαρκείς ποσότητες λακτάσης λοιπόν, το πεπτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να διασπάσει και να απορροφήσει τη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο καθορίζονται είτε από γενετικούς παράγοντας (πρωτοπαθής ανεπάρκεια), είτε από παθήσεις του λεπτού εντέρου (δευτεροπαθής ανεπάρκεια).

Στην πρωτοπαθή ανεπάρκεια έχουμε κληρονομική διάθεση:
  • Φυλετικοί ή εθνικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Στις περιοχές της Ασίας και της Αφρικής παρατηρείται δυσανεξία στη λακτόζη σε ποσοστά μεγαλύτερα του 70%!
  • Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως, κατά την εφηβεία ή μετά την ενηλικίωση.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, νεογέννητα παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Ο πρόωρος τοκετός μπορεί επίσης, να ακολουθηθεί με δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά ενδέχεται να αποκατασταθεί μετέπειτα.
Στη δευτερογενή ανεπάρκεια:
  • Έπειτα από κάποια βραχυχρόνια πάθηση, όπως στομαχική γρίπη ή μακροχρόνια πάθηση, όπως κυστική ίνωση, ακτινοβολίες ή λήψη φαρμάκων παρουσιάζεται ανάπτυξη του φαινομένου.
  • Λοιμώξεις, βακτήρια και βλεννογονικές βλάβες στο λεπτό έντερο αυξάνουν τις πιθανότητες.
  • Η νόσος του Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η δυσανεξία στη γλουτένη ευνοούν την κατάσταση.
  • Στην τρίτη ηλικία, η δυσανεξία στη λακτόζη ενδέχεται να εμφανιστεί ξαφνικά, λόγω του γήρατος.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η σωστή διάγνωση της δυσανεξία στη λακτόζη είναι απαραίτητη. Στη συνέχεια, μπορούμε να απομακρύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, εφαρμόζοντας τους κατάλληλους διατροφικούς χειρισμούς.

Για να αντικαταστήσουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, αντί των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως η σαρδέλα, ο σολομός, το μπρόκολο, το σπανάκι (βρασμένο), το λάχανο, η ρόκα, τα αμύγδαλα, τα λευκά φασόλια, τα αποξηραμένα σύκα και τα cranberries.

Δείτε Επίσης
5 σημάδια που αποδεικνύουν πως τρώμε πολλή ζάχαρη!

Κι αν αγαπάμε το γιαούρτι;

Το γιαούρτι και ειδικά, το στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λακτόζη, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό μας, προσφέροντας παράλληλα ανακούφιση στα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Καταναλώνοντας 2-3 κεσεδάκια καθημερινά είτε ως πρωινό, είτε ως υγιεινή επιλογή με ελάχιστες θερμίδες ή ακόμα και το βράδυ για ένα ελαφρύ δείπνο, προσφέρουμε στο σώμα μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με τον πιο εύγευστο τρόπο!

Η ΔΩΔΩΝΗ λάνσαρε πρόσφατα το νέο ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό 2% χωρίς λακτόζη.

Η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ δημιούργησε ένα NΕΟ γιαούρτι το ΔΩΔΩΝΗ στραγγιστό 2%, χωρίς λακτόζη, με μοναδική βελούδινη υφή και υπέροχη γεύση, από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα.

Με την προσθήκη του ενζύμου λακτάση, η λακτόζη διασπάται και έτσι μπορούν να απολαύσουν όλοι το μοναδικό στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά από τη ΔΩΔΩΝΗ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Πρόκειται για μια «νέα ελαφριά και θρεπτική επιλογή είτε για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, είτε για όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, διατηρώντας όλη τη θρεπτικότητα του γάλακτος, καθώς απορροφάται πιο εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.