Εάν χρησιμοποιείτε κάλυμμα οδοντόβουρτσας, έχουμε νέα… για εσάς! Ποιο είναι το πρόβλημα;

Εάν χρησιμοποιείτε κάλυμμα οδοντόβουρτσας, έχουμε νέα… για εσάς! Ποιο είναι το πρόβλημα;

Παρά την εικόνα που μπορεί να έχουμε, τα καλύμματα οδοντόβουρτσας και η καθαριότητα δεν συνδυάζονται πάντα! Αν και τα καλύμματα της οδοντόβουρτσας είναι ένα δημοφιλές προϊόν – τόσο στο σπίτι, όσο και στα ταξίδια- ίσως είναι σκόπιμο να επανεξετάσετε τη χρήση τους. Δείτε τι θέλουν να ξέρετε οι οδοντίατροι για αυτό το φαινομενικά χρήσιμο αντικείμενο και τι πρέπει να προσέχετε.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Ποιο είναι το πρόβλημα με τα καλύμματα οδοντόβουρτσας;

Το κάλυμμα μιας οδοντόβουρτσας είναι κακή ιδέα γιατί το κάλυμμα της οδοντόβουρτσας παγιδεύει την υγρασία γύρω από τις τρίχες, κάτι που είναι τέλειο για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και μυκήτων.

Η στοματική κοιλότητα καλύπτεται με εκατοντάδες είδη βακτηρίων όπως ο Streptococcus mutans και η Granulicatella adiacens. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, μερικά από αυτά τα βακτήρια υπάρχουν στην οδοντόβουρτσά σας, ακόμη και αφού την ξεπλύνετε σωστά με νερό.

Τοποθετώντας την οδοντόβουρτσά σας σε ένα κάλυμμα και δημιουργώντας ένα υγρό περιβάλλον, προάγετε άμεσα την ανάπτυξη βακτηρίων, κάτι που δεν είναι καλό. Αυτός ο πολλαπλασιασμός μικροβίων είναι ιδιαίτερα πιθανός εάν τοποθετήσετε την οδοντόβουρτσά σας μέσα στο κάλυμμα, ενώ οι τρίχες είναι ακόμα υγρές.

Από την άλλη, δεν υπάρχει πολλή έρευνα που δείχνει ότι βακτήρια αναπτύσσονται σε μια καλυμμένη οδοντόβουρτσα που προκαλούν βλάβη στους ασθενείς, αλλά είναι πάντα καλύτερο να αφήνετε την οδοντόβουρτσά σας να στεγνώσει στον αέρα μετά τη χρήση, εξηγούν οι οδοντίατροι.

Και παρόλο που η πιθανότητα σοβαρής βλάβης δεν έχει ερευνηθεί διεξοδικά, η χρήση καλύμματος οδοντόβουρτσας μπορεί να έχει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις: μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο δυσοσμία του στόματος (κακή αναπνοή), τερηδόνας και αποστήματα (στοματικές λοιμώξεις).

Πρέπει λοιπόν να πετάξετε το κάλυμμα της οδοντόβουρτσάς σας;

Αυτό που εξηγούν οι οδοντίατροι είναι ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε καλύμματα οδοντόβουρτσας για καθημερινή χρήση μέσα στο σπίτι. Αν ανησυχείτε για τα σωματίδια των κοπράνων από την τουαλέτα σας, μπορείτε είτε να κλείσετε το καπάκι είτε να μετακινήσετε την οδοντόβουρτσά σας όσο το δυνατόν πιο μακριά από την τουαλέτα.

Πράγματι, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συμβουλεύει τους ασθενείς να μην «καλύπτουν ή αποθηκεύουν τακτικά τις οδοντόβουρτσες σε κλειστά καλύμματα».

Οι οδοντίατροι τείνουν να μην συνιστούν καλύμματα οδοντόβουρτσας εκτός εάν μπορείτε πραγματικά να βεβαιωθείτε ότι οι τρίχες της οδοντόβουρτσας είναι εντελώς στεγνές πριν τοποθετήσετε την οδοντόβουρτσα μέσα στο κάλυμμα.

Αν και οι οδοντίατροι δεν συνιστούν τη χρήση καλύμματος οδοντόβουρτσας σε καθημερινή βάση, έχουν ελαφρώς διαφορετικές σκέψεις όταν πρόκειται για ταξίδια.

Δείτε Επίσης
7 οφέλη για την υγεία μας, με γεύση μέντας!

«Δεν είναι κακή ιδέα να προστατεύεις την οδοντόβουρτσά σου ενώ ταξιδεύεις», λένε και μάλιστα πιστεύουν ότι τα καλύμματα οδοντόβουρτσας πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν ταξιδεύετε για κάθε είδους προστασία.

Αν για παράδειγμα συνηθίζετε να τυλίγετε μια χαρτοπετσέτα γύρω από τις τρίχες της οδοντόβουρτσας σας, καλύτερα είναι να χρησιμοποιείτε μια θήκη ταξιδιού για να τη διατηρείτε καθαρή και να αποτρέπετε την άμεση επαφή με άλλα προϊόντα περιποίησης ή συσκευασμένα αντικείμενα.

Ομοίως, οι άλλοι ειδικοί συνέστησαν να χρησιμοποιείτε μόνο μια μεγαλύτερη θήκη μεταφοράς που να καλύπτει ολόκληρη τη βούρτσα, αντί για ένα μικρό κάλυμμα κεφαλής με τρίχες, εάν θέλετε να την προστατέψετε ενώ ταξιδεύετε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ακόμα υγρή, όταν τη συσκευάζετε.

«Μπορείτε σίγουρα να χρησιμοποιήσετε ένα κάλυμμα οδοντόβουρτσας για να ταξιδέψετε, αλλά θα πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιείται μόνο κατά τη μεταφορά και όσο η οδοντόβουρτσα είναι στεγνή. Ενώ βρίσκεστε σε διακοπές ή στον προορισμό σας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αφήσετε την οδοντόβουρτσα έξω από τη θήκη», συμβουλεύουν οι οδοντίατροι.

Τι άλλο πρέπει να κάνετε για την υγιεινή του καλύμματος;

Όσον αφορά την υγιεινή του καλύμματος, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε ότι η οδοντόβουρτσά σας είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρή και υγιεινή,

  • Κρατήστε την μακριά από την τουαλέτα σας για τυχόν σωματίδια ή μακριά από τον νιπτήρα, ειδικά αν έχετε κοινόχρηστο μπάνιο. Δεν θέλετε η οδοντόβουρτσά σας να είναι ακριβώς δίπλα στο σημείο όπου άλλοι άνθρωποι μπορεί να βουρτσίζουν τα δόντια τους ή να πλένουν τα χέρια τους για να αποφύγουν οποιαδήποτε μόλυνση.
  • Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας. Ένα καλό διάστημα για να το κάνετε αυτό είναι κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.
  • Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε έξι μήνες – το πολύ. Αν κοιτάξετε την οδοντόβουρτσά σας, συχνά μπορείτε να πείτε πότε οι τρίχες φαίνονται φθαρμένες ή θολές. Εάν αυτό συμβεί πριν από έξι μήνες, αλλάξτε το. Όχι μόνο για πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων αλλά και για λειτουργία της και τη βέλτιστη ικανότητά της.
  • Ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα, είναι καλό να αλλάξετε την οδοντόβουρτσα ή την κεφαλή της οδοντόβουρτσας μετά την ανάρρωσή σας από μια ασθένεια.
  • Ξεπλένετε την οδοντόβουρτσα σας αφού τελειώσετε το βούρτσισμα των δοντιών. Φυλάξτε την οδοντόβουρτσά σας κάθετα, ώστε το νερό να στραγγίζει από τη βούρτσα. Αποφύγετε να μοιράζεστε την οδοντόβουρτσά σας με άλλους – που μπορεί να μεταδώσουν ιούς και βακτήρια. Και αν χρησιμοποιείτε θήκη, φροντίστε να την καθαρίζετε πολύ τακτικά.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.