Επιχείλιος έρπητας: Προστασία και θεραπεία

Επιχείλιος έρπητας: Προστασία και θεραπεία

Πρόκειται για μια πολύ συχνή μόλυνση, η οποία επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται πως περίπου το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού κάτω των 50 ετών φέρει τον ιό, ενώ το ποσοστό που εμφανίζει κατ΄επανάληψη επιχείλιο έρπητα κυμαίνεται από 30-40%! Σε περίπτωση που ανήκουμε σε αυτές τις ομάδες, το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα, τώρα!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Ο έρπης είναι ένας ιός γνωστός εδώ και αιώνες! Πήρε το όνομά του από τον Ιπποκράτη, καθώς είχε παρατηρήσει πως πρόκειται για έναν ιό που «έρπει». Σήμερα ξέρουμε, ότι ο έρπης πραγματικά μπορεί να “έρπει” από κύτταρο σε κύτταρο. Ο τύπος του ιού είναι ο HSV1 (έρπης τύπου 1), ο οποίος και προκαλεί συνήθως, τον επιχείλιο έρπητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Εάν έχει εμφανιστεί γύρω από το στόμα μας είναι πολύ πιθανόν, όπως αναφέραμε ήδη, να κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του. Αρχικά, προκαλείται μια αίσθηση καύσου στην περιοχή. Στη συνέχεια, ενδέχεται να αισθανθούμε ένα ελαφρύ μούδιασμα ή και φαγούρα.

Σταδιακά, παρουσιάζονται μικρές επώδυνες φουσκάλες γεμάτες υγρό, οι οποίες σπάνε δημιουργώντας μία μικρή πληγή. Σε μερικές περιπτώσεις είναι επίσης πιθανόν, να παρουσιαστεί πυρετός, πονόλαιμος, έντονος πονοκέφαλος ή και μυϊκοί πόνοι, ειδικά την πρώτη φορά της εμφάνισής του.

Από τι προέρχεται και πώς μεταδίδεται

Ο έρπης δεν είναι κληρονομική ασθένεια, ούτε είναι κάποιος ιός ο οποίος βρίσκεται στο αίμα και περνάει με την μετάγγιση αίματος. Μεταδίδεται κυρίως, με την άμεση επαφή, όπως για παράδειγμα με το φιλί!

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να μην έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, πράγμα το οποίο είναι ευκολότερο στις ημέρες μας, ελέω κορωνοϊού!

Για να μην μεταδοθεί και εξαπλωθεί, όμως, θα πρέπει να αποφύγουμε τα αγγίγματα στην περιοχή, δεν θα πρέπει να μοιραζόμαστε με κανέναν τις πετσέτες, τα μαχαιροπήρουνα, τα ποτήρια και γενικά, γυάλινα σκεύη, καλλυντικά προϊόντα χειλιών κ.λπ.

Αν μας έχει παρουσιαστεί ο έρπης, δεν πρέπει να μοιραζόμαστε σκεύη, πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και δεν χρησιμοποιούμε μακιγιάζ.

Θα πρέπει να πλένουμε πολύ συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ακουμπήσουμε τα μάτια μας, διότι μπορούν να εμφανιστούν πολύ σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα.

Ειδικά για το πλύσιμο των χεριών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι απαραίτητο να τα πλένουμε πριν και μετά από κάθε επαφή µε την πάσχουσα περιοχή. Ο επιµελής καθαρισµός των χεριών επιβάλλεται ακόμη και μετά από την τοπική χρήση των ειδικών προϊόντων, στο σημείο που έχει εμφανιστεί ο έρπης. Μέχρι το φαινόμενο να εξαφανιστεί, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα μακιγιάζ.

Τι προκαλεί την εμφάνισή του;

Τα αίτια της εμφάνισής του ποικίλλουν, αλλά μπορούμε να πούμε πως παρουσιάζεται ευκολότερα, όταν έχει εξασθενίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το κρύο, το στρες, η έκθεση στον ήλιο, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές ή η γρίπη ενισχύουν την παρουσία του. Ενεργοποιείται επίσης, όταν είμαστε αγχωμένες ή εάν τα χείλη μας είναι πολύ ξηρά.

Δείτε Επίσης
Ερεθισμοί στα χείλη; Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση;

Ο έρπης οφείλεται συχνά σε ευάλωτο ανοσοποιητικό, στο κρύο, το στρες, τη γρίπη ή σε φάρμακα.

Ως προληπτική δράση, μπορούμε να πούμε πως η αντηλιακή προστασία είναι εξαιρετικά σημαντική. Εάν μας αρέσουν τα χειμερινά σπορ ή ακολουθούμε κάποια φυσική άσκηση που δραστηριοποιείται κάτω από τις ηλιακές ακτίνες είναι επίσης, απαραίτητο να φοράμε αντηλιακό προσώπου και ειδική προστατευτική φόρμουλα στα χείλη, ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, με δείκτη προστασίας SPF30 και πάνω.

Φυσικές θεραπείες

Οι πρώτες ενδείξεις για την εμφάνιση του επιχείλιου έρπητα συνήθως, εμφανίζονται μετά το πρωινό ξύπνημα. Πριν λοιπόν, αναπτυχθεί στο έπακρο το φαινόμενο καθαρίζουμε καλά την περιοχή με κάποιο αντιβακτηριακό σαπούνι και νερό και ταμπονάρουμε απαλά με χαρτομάντιλο.

Εφαρμόζοντας κάποια από τις θεραπείες που ακολουθούν, θα νιώσουμε ανακούφιση, ενώ υπάρχει δυνατότητα να αναστείλουμε την ανάπτυξη του!

  • Μόλις αισθανθούμε το πρώτο αίσθημα καύσου, τοποθετούμε αμέσως ένα-δυο παγάκια τυλιγμένα σε μια καθαρή πετσέτα στη συγκεκριμένη περιοχή, τοπικά, για μερικά λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα είδος σοκ στην περιοχή, κάνοντας το φαινόμενο να εξασθενίσει.
  • Σύμφωνα, με το Τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Brigham Young University της Γιούτα, εάν κόψουμε μια σκελίδα σκόρδου στη μέση και την εφαρμόσουμε στην περιοχή τοπικά για λίγα δευτερόλεπτα, θα ανακουφιστούμε άμεσα.
  • Το γάλα και το γιαούρτι είναι πλούσια σε λυσίνη, συστατικό που αναστέλλει την αργινίνη, υπεύθυνη για την ανάπτυξη του έρπητα στα χείλη.

    Απλά, μουλιάζουμε ένα βαμβάκι σε λίγο γάλα και τρίβουμε ελαφρά την περιοχή. Όσο για το γιαούρτι; Καταναλώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε, όταν υποφέρουμε από τον επιχείλιο έρπητα και τοποθετούμε λίγη ποσότητα πάνω στο εξάνθημα, που θα δροσίσει και την περιοχή.

  • Το Εξειδικευμένο Ιατρικό Κέντρο Εναλλακτικής Ιατρικής του Ντουμπάι, προτείνει το μέλι ως ένα ασφαλές και αποτελεσματικό συστατικό κατά του επιχείλιου έρπητα, για τοπική χρήση. Μπορούμε να το εφαρμόσουμε, ακόμα και 3-4 φορές την ημέρα.

  • Η Διεθνής Κοινότητα Έρευνας Εναλλακτικής Φαρμακευτικής αναφέρει πως το μαύρο τσάι μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του επιχείλιου έρπητα. Εφαρμόζοντας ένα φακελάκι μαύρο τσάι ως κομπρέσα, πάνω στην περιοχή, η διαδικασία επούλωσης επιταχύνεται.
  • Το λεμόνι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό, με αντισηπτική δράση. Δεν είναι τυχαίο, που το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ το προτείνει για την καταπολέμηση των ιών, όπως αυτός που προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα. Για αυτόν τον σκοπό εφαρμόζουμε 4-5 σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού τοπικά, 3 φορές την ημέρα.

Προσοχή! Εάν ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται πολύ συχνά ή προκαλεί έντονο πόνο, είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε έναν ειδικό στοματολόγο, ώστε να κάνει τη σωστή διάγνωση και να προτείνει φαρμακευτική θεραπεία ενάντια στον ιό.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.