Επείγουσα αντισύλληψη ή το χάπι της επόμενης ημέρας
Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι γνωστό. Το έχουμε ακούσει, γνωρίζουμε πάνω-κάτω περί τίνος πρόκειται, αλλά πολλές από εμάς, δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό είναι, πώς δρα και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται. Σας παρουσιάζουμε 9 κοινούς μύθους σχετικά με αυτό, ώστε να έχετε την προσωπική σας άποψη.
Από την Άντζελα Μολφέτα
Μύθος 1: Χρειάζεται ιατρική συνταγή
Κι όμως! Δεν χρειάζεται καμιά συνταγή ούτε και να συζητήσουμε αναλυτικά με τον φαρμακοποιό μας για το εν λόγω ζήτημα. Μπορούμε να προμηθευτούμε, απλά και εύκολα, το χάπι της επόμενης ημέρας από το φαρμακείο της γειτονιάς. Εκτός από την αρχική του σύνθεση, κυκλοφορούν στην αγορά και γενόσημες εκδόσεις, οπότε έχουμε και δικαίωμα επιλογής.
Μύθος 2: Αισθανόμαστε χάλια μετά τη λήψη
Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, αλλά για το συγκεκριμένο οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι σπάνιες και ιδιαίτερα ήπιες. Παλαιότερα οι υψηλές δόσεις οιστρογόνων δημιουργούσαν ζαλάδες και πόνους στο στήθος. Σήμερα, η απουσία οιστρογόνων και η πρόληψη προγεστερόνης ενδέχεται να ακολουθηθεί από ένα ελαφρύ πονοκέφαλο ή να προκαλέσει τάση για έμετο, μια-δυο ημέρες μετά τη λήψη. Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι αλλαγές της περιόδου για τον συγκεκριμένο μήνα, όσον αφορά τη διάρκεια (λιγότερο ή περισσότερο) και η πιθανότητα να ξαναεμφανιστεί.
Μύθος 3: Διακοπή εγκυμοσύνης εν τη γενέσει της
Γίνεται συχνά παρανόηση σε αυτό το σημείο. Οι έρευνες αποκαλύπτουν πως ο κύριος μηχανισμός του χαπιού της επόμενης ημέρας είναι η παρεμπόδιση ή καθυστέρηση της ωορρηξίας. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν πως η επείγουσα αντισύλληψη «σκληραίνει» τα τοιχώματα της μήτρας, ώστε να αποτραπεί η εμφύτευση. Σε περίπτωση, όμως, που το ωάριο έχει ήδη γονιμοποιηθεί και εμφυτευθεί στα τοιχώματα της μήτρας, το χάπι της επόμενης ημέρας δεν μπορεί να διακόψει την εγκυμοσύνη που έχει ήδη αρχίσει.
Μύθος 4: Η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται από την ταχύτητα λήψεως
Είναι αλήθεια πως πρέπει να λαμβάνουμε το χάπι όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν πως είναι αποτελεσματικό ακόμα και έως 4 ημέρες (72 ώρες), μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Οπότε, δεν ισχύει η άποψη πως εάν δεν το πάρουμε αμέσως, η προσπάθειά μας θα είναι μια χαμένη υπόθεση. Σε περίπτωση βέβαια που θα λάβουμε το χάπι από την 5η ημέρα και μετά, δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για το αποτέλεσμα.
Μύθος 5: Χρησιμοποιείται μόνο μετά από ελεύθερη επαφή
Τα ατυχήματα στις σεξουαλικές μας επαφές δεν είναι αδύνατα! Υπάρχει περίπτωση να σπάσει το προφυλακτικό ή να έχουμε ξεχάσει να πάρουμε το αντισυλληπτικό μας χάπι. Ειδικά για τα αντισυλληπτικά, εάν παραλείψουμε να πάρουμε ένα και λάβουμε δύο την επόμενη ημέρα, συνήθως είμαστε εντάξει. Σε περίπτωση, όμως, που έχουμε χάσει τρία ή περισσότερα χάπια, τότε είναι καλό να ακολουθήσουμε την επείγουσα αντισύλληψη.
Μύθος 6: Δεν μπορούν να το αγοράσουν οι άνδρες
Όπως αναφέραμε ήδη, το χάπι της επόμενης ημέρας δεν χρειάζεται κάποια ειδική ιατρική συνταγή, οπότε και μπορεί να αγορασθεί από οποιονδήποτε. Εάν λοιπόν, είχατε μια ατυχή σεξουαλική συνεύρεση με τον αγαπημένο σας, μην διστάσετε να τον παρακαλέσετε να κατευθυνθεί προς το κοντινότερο φαρμακείο και να προμηθευτεί την επείγουσα αντισύλληψη!
Μύθος 7: Δεν λειτουργεί στις υπέρβαρες γυναίκες
Πριν λίγο καιρό είχαν κυκλοφορήσει κάποιες φήμες, όπου η αποτελεσματικότητα του χαπιού θεωρείτο λιγότερο αποτελεσματική σε γυναίκες πάνω από 165 κιλά και αναποτελεσματική για εκείνες που ζυγίζουν από 175 κιλά και πάνω. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πρόσφατα πάντως, πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία αυτήν τη στιγμή και έπειτα από έρευνες, που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Μύθος 8: Υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη χρήση του
Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι ένα σχετικά νέο φάρμακο. Με κύριο συστατικό την λεβονοργεστρέλη, παρόμοια μορφή προγεστερόνης που υπάρχει σε προηγούμενες συνθέσεις για τον έλεγχο των γεννήσεων, θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές. Καθώς συνηθίζεται να πωλείται με την επωνυμία «Σχέδιο Β», παρέχει την ασφάλεια ενός προληπτικού μέτρου κατά της εγκυμοσύνης, χωρίς έντονες παρενέργειες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ακόμα και εάν εν αγνοία μας έχουμε μείνει έγκυες και λάβουμε το συγκεκριμένο χάπι, μπορούμε να συνεχίσουμε την εγκυμοσύνη μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Εάν πάλι λάβουμε επείγουσα αντισύλληψη με κύριο συστατικό την ουλιπριστάλη, μπορούμε να πάρουμε το χάπι έως και 5 ημέρες μετά, αλλά μέχρι σήμερα, δεν επιβεβαιώνεται η ασφάλεια της χρήσης του σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Μύθος 9: Πρόκειται για ένα αξιόπιστο μέσο ελέγχου των γεννήσεων
Σε ένα μηνιαίο κύκλο μπορούμε να λάβουμε λεβονοργεστρέλη περισσότερες από μία φορές, αλλά μόνο μία όταν περιέχουν ουλιπριστάλη. Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς επτά στις οκτώ γυναίκες που θα προβούν σε μια τέτοια κίνηση, δεν θα μείνουν έγκυες, αλλά δεν είναι τόσο αξιόπιστη για τον έλεγχο των γεννήσεων, όσο τα υπόλοιπα μέσα αντισύλληψης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί δεν συστήνουν το χάπι της επόμενης ημέρας ως μια συνεχή μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων.