Εποχιακό κρυολόγημα: Αλήθεια και μύθοι σε έξι διαδεδομένες πεποιθήσεις

Εποχιακό κρυολόγημα: Αλήθεια και μύθοι σε έξι διαδεδομένες πεποιθήσεις

Επιστρέφοντας σιγά σιγά στην προ πανδημίας καθημερινότητά μας, μαζί με τις κοινωνικές συναναστροφές είναι πολύ πιθανόν να μας επισκεφθούν ξανά και τα κρυολογήματα. Για να μην εφαρμόσουμε οτιδήποτε μοιάζει πιστευτό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτουμε τις έξι πιο κοινές και ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος… Τι είναι αλήθεια και τι ψέματα σύμφωνα με την ιατρική;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Αυτήν την εποχή, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας μας κάνουν ακόμα πιο ευάλωτους και επιρρεπείς στα κρυολογήματα. Πέρα από τα γιατροσόφια της γιαγιάς, διάφορες προτάσεις στο διαδίκτυο εγγυώνται την ιδανική θεραπεία.

Πριν αφομοιώσουμε τις θετικές ιδιότητες του σκόρδου ή τις κομπρέσες με παγωμένο νερό, μήπως είναι προτιμότερο να ανακαλύψουμε τι μπορεί να μας βοηθήσει πραγματικά, σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών;

1. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν το κρυολόγημα;

Κρυολογούμε πιο συχνά τον χειμώνα, καθώς η διάδοση των ιώσεων είναι μεγαλύτερη αυτήν την εποχή. Και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος προκαλούνται συνήθως, από έναν ιό.

Όταν η θερμοκρασία πέφτει, μπορεί να επηρεαστεί η φυσιολογική ασπίδα στην τραχεία, στη μύτη ή στον λαιμό μας, διευκολύνοντας την είσοδο στους ιούς, ώστε να μολύνουν τα υγιή μας κύτταρα.

Δεν φταίνε οι χαμηλές θερμοκρασίες για το κρυολόγημα, αλλά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους με άλλους ανθρώπους πιο πολύ.

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό, όμως, είναι διότι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και βρισκόμαστε πιο κοντά με άλλους ανθρώπους. Αυτό αποτελεί και το τέλειο περιβάλλον, για τη μετάδοση των ιών!

2. Σκόρδο στη μύτη;

Διάφορα stories του διαδικτύου προτείνουν να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα, τοποθετώντας σκελίδες σκόρδου στη μύτη μας, με την πεποίθηση πως λειτουργεί ως αποσυμφορητικό!

Κάτι τέτοιο βέβαια, θα εμποδίσει τη ροή της βλέννας, η οποία όχι μόνο παγιδεύει, αλλά και απομακρύνει παθογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ιών.

Παράλληλα, η βλέννα περιέχει αντισώματα, τα οποία μειώνουν τη μετάδοση των μολυσματικών και μεταδιδόμενων ιών. Οπότε, κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρα, μια καλή ιδέα!

Ε όχι και να βάλουμε το σκόρδο στη μύτη μας! Πέρα από τον ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει, μειώνει τη ροή της βλέννας που περιέχει αντισώματα.

Ας μην ξεχνάμε, πως το σκόρδο διακρίνεται από μια σειρά ενώσεων που μπορεί να ερεθίσουν τη μύτη μας. Επίσης, δεν προτείνεται ποτέ να βάζουμε οτιδήποτε μέσα στη μύτη μας!

Είναι πολύ πιθανόν να βλάψει την εσωτερική επιφάνεια, να προκαλέσει αιμορραγία ή ακόμα και να κολλήσει! Επομένως, πώς θα βοηθήσει κάτι που μπορεί να προκαλέσει τόσες ανωμαλίες;

3. Τα φυτικά σκευάσματα μπορούν να αποτρέψουν το κρυολόγημα;

Αρκετές φορές έχουμε ακούσει πως διάφορα φυτικά σκευάσματα μπορούν να μας προφυλάξουν ή να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος.

Μια από τις πιο γνωστές προτάσεις αφορά στην εχινάκεια. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει πως διαθέτει ένα μικρό ποσοστό πρόληψης, αλλά τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα της νόσου.

Ο κουρκουμάς είναι επίσης, γνωστός ως μέσο προφύλαξης, αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του, προς το παρόν, τουλάχιστον!

Τελικά, η αλήθεια είναι πως τα ζεστά ροφήματα μπορούν να καταπραΰνουν τα ιγμόρειά μας, αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν το κρυολόγημα. 

4. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει;

Ο Linus Pauling, βραβευμένος επιστήμονας με Νόμπελ, πρότεινε βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις, ως μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλές ιογενείς λοιμώξεις.

Μια ανασκόπηση του θέματος από ερευνητές διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C δεν προλαμβάνει τα κρυολογήματα, αλλά σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μειώσει τη διάρκειά τους.

Η βιταμίνη C δεν προλαμβάνει τις ιώσεις, αλλά μειώνει την εκδήλωση και τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Τα συμπληρώματα με βιταμίνη C των 200mg θεωρούνται ασφαλή και προτείνονται ως μια καλή μέθοδος για τη μείωση των εκδηλώσεων ενός κρυολογήματος!

Δείτε Επίσης
Ξεχάστε τον «άντρα-κυνηγό»! Τα δεδομένα της Προϊστορικής εποχής αποκαλύπτουν…

5. Η βιταμίνη D προλαμβάνει το κρυολόγημα;

Η βιταμίνη του ήλιου σχετίζεται με τα υγιή οστά και γενικά, στην προστασία του οργανισμού μας σχεδόν από τα πάντα, δηλαδή από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη ως και ιούς! Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, που προτείνεται ως μέσο για την καταπολέμηση της γρίπης και πιο πρόσφατα, του Covid-19.

Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει, ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υποστήριξη της ανοσίας και κατά συνέπεια, για την καταπολέμηση των ιών.  Και όπως γνωρίζουμε ήδη, η έκθεση στον ήλιο μας επιτρέπει να φτιάξουμε τη δική μας βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.   Προτείνεται λοιπόν, ως μέσο για την καταπολέμηση της γρίπης και πιο πρόσφατα, του Covid-19.

Το ζήτημα είναι πως η ηλιοφάνεια μειώνεται τον χειμώνα, ενώ αρκετοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ανεπαρκή επίπεδα, χωρίς να το γνωρίζουν.

Άρα, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, μπορεί να μας βοηθήσει ενάντια στα κρυολογήματα!

6. Και με την κοτόσουπα, τι γίνεται;

Εδώ και αιώνες, η κοτόσουπα θεωρείται ως μια από τις καλύτερες θεραπείες, όπως και το μέλι, αλλά είναι μάλλον απίθανο να συμβάλλει σημαντικά στην εξάλειψη της μόλυνσης. Βέβαια, το υγρό στοιχείο της σούπας θα ενυδατώσει τον οργανισμό μας, στοιχείο που θεωρείται απαραίτητο όταν είμαστε κρυωμένοι.

Όπως και τα περισσότερα ζεστά ροφήματα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των ερεθισμένων ιγμόρειων και της ρινικής κοιλότητας.

Αν και πραγματοποιούνται μελέτες, με σκοπό την επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος,  τα στοιχεία δεν είναι ακόμη επαρκή.

Τελικά, δεν υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες για το κοινό κρυολόγημα. Ορισμένες προτάσεις μπορεί να είναι ωφέλιμες, χωρίς να γίνονται επιβλαβείς, όπως η λήψη συμπληρωμάτων με αρκετή βιταμίνη C και D.

Άλλες πάλι, δεν υπάρχει λόγος να τις δοκιμάσουμε, ενώ μπορεί να γίνουν και επικίνδυνες, όπως για παράδειγμα οι σκελίδες σκόρδου στη μύτη μας! Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για πρόληψη, αλλά και θεραπεία είναι να πίνουμε αρκετά υγρά, ώστε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας. Καλό χειμώνα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.