Έρευνα: Πόσο ασφαλή είναι τα αντηλιακά;

Έρευνα: Πόσο ασφαλή είναι τα αντηλιακά;

Ποια είναι η ιδανική αντιηλιακή προστασία, εφ’ όσον τα περισσότερα αντιηλιακά προϊόντα δεν λειτουργούν στο μέγιστο βαθμό; Πολύχρονες έρευνες αποκαλύπτουν πως σχεδόν τα τρία στα τέσσερα αντηλιακά προϊόντα που κυκλοφορούν δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εμφάνιση μελανωμάτων! Πώς μπορούμε να χαιρόμαστε τον ήλιο, αποφεύγοντας την αρνητική του δράση;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Εάν κάνουμε μια πρόχειρη έρευνα θα διαπιστώσουμε πόσο έχουν αυξηθεί τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος, τα τελευταία χρόνια. Το φαινόμενο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί! Τι συμβαίνει; Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία ή ακόμα και εάν ακολουθούμε τους κανόνες προστασίας, δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Μία ομάδα ερευνητών στην Αμερική διεξήγαγε μελέτη, σχετικά με 1.700 αντηλιακά προϊόντα.

Η έρευνα ασχολήθηκε με διάφορους παράγοντες, όπως η προστασία από την UVA και UVB ακτινοβολία, την ισορροπία μεταξύ αυτών, τη σταθερότητα των δραστικών συστατικών και κατά πόσο επηρεάζονται από το φως του ηλίου, εξετάζοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από το 73% των προϊόντων προσφέρουν κατώτερη προστασία από εκείνη που υπόσχονται ή περιέχουν επικίνδυνα συστατικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να απολαμβάνουμε την ηλιοφάνεια, με τον πιο υγιή και αποτελεσματικό τρόπο; Οι πιο πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν…

Τι θα πρέπει να αποφεύγουμε:

1.    Πολύ υψηλούς δείκτες προστασίας (SPF)

Αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένα τα αντηλιακά προϊόντα με δείκτες προστασίας ως 100SPF, μία μερίδα γυναικών τα προτιμούν με την ελπίδα πως προσφέρουν προστασία όλη την ημέρα.

Τα αντηλιακά προϊόντα όμως, επηρεάζονται από τη δύναμη του φωτός, με αποτέλεσμα ακόμα και με μια μικρή αλλαγή στη φωτεινότητα να μετατρέπει ένα αντηλιακό προϊόν με δείκτη προστασίας ως 100SPF σε 37SPF!

Παράλληλα, όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακό πιστεύουμε πως έχουμε την απόλυτη προστασία, με αποτέλεσμα να παραμένουμε όλο και περισσότερες ώρες στον ήλιο.

Κάτι τέτοιο όμως, αυξάνει την πρόσληψη της υπεριώδους ακτινοβολίας και τα ηλιακά εγκαύματα, ενώ η αντηλιακή προστασία δεν απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, όταν το παρακάνουμε και εκτιθέμεθα στον ήλιο, ειδικά τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας (μεταξύ 11:00 και 17:00).

2.    Βιταμίνη Α

Αν και η βιταμίνη Α μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα μας, η έκθεση στις ακτίνες του ηλίου με προϊόντα στα οποία περιέχεται σε διάφορες μορφές, έστω και σε ελάχιστη ποσότητα, επιταχύνει την ανάπτυξη όγκων και δερματικών αλλοιώσεων.

Έρευνες αποδεικνύουν μάλιστα, πως η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της, περιέχονται περίπου στο 14% των πιο δημοφιλών αντηλιακών προϊόντων.

Για να είμαστε βέβαιες πως δεν διατρέχουμε κάποιο τέτοιο κίνδυνο, ελέγχουμε τα συστατικά του αντηλιακού προσέχοντας να μην περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους παλμιτικό ρετινύλιο (retinyl palmitate), ρετινόλη (retinol), οξικό ρετινύλιο (οretinyl acetate), λινολεϊκό ρετινύλιο (retinyl linoleate) και ρετινοϊκό οξύ (retinoic acid).

Δείτε Επίσης
Το μεγάλο λάθος που κάνετε όταν βάζετε αντηλιακό σε μορφή σπρέι

3.    Οξυβενζόνη

Η oξυβενζόνη είναι μια χημική ουσία που δρα ως φωτοσταθεροποιητής, δεσμεύοντας το υπεριώδες φως. Προκαλεί φωτοευαισθησία αυξάνοντας την παραγωγή των επιβλαβών ελευθέρων ριζών, ενώ επιτίθεται στα κύτταρα του DNA.

Καθώς διαπερνά πολύ εύκολα το δέρμα, απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος μιμούμενη τη δράση των οιστρογόνων, με κίνδυνο να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες, ενδομητρίωση στις γυναίκες, διαταραχές στον θυρεοειδή, εκζέματα και αλλεργίες, ενώ ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ενισχύοντας την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Συνήθως, αναγράφεται ως βενζοφαινόνη ή βενζοφαινόνη-3. Πέρα από την προσωπική μας υγεία, έρευνες απέδειξαν πως προκαλεί βλάβες και στο οικοσύστημα.

Για τον σκοπό αυτό, ο κυβερνήτης της Χαβάης υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει τα ανιηλιακά που περιέχουν oξυβενζόνη, τα οποία προκαλούν βλάβες στους κοραλλιογενείς υφάλους!

Οι πιο ασφαλείς επιλογές

Οπωσδήποτε και δεν θα μείνουμε κλεισμένες μέσα στο σπίτι, εν όψει καλοκαιρινών διακοπών! Ελέγχοντας τη σύνθεση των αντηλιακών προϊόντων που βρίσκονται στην κατοχή μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά που περιέχουν επικίνδυνα δραστικά στοιχεία, αντικαθιστώντας τα με ασφαλείς συνθέσεις.

Ποιες είναι αυτές; Οι καλύτερες επιλογές στα αντηλιακά προϊόντα είναι εκείνες που περιέχουν ανόργανα άλατα, οξείδιο του ψευδάργυρου και διοξείδιο του τιτανίου. Μια ακόμα ασφαλής ουσία, που ήρθε να αντικαταστήσει την επιβλαβή οξυβενζόνη, είναι η αβοβενζόνη, γνωστή και ως parsol.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.