Γιατί ΔΕΝ θέλουμε τα πόδια της Barbie στην πραγματική μας ζωή!

Γιατί ΔΕΝ θέλουμε τα πόδια της Barbie στην πραγματική μας ζωή!

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Barbie είναι ένα σύμβολο και πιθανότατα θα παραμείνει και για τις επόμενες δεκαετίες. Αν και έχει επικριθεί για την προώθηση μη ρεαλιστικών προσδοκιών για το σώμα μας στο παρελθόν, τα θέματα έχουν ξεθωριάσει… Με αφορμή την ταινία “Barbie” της Greta Gerwig, όμως, έχει ξεκινήσει μια τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φλερτάρουν με τα πέλματά της. Μήπως πρέπει να αντισταθούμε;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Μόλις εμφανίστηκε το τρέιλερ της ταινίας μια χρήστης του TikTok δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό της να μιμείται τη σκηνή όπου η Barbie, την οποία υποδύεται η ηθοποιός Margot Robbie, βγαίνει αβίαστα από τα ψηλοτάκουνα, με τα πόδια της να παραμένουν σε τέλεια καμπύλη, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των τακουνιών! Φαίνεται αρκετά χαριτωμένο; Ναι. Θα μας έκανε να φαινόμαστε πιο ψηλές; Ναι. Θα είναι καλά τα πόδια μας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα; Ούτε καν!

Αν και μπορεί να φαντάζει ενδιαφέρον εάν όλοι άρχιζαν ξαφνικά, να περπατούν στα δάχτυλα των ποδιών τους, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σχεδιασμένο να κινείται με αυτόν τον τρόπο και δεν θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει μια τέτοια συνήθεια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το ότι η Robbie χρειάστηκε να επαναλάβει τη συγκεκριμένη σκηνή οκτώ φορές, για να την πετύχει σωστά και με πάρα πολλές βοήθειες, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή της, επισημαίνοντας πως τα παπούτσια ήταν κολλημένα με ταινία διπλής όψης στο πάτωμα για να κρατηθούν στη θέση τους καθώς τα έβγαζε!

Και οπωσδήποτε, δεν θέλουμε να έχουμε τα πόδια της Barbie! Φθάνει να ρωτήσουμε κάποιον από το 20% του πληθυσμού που υποφέρει από αυτήν τη δυσπλασία. Γνωστή ως κοίλο πόδι, κοιλοποδία ή Pes cavus, χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη καμάρα στο μεσαίο πελματιακό τόξο, το οποίο και είναι πολύ υψηλότερο από όσα θα έπρεπε.

Η πρόκληση για τα πόδια της Barbie είναι πιο επικίνδυνη από όσο νομίζουμε

Πέρα από τον προφανή κίνδυνο να πέσουμε χτυπώντας το πρόσωπό μας, η πρόκληση με τα πόδια της Barbie που εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σχεδόν 60 εκατομμύρια προβολές, οι οποίες και αυξάνονται, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά ζητήματα που δεν θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε, πραγματικά!

Πόδια της Barbie; Μια ιστορία που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ομορφιά, αλλά και την υγεία μας, τελικά! Χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές, δεν συμφωνείτε;

Αν και μοιάζει διασκεδαστική διαδικασία, με ή χωρίς τη χρήση πουέντ, αποτελεί μια τάση που δεν μοιάζει να κοπάζει σύντομα. Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν πως όσο αποτελεί μια πρόκληση, τόσο περισσότερο μπορεί να κάνει κακό παρά καλό!

«Το να βάζεις το πόδι σου σε αφύσικη θέση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα αυξάνει τον κίνδυνο μυϊκής ανισορροπίας, προκαλεί διαστρέμματα αστραγάλου, κίνδυνο ανατροπής, πόνο στα πόδια, στις γάμπες και εμφάνιση κάλων», υπογραμμίζουν ειδικοί ποδίατροι.

Ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και τον πόνο, τόσο στα πέλματα όσο και στην καμάρα, που θα προκύψει από τη μετατόπιση της βαρύτητας προς τα εμπρός.

Πόδια της Barbie; Μια πραγματική, επώδυνη δυσπλασία

Τα κομψά τοξωτά πόδια της Margot Robbie στο “Barbie” μπορεί να φαίνονται όμορφα, αλλά όσοι ζουν με αυτό το πρόβλημα θα μας διαβεβαιώσουν πως δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να μοιάζουν με την Barbie.

Όσες από εμάς έχουμε μια τυπική καμάρα, θεωρούμε δεδομένο το γεγονός ότι τα πόδια μας μπορούν να μεταφέρουν και να κατανέμουν ομοιόμορφα το σωματικό μας βάρος.

Όσοι έχουν, όμως, κοιλοποδία γενικά αντιμετωπίζουν μυϊκές αδυναμίες και ανισορροπίες λόγω της ανομοιόμορφης κατανομής βάρους στα πόδια τους. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως cavus foot ή pes cavus, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Αυτή η δυσπλασία αλλάζει δραστικά τη δομή του ποδιού, με αποτέλεσμα οι κραδασμοί να απορροφώνται σε μειωμένο βαθμό. Συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία, συμπεραίνουμε εύκολα πόσο επιρρεπείς θα είμαστε σε τραυματισμούς, όπως κατάγματα οστών και διαστρέμματα αστραγάλου.

Εκτός των άλλων, αυτή η άβολη κατανομή βάρους επηρεάζει τους αστραγάλους και τα δάχτυλα των ποδιών, προκαλώντας έντονους πόνους.  Και η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει μόνιμα τη δομή του ποδιού.

Αν έχουμε κοιλοποδία, πιθανότατα το γνωρίζουμε ήδη

Εάν έχουμε μεγάλη καμάρα, γνωστή και ως «πόδια Barbie», θα παρατηρήσουμε ότι το κέντρο του ποδιού μας αγγίζει το έδαφος ελαφρώς ή καθόλου. Αμφιβάλλουμε;

Μπορούμε να κάνουμε ένα τεστ: Ας πάρουμε ένα κομμάτι χαρτόνι και ας βρέξουμε τα πέλματα μας με λίγο νερό. Αμέσως μετά, ας πατήσουμε πάνω στο χαρτόνι και ας ελέγξουμε το αποτύπωμά μας. Τα άτομα με μέτριες καμάρες μπορούν συνήθως να εντοπίσουν το αποτύπωμα που έκανε η καμάρα του ποδιού τους.

Εάν έχουμε μεγάλη καμάρα, ωστόσο, μπορεί να εντοπίσουμε μόνο το αποτύπωμα των δακτύλων και της φτέρνας μας! Μερικές φορές, ένα πολύ μικρό μέρος του τόξου μπορεί να είναι ορατό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό αποτελεί μια ένδειξη κοιλοποδίας.

Δείτε Επίσης
7 οφέλη για την υγεία μας, με γεύση μέντας!

Μερικά ακόμα σημεία που μαρτυρούν πως έχουμε μεγάλη καμάρα αφορούν κάλους, νύχια και δάχτυλα που ακουμπούν προς τα κάτω (σφυροδάχτυλα). Επιπλέον, αν και ο πόνος αρχικά εντοπίζεται στα πόδια, εξαπλώνεται προς τα επάνω καθώς περνούν οι ώρες προκαλώντας δυσφορία όχι μόνο στα πόδια, αλλά και στους μηρούς και τους γοφούς.

Τα cavus feet μπορούν επίσης, να μας δυσκολέψουν στην εύρεση άνετων υποδημάτων, καθώς η καμπύλη θα φαίνεται και το πόδι δεν θα μπορεί να χωρέσει εξαιτίας της μεγάλης καμάρας.

Ιατρική διάγνωση

Ενώ μπορεί να είναι εύκολο να εντοπίσουμε μόνες μας τα πόδια Barbie, είναι καλύτερο να επισκεφθούμε τον γιατρό μας για μια επίσημη διάγνωση, ειδικά εάν υποφέρουμε από πόνους στα πόδια μας σε καθημερινή βάση.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή: Ο γιατρός θα μας εξετάσει, μελετώντας τον τρόπο που περπατάμε και στεκόμαστε στα πόδια μας. Θα μας ρωτήσει επίσης, πού νιώθουμε πόνο και θα ελέγξει την ευελιξία στις καμάρες των ποδιών μας.

Συνήθως, θα προτείνει και μια σειρά εξετάσεων, ώστε να αποκλείσει οποιαδήποτε σοβαρή αιτία για κοιλοποδία. Ενδέχεται λοιπόν, να προτείνει νευρολογικές εξετάσεις, έλεγχο της σπονδυλικής στήλης, ηλεκτρομυογραφία, ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Το cavus foot μπορεί να είναι και κληρονομικό, επομένως ο γιατρός θα μας ρωτήσει εάν κάποιο μέλος της οικογένειας μας έχει αυτήν την πάθηση. Μπορεί επίσης, να μας προτείνει και γενετικό έλεγχο ώστε να προσδιοριστεί εάν μπορούμε και να μεταδώσουμε την πάθηση.

Επώδυνες καταστάσεις

Στην πραγματικότητα βασιζόμαστε στα πόδια μας, καθώς μας μεταφέρουν όπου και εάν πάμε! Η εμφάνιση πόνου σε αυτήν την περιοχή, όμως, μπορεί και να μετατραπεί σε εφιάλτη, με πιο συχνό φαινόμενο τα κατάγματα μεταταρσίου!

Παρουσιάζονται ως μικροσκοπικά κατάγματα στα οστά του ποδιού, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πίεσης που ασκεί η μεγάλη καμάρα πάνω τους, με την πάροδο του χρόνου.

Η φλεγμονή στο συγκεκριμένο σημείο είναι επίσης, πολύ συχνή και ονομάζεται μεταταρσαλγία, ενώ συνήθως εμφανίζεται λόγω ορθοστασίας. Υπάρχει, όμως και η φλεγμονή ενός συνδέσμου που ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα. Είναι τόσο επώδυνη, ώστε φθάνει να προκαλεί και έντονο πόνο στη φτέρνα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.