Γιατί έχουμε βλεφαρίδες; Το ξέρετε;

Γιατί έχουμε βλεφαρίδες; Το ξέρετε;

Οι ωραίες, μακριές και πυκνές βλεφαρίδες μπορεί να είναι ένα καταπληκτικό πλεονέκτημα και στοιχείο γοητείας για γυναίκες και άνδρες! Αλλά έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί έχουμε αυτές τις τριχούλες που προεξέχουν από τις άκρες των ματιών μας;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Οι άνθρωποι έως πριν από αιώνες είχαν περισσότερα και πυκνότερα τριχωτά μέρη του σώματος από τον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής. Αλλά ακόμα κι αν έχουμε χάσει μεγάλο μέρος από το τριχωτό του σώματος, οι βλεφαρίδες (αλλά και τα φρύδια) παραμένουν.

Ναι, μπορεί να αποτελούν μέρος της γοητείας των ματιών μας, αλλά έχετε αναρωτηθεί μήπως εξυπηρετούν κάποιον άλλο σκοπό; Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, υπάρχουν μερικοί λειτουργικοί λόγοι που οι βλεφαρίδες εξακολουθούν να πλαισιώνουν τα μάτια μας, και παρόλο που κάποιες μας πέφτουν… δεν φαίνεται πιθανόν να εξαφανιστούν στο άμεσο μέλλον.

Οι βλεφαρίδες είναι εξίσου χρήσιμες όσο και γοητευτικές…

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, οι βλεφαρίδες λειτουργούν ως “ανθρώπινα μουστάκια” με πολλές λειτουργίες!

Οι βλεφαρίδες επίσης βοηθούν να διατηρείται το μάτι ενυδατωμένο, μειώνοντας την εξάτμιση των δακρύων κατά 50%. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανοιγοκλείνουμε συνεχώς τα μάτια μας για να υγραίνονται. Αλλά αν δεν είχαμε βλεφαρίδες, θα έπρεπε να το κάνουμε δύο φορές πιο συχνά!

Δείτε Επίσης
Γιατί πέφτουν οι βλεφαρίδες μας; Οι απλοί και οι πιο σοβαροί λόγοι

Οι βλεφαρίδες προφυλάσσουν τα μάτια από τη σκόνη και κάθε είδους αιωρούμενα σωματίδια, ώστε να μην μπουν στον βολβό των ματιών μας, ενώ  λειτουργούν και ως αισθητήρες, εμποδίζοντας οτιδήποτε πλησιάζει πολύ κοντά στο μάτι μας, όπως ακριβώς κάνουν τα μουστάκια στον σκύλο ή στη γάτα μας.

Ο Ivan Schwab, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, σημειώνει ότι οι βλεφαρίδες είναι πολύ πιο ιδιαίτερες σε σύγκριση με οποιεσδήποτε άλλες τρίχες στο ανθρώπινο σώμα.

«Οι υγιείς βλεφαρίδες φαίνεται ότι δεν γίνονται ποτέ γκρίζες», σημειώνει και συνεχίζει: «Είναι μεταξύ των κοντύτερων τριχών στο σώμα, αλλά με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα με τις χρωστικές) στη βάση των θυλάκων των βλεφαρίδων σπάνια, έως ποτέ δεν γίνονται κακοήθη».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.