Η κατανάλωση ζάχαρης νικά την κατάθλιψη;
Είναι αλήθεια πως η κύρια αιτία της εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων, οφείλεται στην έλλειψη σεροτονίνης, δηλαδή της ορμόνης της ευτυχίας! Οπωσδήποτε, έχει σχέση με τη διατροφή μας, αλλά μέχρι πού;
Aπό την Άντζελα Μολφέτα
Πόσες φορές μετά από έναν έντονο καυγά με τον αγαπημένο μας κι ανάμεσα στα αναφιλητά μας, δεν έχουμε βρεθεί με ένα κουτί σοκολατάκια, τα οποία καταναλώνουμε σαν πασατέμπους ή με μια κούτα γλυκά στα γόνατα που καταβροχθίζουμε λαίμαργα, χωρίς ίχνος συναίσθησης και χωρίς πραγματικά να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα; Είναι αλήθεια, πως η κατανάλωση ζάχαρης και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι υδατάνθρακες, αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης και κατ’ επέκταση τις βαθμίδες σεροτονίνης, κάνοντάς μας πιο χαρούμενες και ικανοποιημένες. Πόσο, όμως, αυτό διαρκεί και τελικά, βοηθάει;
- Στην πραγματικότητα η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπλοκάρει τη φυσική παραγωγή σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα επίπεδα κατάθλιψης. Ας μην ξεχνάμε επίσης, πως όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε τόσο περισσότερο παχαίνουμε, οπότε εάν φθάσουμε να γίνουμε υπέρβαρες είναι βέβαιο πως θα έχουμε και την κατάθλιψη στο τσεπάκι!
- Το ίδιο συμβαίνει και με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Με την κατάχρηση οινοπνεύματος, όπως και ζάχαρης μπλοκάρονται οι ενδορφίνες στην περιοχή του εγκεφάλου, οπότε νομίζοντας πως θα νιώσουμε καλύτερα καταναλώνουμε όλο και περισσότερο αλκοόλ ή ζάχαρη, χωρίς πραγματικό όφελος.
- Είναι γνωστό, πως το σύμπλεγμα βιταμινών Β ενισχύει το νευρικό σύστημα, ενώ ειδικά το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή σεροτονίνης. Στην προσπάθειά του ο οργανισμός μας, όμως, να μεταβολίσει τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου μειώνει δραματικά τη φυσιολογική παραγωγή της σεροτονίνης, καθώς και άλλων σημαντικών ουσιών. Στατιστικά, είμαστε πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και τα οιστρογόνα. Η ενεργοποίηση των οιστρογόνων ενδέχεται να μπλοκάρει τη φυσιολογική παραγωγή των απαραίτητων ουσιών στη λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύοντας την κατάθλιψη. Ίσως, αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηριζόμαστε από εναλλαγές στη διάθεσή μας, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται.
- Ως γυναίκες λοιπόν, είμαστε σχετικά πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως τα επίπεδα του προδρόμου της σεροτονίνης, του αμινοξέος τρυπτοφάνης, είναι χαμηλότερα στον γυναικείο οργανισμό. Η φρουκτόζη είναι επίσης, ένα συστατικό που μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη. Έρευνες έχουν αποδείξει πως κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού της φρουκτόζης, η τρυπτοφάνη μειώνεται κατακόρυφα, ενώ ακόμα και οι τιμές του ψευδάργυρου καθώς και του φολικού οξέος, στοιχεία που συνδέονται με την κατάθλιψη, πέφτουν στο ναδίρ.
- Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου αποσταθεροποιούν στην πραγματικότητα τις λειτουργίες του εγκεφάλου, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Πρόκειται για μια φυσική, χημική διεργασία του οργανισμού, η οποία όταν διαταράσσεται προκαλεί πρόωρη γήρανση και συρρίκνωση στους εγκεφαλικούς ιστούς.
- Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν πως τα άτομα με κατάθλιψη παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα μερικών καλών λιπαρών οξέων, όπως τα EPA και DHA. Αντί λοιπόν, να υποκύπτουμε στη γλύκα της ζάχαρης, μήπως είναι σκόπιμο να στοχεύσουμε στην απαραίτητη ισορροπία, καταναλώνοντας περισσότερο λιπαρά οξέα Ω3; Πού τα βρίσκουμε;
- Στα πολύφυλλα, σκούρα λαχανικά, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι
- Στα φασόλια (όλες οι ποικιλίες, από μαυρομάτικα ως γίγαντες)
- Στο λιναρόσπορο, κανναβούρι, chia (είδος μέντας)
- Στα φρούτα και ιδιαίτερα στο ακτινίδιο, μάνγκο και παπάγια
- Στα ψάρια και ειδικότερα στα άγρια ψάρια του κρύου νερού, όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος, η ρέγκα, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο γαύρος.