Κρέας; Αλάτι; Αβγά; Νέες μελέτες αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα!
Κρέας; Αλάτι; Αβγά; Είναι τα πρώτα που θα μας «κόψει» ο γιατρός μόλις δει λίγο τσιμπημένες τις εξετάσεις μας. Είναι, άραγε, μια προκατάληψη ή μια λανθασμένη άποψη που έχει εδραιωθεί ως θέσφατο σε όλα τα υγειονομικά συστήματα των προηγμένων χωρών; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, νέες μελέτες καταδεικνύουν ότι το (ανεπεξέργαστο) κρέας, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, τα αβγά αλλά και το λελογισμένο αλάτι, δεν βλάπτουν την υγεία μας.
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
Η γενική άποψη είναι ότι τρόφιμα όπως το κρέας, τα αβγά ή τα γαλακτοκομικά περιέχουν κορεσμένα λίπη που είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Η άμεση λύση είναι η χρήση τροποποιημένων τροφίμων όπως το τυρί χωρίς αλάτι ή το αποβουτυρωμένο γάλα, τα οποία, υποτίθεται, είναι πιο υγιεινά.
Σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Guardian, το 50% των τροφίμων που καταναλώνονται στη χώρα είναι υπερ-επεξεργασμένα. Πάνω κάτω το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στη χώρα μας.
Γιατί η μητέρα-φύση παράγει προϊόντα με πλήρη λιπαρά;
Το ερώτημα έχει ενδιαφέρον: Γιατί τα προϊόντα που προέρχονται από τη μητέρα φύση είναι ντε και καλά «ένοχα»; Θέλει, άραγε, το κακό μας και έχει σκοπό να μας αφανίσει;
Οι συστάσεις των κρατικών φορέων διεθνώς για την υγιεινή διατροφή εξακολουθούν να μας λένε να επιλέγουμε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Όμως η μητέρα φύση δεν παράγει… light τρόφιμα! Αυτά γίνονται μετά από επεξεργασία σε εργοστάσια.
Μάλιστα, σε μια νέα μελέτη στη Σουηδία που συγκεντρώνει ευρήματα 16 ετών από 4.150 άτομα, τα αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά: φαίνεται πως μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά και σε ζωικά λίπη μπορεί να μειώσει και όχι να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (!).
Τα πλήρη λιπαρά -σε λογικές ποσότητες- προστατεύουν σύμφωνα πάντα με τον Guardian, και απέναντι στον διαβήτη.
Φρούτα και λαχανικά; Είναι η απάντηση;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη Μια μεγάλη μελέτη ήδη από το 2010, στην οποία συμμετείχαν 500.000 άτομα σε 23 ευρωπαϊκές τοποθεσίες για οκτώ χρόνια, δεν μπόρεσε να βρει αιτιώδη συνάφεια.
Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά προφανώς περιέχουν πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, συνολικά μας προσφέρουν λίγα από πλευράς θρεπτικής πυκνότητας, σε αντίθεση με ό,τι με τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια και τα αβγά.
Ας μην ξεχνάμε δε, πως τα φρούτα περιέχουν πολλά σάκχαρα. Μια μπανάνα έχει άφθονη φρουκτόζη (η ζάχαρη των φρούτων), ενώ ένα αβγό για παράδειγμα δεν περιέχει ίχνος ζάχαρης.
Ή ας πούμε οι γλυκοπατάτες που είναι και λαχανικό της μόδας, περιέχουν αρκετή ζάχαρη όπως και τα φρούτα. Καλό είναι να τρώμε τα φρούτα με μέτρο και να προτιμάμε περισσότερα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά.
Αχ, αυτό το αλάτι!
Ο συνήθης… ύποπτος και τελικά ένοχος είναι το αλάτι! Αποχή από το αλάτι με κάθε τρόπο βροντοφωνάζουν οι ειδικοί! Ωστόσο, μια ακόμα σοβαρή έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα πρόσληψης νατρίου που συνιστώνται σήμερα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ οι μέτριες ποσότητες αλατιού είναι ιδανικές για τους περισσότερους ανθρώπους.
Οι ερευνητές λένε ότι οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, εκτός από την Κίνα και μερικές άλλες, έχουν ήδη μέσες προσλήψεις νατρίου στο χαμηλότερο εύρος κινδύνου. «Υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι η περαιτέρω μείωση του νατρίου θα μειώσει και τα καρδιαγγειακά επεισόδια ή τον θάνατο» διαπιστώνει η έρευνα.
Το κρέας… στο πυρ το εξώτερο!
Μήπως, πρέπει να επανεξατάσουμε και τον κυρίαρχο μύθο γύρω από το κρέας; Το κρέας ήταν κεντρικό συστατικό της διατροφής των προγόνων μας για εκατομμύρια χρόνια. Και παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλοι έχουμε πειστεί ότι δεν μας κάνει καλό.
Κι όμως, τα στοιχεία που έχουμε συνήθως αποτυγχάνουν να κάνουν διάκριση μεταξύ του κρέατος στην ανεπεξέργαστη μορφή του και των χημικά τροποποιημένων, υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, όπως τα χοτ-ντογκ.
Προφανώς, αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά μπέικον, μπόλικη ζάχαρη, τρώει πολύ ψωμί και καπνίζει αρειμανίως, αυτός, ναι, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Επ΄αυτού δεν γεννάται θέμα. Η λελογισμένη όμως κατανάλωση φρέσκου ανεπεξέργαστου κρέατος, δεν πρέπει να δαιμονοποιείται.
Τι γίνεται με τους υδατάνθρακες;
Τον Φεβρουάριο του 2021 δημοσιεύτηκε η μελέτη Pure, η οποία παρακολούθησε 148.858 συμμετέχοντες σε 21 χώρες σε διάστημα εννέα ετών καταλήγοντας στο εξής συμπέρασμα: «Η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων σιτηρών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και σημαντικών επεισοδίων καρδιαγγειακών παθήσεων».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν την υψηλότερη κατηγορία πρόσληψης επεξεργασμένων σιτηρών (τουλάχιστον 350 γραμμάρια την ημέρα) είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και 33% υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η κατανάλωση ήταν στη χαμηλότερη κατηγορία.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστεί η χαμηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένων σιτηρών», κατέληξε. Συνεπώς, περιορίστε την κατανάλωση ψωμιού, ειδικά από λευκό αλεύρι, και εν γένει στα προϊόντα ζύμης.
Πριν μας πάρουν… με τα αβγά!
Άλλος ένας ακόμη μύθος καταρρίπτεται! Οι ειδικοί έλεγαν πως δεν πρέπει να τρώμε περισσότερα από δύο αβγά την εβδομάδα. Αυτή η προτροπή όμως είχε βασιστεί στη λανθασμένη αντίληψη ότι τα τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας.
Όταν έγινε σαφές ότι η κατανάλωση χοληστερόλης δεν είχε ευθεία επίδραση στη χοληστερόλη του αίματός μας, οι συμβουλές άλλαξαν -και αλλάζουν- καθυστερημένα.
Σήμερα, η γενική σύσταση είναι ότι δεν υπάρχει όριο για το πόσα αβγά πρέπει να τρώνε οι άνθρωποι. Με δεδομένο ότι τα αβγά είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που υπάρχουν, ακόμα και η καθημερινή κατανάλωση δεν φαίνεται να βλάπτει.