Μένω σπίτι και γίνομαι εκατό κιλά… ή πώς πυροδοτούνται διατροφικές διαταραχές;
«Θα τελειώσει η καραντίνα και θα είμαι 800 κιλά!», «κάθε μέρα καραντίνας και όσο πάει… ανεβαίνει η ζυγαριά!», «Νέα τηλεοπτική καμπάνια: “Χάστε εύκολα και γρήγορα τα κιλά της καραντίνας πριν τη παραλία!”». Με αυτά και άλλα πολλά, ο τρόμος μιας υπέρβαρης σιλουέτας προκαλεί πλύση εγκεφάλου. Τι κάνουμε και πώς θα παραμείνουμε ήρεμες και υγιείς;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Πολύ ωραία, λοιπόν! Μένουμε σπίτι! Για να περιφρουρήσουμε την προσωπική μας υγεία, αλλά και για να προφυλαχτούμε από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Τι γίνεται, όμως, με το ατέλειωτο τρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου με έναν ανάλαφρο τρόπο και αστεία βίντεο στοχοποιείται το βάρος μας, η επάρκεια των αναγκαίων τροφίμων και ο φόβος πως θα αποκλειστούμε από τους πάντες και τα πάντα;
Πόσο μας επηρεάζουν
Οι αναφορές στην αύξηση του βάρους, μέσα από τα #καραντίνα ή #COVID 19, δημιουργεί έντονη ανησυχία σε όσους αγαπούν το φαγητό. Είναι αλήθεια, πως τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να αποδεχθούμε το σώμα μας όπως είναι. Αλλά ακόμα και σήμερα η κοινωνία εξακολουθεί να θεωρεί «κακό» μερικά παραπανίσια κιλά και «καλό» την απώλεια βάρους.
Μέσω των νέων εξελίξεων λοιπόν, αναπτύσσεται εύκολα το συναίσθημα της ανεπάρκειας και η εμμονή για το σώμα μας. Και σε περίπτωση που είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητες ή εάν στο παρελθόν είχαμε κάποιες διατροφικές διαταραχές, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά.
Οι επιστήμονες της Εθνικής Ένωσης Διατροφικών Διαταραχών αποκάλυψαν πως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές! Μάλιστα, το ποσοστό είναι τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το φαινόμενο της νευρικής ανορεξίας, της βουλιμίας ή τον συνδυασμό και των δύο!
Η διατροφική διαταραχή ενισχύει την κοινωνική απομόνωση και τη διαρκή ενασχόληση με το κεφάλαιο της τροφής. Προτρέπει σε έναν ατέρμονα αγώνα γύρω από το φαγητό, είτε με στόχο τον περιορισμό είτε με γνώμονα την επάρκεια, τον καταμερισμό των ποσοτήτων και τη βεβαιότητα της αφθονίας.
Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, ο φόβος της έλλειψης τροφίμων θεωρείται κατά κάποιο τρόπο φυσιολογικός, αλλά στα άτομα που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές η αντίδραση είναι από υπερβολική ως ακραία, δημιουργώντας ασυναίσθητα καταναγκαστικές σκέψεις, εμμονές, αφόρητο άγχος και επιτακτική ανάγκη απομόνωσης.
Τέλος, στην αβεβαιότητα!
Αυτή η αίσθηση αβεβαιότητας που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εξαιρετικά στρεσογόνα, με αποτέλεσμα ακόμα και εάν είχαμε υπό έλεγχο, μέχρι πρότινος, το ιστορικό των διατροφικών διαταραχών να υποτροπιάσουμε εξαιτίας του αυξανόμενου άγχους και της άγνωστης εξέλιξης των γεγονότων.
Είναι σημαντικό να παραμένουμε ενήμερες, αλλά και να φροντίζουμε για τη ψυχική μας υγεία, όσο και για τη σωματική.
Η ρουτίνα της καθημερινότητάς μας οπωσδήποτε και έχει αλλάξει λόγω των συνθηκών. Αντί, όμως, να απομονωθούμε από τους συνανθρώπους μας και να απορρίψουμε τη θετική διαδρομή που έχουμε κατακτήσει ως τώρα, υποκύπτοντας σε παλιές, αρνητικές συνήθειες, ας θυμηθούμε πως δεν είμαστε μόνες!
Παραμένοντας συστηματικά ενημερωμένες, από διαπιστωμένα έγκυρες πηγές, γύρω από το COVID-19 μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στην προσωπική μας υγεία. Να γίνουμε ενεργά μέλη σε ομάδες κοινωνικής δικτύωσης, να ακολουθήσουμε τις συμβουλές ειδικών ψυχολόγων που προσφέρονται δωρεάν, να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα ρουτίνας όσο μένουμε σπίτι.
Άλλωστε, είμαστε αρκετά δυνατές, ικανότατες και διαθέτουμε περίσσεια υπομονή! Όπως έχουμε νικήσει τα αρνητικά στοιχεία της ζωής ως τώρα, με το ίδιο πείσμα μπορούμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη στιγμή.
Η ιδανική διατροφή
Ας το παραδεχτούμε! Όσο μένουμε σπίτι, τόσο πιο συχνά επισκεπτόμαστε το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας μας. Και δεν είναι ψέματα, πως ενδίδουμε και σε «απαγορευτικές» τροφές, όπως μια σακούλα πατατάκια, ζουμερά ντόνατς, λουκάνικα γεμάτα λίπος κλπ.
Αυτή η διατροφή, όμως, κάθε άλλο παρά βοηθάει το σώμα μας. Και αυτό, όχι μόνο για να μην πάρουμε κάποια παραπανίσια κιλά, αλλά και για να ενισχύσουμε τη φυσιολογική ασπίδα του οργανισμού μας ενάντια στους εισβολείς και επί του προκειμένου, κατά του κορωνοϊού!
Η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνες B6 & B12, βιταμίνη Ε, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες, σελήνιο, φυλικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό είναι απολύτως αναγκαία.
Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής μας σε καθημερινή βάση, καθώς αποτελούν τα θεμέλια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Πίνοντας αρκετό νερό, φρέσκους χυμούς φρούτων ή λαχανικών και τσάι, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες ολοκληρώνουμε το διατροφικό μας προφίλ και μένουμε σπίτι, αξιοποιώντας στο έπακρο τις μαγικές ιδιότητες των επιλογών μας!