Μεθεόρτια… Τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα σας κατά τη διάρκεια των Γιορτών;

Μεθεόρτια… Τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα σας κατά τη διάρκεια των Γιορτών;

Πίσω από τα χριστουγεννιάτικα στρας και το λαμπερό μακιγιάζ κρύβονται συχνά αμέτρητα γλυκά και ποτά, αυτόκλητα σχόλια από συγγενείς, απουσία ύπνου και πολύ ξενύχτι! Με την «πιο υπέροχη εποχή του χρόνου» έρχεται η πρόσθετη πίεση για να νιώσετε τη χαρά των γιορτών—είτε το κάνετε στην πραγματικότητα είτε όχι. Όλα αυτά για να πούμε ότι οι Γιορτές έχουν τις όχι και τόσο χαρούμενες πτυχές τους και μπορούν να επιφέρουν αυξημένο άγχος. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος και το σώμα αλλάζουν πραγματικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και οι γιορτινή περίοδος μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τις ορμόνες μέχρι το πεπτικό σας σύστημα—ειδικά για τις γυναίκες!

από τη Μαρία Καλοπούλου

Μια μελέτη που διεξήχθη από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία που διερευνά το άγχος κατά τη διάρκεια των Γιορτών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τείνουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των αγορών και του προγραμματισμού είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυξημένο άγχος αυτή την εποχή του χρόνου.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι είναι πιο πιθανό να πέσουν σε καθιστική και ανθυγιεινή συμπεριφορά, όπως το να τρώνε πολύ περισσότερο ή να παραιτηθούν από την προπόνησή τους.  Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας κατά τη διάρκεια των γιορτών και πώς θα το αντιμετωπίσουμε μετά τη γιορτινή περίοδο.

«Ο εγκέφαλος και το σώμα αλλάζουν πραγματικά κατά τη διάρκεια των Γιορτών…»

PHOTO VIA PINTEREST
PHOTO VIA PINTEREST

Σύμφωνα με την εγγεγραμμένη διατροφολόγο και εμπειρογνώμονα ορμονών Emma Wylie, το πώς μπορεί να αισθάνεται το σώμα σας οφείλεται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της πιθανότητας για στρες και της θετικής διέγερσης της σύνδεσης και της γιορτής.

Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης ορμονών όπως η κορτιζόλη, η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η μελατονίνη μπορεί να μας βοηθήσει να πλοηγηθούμε πιο προσεκτικά και να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική και σωματική μας ευεξία ενώ απολαμβάνουμε πλήρως την εποχή.

Τα επίπεδα της ορμόνης του στρες έχουν διακυμάνσεις

Αν και αυτή μπορεί να ήταν η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, μπορεί επίσης να είναι μια επώδυνη ή ενεργητική περίοδος που χαρακτηρίζεται από αισθήματα υπερέντασης, οικονομική πίεση ή δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις, που προκαλούν διακυμάνσεις στις ορμόνες.

Το άγχος σε μικρές δόσεις μπορεί να είναι χρήσιμο κρατώντας σας σε εγρήγορση και συγκεντρωμένη (για αυτό είναι υπεύθυνη η αδρεναλίνη), αλλά όταν βιώνετε παρατεταμένο στρες, το σώμα σας παράγει περισσότερη κορτιζόλη και αδρεναλίνη για να σας βοηθήσει αντιμετωπίστε τις καταστάσεις.

Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης διαταράσσει την ορμονική ισορροπία και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της διάθεσης, κόπωση, ακόμη και σωματικά συμπτώματα όπως μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή πεπτικά προβλήματα.

Η αυξημένη κορτιζόλη αυξάνει την παραγωγή γλυκαγόνης, ωθώντας το συκώτι να παράγει περισσότερη γλυκόζη και αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – ανισορροπίες που μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε μακριά από τον συνηθισμένο σας εαυτό όταν χρειάζεστε περισσότερο τη σταθερότητα.

Η ανοσοποιητική λειτουργία μπορεί να μειωθεί

Η χρόνια αυξηημένη κορτιζόλη μπορεί να δώσει τη θέση της στη φλεγμονή και σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα βλάπτοντας τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ειδικά των Τ-κυττάρων, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανίχνευση και την καταπολέμηση των παθογόνων.

Κατά την περίοδο των γιορτών και αμέσως μετά, όταν το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον προστασία, αυτή η καταστολή καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των απειλών, αφήνοντάς σας πιο ευάλωτους σε ασθένειες.

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και βλάπτοντας τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, καθιστώντας το σώμα πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο κρυολόγημα ή άλλους ιούς κατά την περίοδο των γιορτών ή αμέσως μετά. Με πιο πολυάσχολα κοινωνικά προγράμματα και πάρτι και τις συγκεντρώσεις, συχνά καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ ή ζάχαρη από ό,τι συνήθως.

Η πέψη μπορεί να υποφέρει

Γνωστός ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου, η αμφίδρομη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου συνδέει τα συναισθηματικά και γνωστικά κέντρα του εγκεφάλου με τις εντερικές λειτουργίες.

Όταν η απόκριση «φυγή-ή-μάχη» ενεργοποιείται υπό το στρες, μπορεί να διαταράξει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, προκαλώντας επιβράδυνση της πέψης για να επιτρέψει στο σώμα να χειριστεί την αντιληπτή «απειλή».

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος και να προκαλέσει συμπτώματα, όπως ναυτία, κράμπες, καούρα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Αυτά τα επιπλέον χριστουγεννιάτικα γλυκά ή λιπαρά φαγητά μπορεί επίσης να συμβάλλουν στα πεπτικά συμπτώματα.

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη διαταράσσοντας το μικροβίωμα του εντέρου, ερεθίζοντας την επένδυση του στομάχου και παρεμβαίνοντας στην ικανότητα του παγκρέατος να παράγει πεπτικά ένζυμα.

Αυξάνεται η παραγωγή μελατονίνης

PHOTOS VIA PINTEREST
PHOTOS VIA PINTEREST

Δεν είναι μόνο το άγχος, το φαγητό ή η υπερδιέγερση που μπορεί να επηρεάσει το σώμα αυτή την εποχή του χρόνου. Χειμώνας σημαίνει μικρότερες μέρες και επομένως λιγότερο ηλιακό φως, που οδηγεί σε πιθανές αλλαγές στη διάθεση και χαμηλότερη ενέργεια λόγω της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.

Η μελατονίνη βοηθά στο να σηματοδοτηθεί ότι είναι ώρα να ξεκουραστείτε για τη νύχτα, αλλά η αυξημένη παραγωγή μελατονίνης κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί επίσης να συμβάλει σε αισθήματα λήθαργου ή εποχικής κατάθλιψης σε ορισμένα άτομα.

Η μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και τα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να επιδεινώσουν αυτές τις επιπτώσεις, μειώνοντας πιθανώς τη σεροτονίνη και δυσκολεύοντας τη διατήρηση μιας θετικής διάθεσης.

Για άλλους, οι ίδιες εποχιακές και σωματικές αλλαγές μπορούν να προσφέρουν μια θετική ευκαιρία για την πολυπόθητη ξεκούραση και αναζωογόνηση.

Η αυξημένη παραγωγή μελατονίνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια πιο χαλαρή, εσωστρεφή εμπειρία, με μια στροφή προς πιο αναζωογονητικές δραστηριότητες, όπως η άνεση με τα αγαπημένα πρόσωπα ή η εστίαση στην αυτοφροντίδα.

Οι ορμόνες της χαράς

Οι εορταστικές εμπειρίες, όπως οι κοινωνικές συναναστροφές – ενώ συχνά προκαλούν άγχος – μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν σύνθετες ορμονικές και νευροδιαβιβαστικές αποκρίσεις στον εγκέφαλο, ιδίως με τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη.

Αυτές οι χημικές ουσίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον κοινωνικό δεσμό, στη διαχείριση του άγχους και στην εμπειρία της χαράς, οδηγώντας τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που συχνά καθορίζουν την περίοδο των γιορτών.

Η ντοπαμίνη, για παράδειγμα, εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην προσμονή και την απόλαυση των κοινωνικών συνδέσεων, κάνοντας τις εορταστικές αλληλεπιδράσεις να γίνονται ανταποδοτικές και ουσιαστικές.

Δείτε Επίσης
Έρευνα: Τι συμβαίνει όταν φλερτάρουν τον σύντροφό σας;

Η σεροτονίνη (μια ορμόνη που συνδέεται με τα συναισθήματα ικανοποίησης, χαλάρωσης και ευτυχίας) παίζει επίσης ρόλο στην τόνωση της διάθεσης και της ευεξίας κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Δραστηριότητες όπως η απόλαυση ενός γεύματος, το περπάτημα στη φύση ή η ενασχόληση με κοινωνικές αλληλεπιδράσεις συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, κάτι που με τη σειρά του συμβάλλει στην αίσθηση γαλήνης και ικανοποίησης.

Η σωματική στοργή κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορεί να διεγείρει την ωκυτοκίνη (που αναφέρεται ως «ορμόνη της αγάπης»), η οποία έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει την κορτιζόλη και μειώνει τα επίπεδα στρες και άγχους.

Η γενική σωματική υγεία και η μακροζωία μπορεί να βελτιωθούν

© FREEPIK
© FREEPIK

Ενώ στοιχεία όπως το άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ ή ζάχαρης και η έλλειψη ρουτίνας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας της περιόδου των Γιορτών που μπορεί να έχει απίστευτα καλά αποτελέσματα για τη σωματική υγεία: Το να περνάς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.

Αυτή την περίοδο συχνά περνάμε περισσότερο χρόνο με φίλους και οικογένεια, κάτι που μπορεί να έχει απίστευτα οφέλη για την ευημερία μας.

Τα οφέλη για την υγεία από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι καλά τεκμηριωμένα στην επιστημονική έρευνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική σύνδεση έχει άμεσες και μετρήσιμες επιπτώσεις στη σωματική υγεία, όπως βελτιωμένη ανοσοποιητική λειτουργία, υγεία της καρδιάς, βάρος και μακροζωία.

Συμπέρασμα: Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο για την τακτική σας ρουτίνα άσκησης ή τρώτε λιγότερα θρεπτικά τρόφιμα από ό,τι συνήθως, η σύνδεση και ο τακτικός χρόνος με άτομα που αγαπάτε θα έχει απίστευτα οφέλη τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. υγεία.

Μία διάσημη μελέτη!

Μια διάσημη μελέτη της δεκαετίας του 1950 στην πόλη Roseto της Πενσυλβάνια, διαπίστωσε ότι, παρά το γεγονός ότι είχαν υψηλά ποσοστά καπνίσματος, μια σχετικά κακή διατροφή και άλλους παράγοντες τρόπου ζωής που μπορεί συνήθως να σχετίζονται με κακά αποτελέσματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι κάτοικοι του Roseto είχαν εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας λόγω αποκλειστικά της έντονης αίσθησης κοινότητας και της απουσίας μοναξιάς.

Ομοίως, αρκετές άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ένας βασικός παράγοντας για τη μακροζωία είναι οι ισχυρές σχέσεις και το να περνάτε τακτικά χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Συμβουλές για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές μετά τις Γιορτές

© FREEPIK
© FREEPIK
Υποστηρίξτε τον τρόπο αποτοξίνωσής σας

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων γενικά συνώνυμα με την εορταστική περίοδο μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα φυσικά συστήματα αποτοξίνωσης του σώματος (όπως το μικροβίωμα του εντέρου και το συκώτι). Η υποστήριξη αυτών των οδών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας.

Δώστε προτεραιότητα στη διατροφή σας με τροφές γεμάτες με πρεβιοτικά όπως σκόρδο, κρεμμύδια και σπαράγγια, καθώς και επιλογές πλούσιες σε προβιοτικά όπως γιαούρτι, κεφίρ και λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση για να διατηρήσετε τη λειτουργία του εντέρου σας στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Για να δώσετε στο συκώτι σας επιπλέον υποστήριξη, καταναλώστε μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά με φυτικές ίνες, όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, παντζάρια και πράσινα λαχανικά.

Επιστρέψτε σιγά σιγά στη ρουτίνα σας

Ποιες είναι οι συνήθειες της καθημερινότητάς σας που σας κάνουν να νιώθετε καλά; Ίσως είναι ένα smoothie, κάνοντας μια καθημερινή, μεσημεριανή βόλτα ή επαναλαμβάνοντας θετικές σκέψεις.

Επιστρέψτε στις δραστηριότητες – τη διατροφή, την προσοχή ή την άσκηση και τον ύπνο. Καθώς η ρουτίνα  βγήκε… έξω από το παράθυρο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, επιλέξτε να ξαναβρεθείτε με τις ρουτίνες που σας κάνουν να νιώθετε καλά.  Με αυτό τον τρόπο, η μετάβαση στην καθημερινότητα θα γίνει πολύ πιο εύκολη.

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.