Μήπως νιώθετε ότι συνεχώς πεινάτε; Δείτε τους 11 λόγους!

Μήπως νιώθετε ότι συνεχώς πεινάτε; Δείτε τους 11 λόγους!

Ένας φαύλος κύκλος κατανάλωσης φαγητού που οδηγεί τις γυναίκες στο ψυγείο για ένα σνακ προβληματίζει και δημιουργεί ερωτηματικά. Ειδικοί ξεκαθαρίζουν ποιες είναι οι αιτίες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πείνα μας και δίνουν λύσεις στο πρόβλημα.

Από την Δέσποινα Σάμψων

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που ενώ έχουμε φάει πριν μισή ώρα, νιώθουμε πάλι να πεινάμε; Μικρές και μεγάλες αλήθειες που προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες και τον σύγχρονο τρόπο ζωής κρύβονται πίσω από την έλλειψη ελέγχου της σημαντικής αυτής λειτουργίας του οργανισμού μας.

Πολλές φορές αισθανόμαστε έτσι επειδή:

…βαριόμαστε!

Η απραξία είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Η Αμερικανίδα κλινική ψυχολόγος δρ. Έλεν Οντέσκι, συγγραφέας ενός βιβλίου που σχετίζεται με τη διαχείριση άγχους επιβεβαιώνει ότι στην περίπτωση που βαριέται κάποιος, πεινάει συχνότερα.

Το ένα σνακ ακολουθεί την άλλη λιχουδιά και στο τέλος δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος πείνας που δεν τελειώνει ποτέ. Η κουζίνα, εξηγεί η ίδια, λειτουργεί σαν ένα καταφύγιο για κάποιον που δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει.

Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί αυτού του είδους η πείνα είναι η άσκηση. Ακόμα και το να βγει κάποιος από το σπίτι για ένα περίπατο μπορεί να μπλοκάρει την εντολή που δίνει ο εγκέφαλος για φαγητό και να διακόψει το συγκεκριμένο αίσθημα της πείνας.

…έχουμε κατάθλιψη

Είναι γνωστό ότι το φαγητό είναι υποκατάστατο της ευτυχίας. Για πολλούς ανθρώπους που ζουν μια μοναχική ζωή και αισθάνονται δυστυχείς το αγαπημένο τους φαγητό υποκαθιστά την ανθρώπινη παρέα και λειτουργεί ανακουφιστικά. Οι βόλτες στο ψυγείο γίνονται όλο και πιο συχνές.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις χρόνιας κατάθλιψης, βιώματος ενός τραυματικού σοκ ή υπερβολικού στρες, ο εγκέφαλος σταματάει να επικοινωνεί με το σώμα και δίνει λάθος μηνύματα πείνας ενώ ο οργανισμός μας δεν έχει ανάγκη την τροφή.

Ουσιαστικά η αποσύνδεση από τις πραγματικές μας ανάγκες χαρακτηρίζει άτομα που έχουν υποστεί σοβαρά παιδικά τραύματα (αμέλεια, εγκατάλειψη. σεξουαλική βία) και χρειάζεται πρώτα να αντιμετωπισθούν αυτά τα συναισθηματικά κενά προτού αντιμετωπιστούν τα αισθήματα πείνας και οι ακόλουθες αυξομειώσεις του βάρους.

…είμαστε στρεσαρισμένες

Το στρες προκαλεί τόσα προβλήματα στον οργανισμό που η πείνα είναι μόνο ένα από τα πολλά. Φυσικά, οι τροφές που λειτουργούν με τη σειρά τους ανακουφιστικά είναι πάντα ανθυγιεινές.

Η δρ Κάρολιν Αποβιάν από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης εξηγεί ότι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που συνδέονται με το στρες πυροδοτούν το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα το σώμα να ζητά υπερβολικές ποσότητες φαγητού. Αναζητήστε πιο υγιεινούς τρόπους μειώνοντας την έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες και  αυξάνοντας την άσκηση.

…παραλείπουμε το πρωινό

Προσπαθώντας να σβήσουμε θερμίδες από τον τελικό απολογισμό της ημέρας, ξεχνάμε ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα που όχι μόνο οδηγεί σε αφυδάτωση του οργανισμού αλλά και οδηγεί σε συνεχή πείνα.

Ακόμα και μία μπάρα δημητριακών που μπορούμε να έχουμε στην τσάντα μας και να την φάμε στη διάρκεια της διαδρομής προς τη δουλειά, θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε φάσεις ξαφνικής επίθεσης στα σνακ περιπτέρου που θα προβάλλουν μπροστά μας.

…δεν καταναλώνουμε αρκετή πρωτείνη

Η αλήθεια είναι ότι όλοι προτιμάμε υγιεινά σνακ που συνδέονται με φρούτα, λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες (μπάρες δημητριακών, προϊόντα ολικής άλεσης) και ξεχνάμε τον βασικό κανόνα που θέλει τις πρωτείνες να μας κρατούν χορτάτες και να προκαλούν όφελος στη συνολική υγεία.

Φέτες γαλοπούλας, βραστά αβγά, άπαχο κοτόπουλο σε συνδυασμό με λαχανικά και καλά λιπαρά πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο διαιτολόγιο ώστε να βελτιώνεται ο μυϊκός τόνος και τα επίπεδα ενέργειας και να μην νιώθουμε πεινασμένες και εξαντλημένες.

…τρώμε πολλές τροφές με ζάχαρη και τζανκ φουντ

Είναι οι κενές θερμίδες, λοιπόν, και η έλλειψη ωφέλιμων διατροφικών στοιχείων που μας οδηγούν στην πείνα. Μπορεί λοιπόν να έχουμε καταναλώσει μια ολόκληρη σακούλα πατατάκια ή χοτ ντογκ και μετά από μία ώρα να νιώθουμε ότι δεν έχουμε φάει τίποτα! Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται απότομα τα επίπεδα ενέργειας και μετά από λίγη ώρα το σώμα νιώθει πάλι πεινασμένο.

Οι διαιτολόγοι δεν κουράζονται να διευκρινίζουν ποια είναι η διαφορά των απλών από τους σύνθετους υδατάνθρακες. Με τους απλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, γλυκίσματα και σνακ) έχουμε απότομη αποδέσμευση γλυκόζης στο αίμα και άρα απότομη αύξηση και μείωση ενέργειας και συνεπώς αισθανόμαστε να πεινάμε γρηγορότερα.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες προσφέρουν πιο αργή και σταθερή αποδέσμευση γλυκόζης στο αίμα, άρα πιο αργή και σταθερή ενέργεια και καλύτερο έλεγχο της πείνας. Καλό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι αν και τα φρούτα ανήκουν στους απλούς υδατάνθρακες περιέχουν θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που μας παρέχουν ενέργεια σε αργό και σταθερό ρυθμό σε αντίθεση με τη ζάχαρη.

… τελικά δεν τρώμε αρκετά

Υποβάλλοντας τον εαυτό μας σε συνεχείς δίαιτες μειώνοντας δραματικά θερμίδες και πολύτιμα διατροφικά συστατικά, πυροδοτούμε ορμόνες που αυξάνουν την όρεξη και μας οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα ωμά λαχανικά ή τα όσπρια, τα φρέσκα φρούτα (μήλα, πορτοκάλια) αλλά και η πρωτείνη (τυρί) ή τα καλά λιπαρά μας κρατούν χορτάτες και πιο υγιείς.

…δεν ακούμε το σώμα μας

Είναι βασικό να επικοινωνούμε με το πολύτιμο αυτό εργαλείο μας και να παρακολουθούμε όλα τα σημάδια που μας δίνει. Ας θυμηθούμε την εποχή που ήμαστε όλες παιδιά και πεινάγαμε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Δείτε Επίσης
Το δεκατιανό εμποδίζει την απώλεια βάρους στην εμμηνόπαυση

Μία λογική μερίδα φαγητού ήταν αρκετή μέχρι το επόμενο γεύμα και μας αρκούσε για να ανταποκριθούμε σε ατελείωτες ώρες παιχνιδιού, μελέτης και εξωτερικών δραστηριοτήτων.

Η συνειδητοποίηση των αναγκών μας ακόμα και μέσα από μεθόδους διαλογισμού  βοηθάει να αντιμετωπιστεί η ασυνείδητη σχέση πολλών από εμάς με το φαγητό που καταναλώνεται μπροστά στην τηλεόραση ή σερφάροντας στον υπολογιστή χωρίς να υπάρχει καμιά ουσιαστική σύνδεση με τον εσωτερικό μας εαυτό.

… στην πραγματικότητα διψάμε

Όλοι οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι ένα απλό τρικ είναι μόλις νιώσουμε πείνα, να πιούμε ένα μεγάλο ποτήρι 250ml δροσερό νερό. Πολλές φορές η αφυδάτωση του οργανισμού δίνει λάθος μηνύματα που συνδέονται με εκείνα της χρόνιας κούρασης και μας σπρώχνουν σε ένα δυναμωτικό σνακ.

Για παράδειγμα, ένα φτωχό πρωινό όπως αναφέρθηκε προηγουμένως που περιλαμβάνει μόνο καφέ και τίποτε άλλο αφυδατώνει και δημιουργεί μέσα στις επόμενες ώρες μεγάλο αίσθημα πείνας.

Αν ξεκινάμε την ημέρα μας πίνοντας ½ λίτρο νερό σε θερμοκρασία δωματίου στο οποίο έχουμε ρίξει και μερικές φέτες λεμονιού και συνεχίζουμε και πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας  λαμβάνοντας υπόψη και τα επίπεδα σωματικής άσκησης, τότε θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την πείνα μας.

…δεν κοιμόμαστε αρκετά

Υπάρχουν δύο σημαντικές ορμόνες για τον οργανισμό που συμβάλλουν στην αυξομείωση του βάρους. Η λεπτίνη που παράγεται στα λιπώδη κύτταρα και δρώντας στον υποθάλαμο βοηθά στην καταστολή της όρεξης και η γκρελίνη που εκκρίνεται από το στομάχι και δρα όπως και η λεπτίνη στον υποθάλαμο με το αντίθετο όμως αποτέλεσμα – δηλαδή την αύξηση της όρεξης.

Δυστυχώς, η έλλειψη ύπνου μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης και πυροδοτεί εκείνα της γκρελίνης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εξισορροπηθεί μόνο με τουλάχιστον 7 ώρες βραδινού ποιοτικού ύπνου – χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές που φορτίζονται δίπλα μας ή αναμμένα φώτα.

… υποφέρουμε από ορμονική διαταραχή ή έλλειψη μεταλλικών στοιχείων

Υπάρχουν πολλοί διατροφολόγοι οι οποίοι αναζητώντας σε βάθος τις αιτίες της συνεχούς πείνας ανακαλύπτουν ότι σχετίζονται με υψηλά ή αντίθετα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή προγεστερόνης. Δεν είναι τυχαίο που λίγο πριν την περίοδο οι ξαφνικές λιγούρες χτυπάνε πιο έντονα.

Τις περισσότερες φορές αυτές οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν αντίστοιχη διαταραχή στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών. Η χαμηλή σεροτονίνη, ντοπαμίνη και το GABA ή γαμμα-αμινο-βουτυρικό οξύ που δρουν κατά του στρες και αποτελούν βασικά συστατικά ενός υγιούς νευρικού συστήματος ευθύνονται για τις απότομες αυτές μεταπτώσεις στην όρεξη και πρέπει να προλαμβάνεται η μείωσή τους στον οργανισμό.

Το ίδιο προκαλείται και με την έλλειψη μαγνησίου το οποίο εμπλέκεται σε πάνω από 300 διαφορετικές μεταβολικές διεργασίες στο σώμα μας που είναι σημαντικές για τη λειτουργία του μεταβολισμού, της πέψης και της θρέψης, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.