Νέα μελέτη: Πώς η άσκηση θα μπορούσε να σας γεράσει πιο γρήγορα!

Νέα μελέτη: Πώς η άσκηση θα μπορούσε να σας γεράσει πιο γρήγορα!

Από την παιδική μας ηλικία, μας έχουν μάθει ότι είναι ζωτικής σημασίας να κινούμαστε και να τρώμε σωστά για να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν υποστηριχθεί από αμέτρητες μελέτες, με έρευνες να συσχετίζουν τακτικά τη σωματική δραστηριότητα με το αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να λάβετε υπόψη, καθώς η άσκηση θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σας γεράσει πιο γρήγορα.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει επίσης συνδέσει περισσότερη άσκηση με τη «μέγιστη μείωση της θνησιμότητας», σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA).

Μία μεγάλη μελέτη του Ιουνίου 2023 έχει ευρήματα που αμφισβητούν τις προηγούμενες πεποιθήσεις σχετικά με την άσκηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το να είσαι δραστήριος μπορεί να μην οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε όλες τις περιπτώσεις.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Jyväskylä αξιολόγησαν δεδομένα από ενήλικα δίδυμα στη Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένων ερωτηματολογίων συμμετεχόντων από το 1975, το 1981 και το 1990, ενώ η παρακολούθηση συνεχίστηκε μέχρι το 2020.

Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν μόνοι τους την καθημερινή τους δραστηριότητα, που αναφέρεται ως σωματική δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου και στη συνέχεια ταξινομήθηκαν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες: καθιστική ζωή (13,4% των συμμετεχόντων), μέτρια ενεργή (36,7%), ενεργή (38,7%) και πολύ δραστήρια (11,2 %).

Αν και μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ανήκουν στις ενεργές κατηγορίες είχαν μεταξύ 15 και 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με εκείνους της καθιστικής τάξης.

Όμως, τι γίνεται με άλλους παράγοντες;

Ωστόσο, τα πράγματα έγιναν πιο ενδιαφέροντα όταν εξέτασαν άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία, όπως η εκπαίδευση, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, οι ενεργοί συμμετέχοντες είχαν μόνο 7% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που έκαναν καθιστική τάξη. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι «δεν υπήρχαν πρόσθετα οφέλη από υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Περισσότερη άσκηση συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη βιολογική ηλικία (η ηλικία των κυττάρων και των ιστών, η οποία διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία).

Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι όσοι ανήκαν στην κατηγορία υψηλής δραστηριότητας ήταν «βιολογικά μεγαλύτερης ηλικίας» από εκείνους των μετρίως ενεργών και ενεργών ομάδων.

Μετά την προσαρμογή των παραγόντων του τρόπου ζωής, τα άτομα που ασκούνταν περισσότερο ήταν κατά μέσο όρο 1,3 χρόνια μεγαλύτερα από εκείνα της μετρίως δραστήριας τάξης και 1,8 χρόνια μεγαλύτερα από αυτά της ενεργού τάξης. Οι συμμετέχοντες στην καθιστική τάξη ήταν επίσης βιολογικά μεγαλύτεροι από εκείνους που ήταν μέτρια δραστήριοι και δραστήριοι.

Δείτε Επίσης
Το μυστικό τής απόλυτης απόλαυσης και… ενυδάτωσης στο ντους!

Συνολικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση μπορεί να μην είναι το κύριο πράγμα που μειώνει την πιθανότητα θανάτου.

Αντίθετα, το να είσαι δραστήριος θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι υγιείς και κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, οι οποίες «συνυπάρχουν» με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο χρόνος άσκησης αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες από μόνοι τους.

Με τους συμμετέχοντες να απαντούν οι ίδιοι σε ερωτήσεις, οι απαντήσεις μπορεί να επηρεαστούν από τη μνήμη και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων να κάνουν τους εαυτούς τους να φαίνονται καλοί.

Όπως είπε ο George Savva, PhD, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Quadram στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους Times του Λονδίνου, σύμφωνα με τη New York Post, η μελέτη είχε έναν «ισχυρό ερευνητικό σχεδιασμό», αλλά θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά το φιλτράρισμα σε σχέση με τη μάζα σώματος. Σύμφωνα με τον Savva, οι ερευνητές μπορεί να έχασαν ορισμένες επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.