Νέα μελέτη: Το μέλι βοηθά στη μείωση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα
Για να βελτιώσουμε την υγεία τής καρδιάς, η διατροφή είναι το κλειδί. Οι ειδικοί λένε ότι τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης πρέπει να κυριαρχούν στο πιάτο σας, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και η ζάχαρη θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο. Διαβάστε παρακάτω τα συναρπαστικά ευρήματα μίας νέας μελέτης για το μέλι.
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
Μία νέα μελέτη δείχνει ότι όλα τα είδη ζάχαρης δεν έχουν την ίδια στην καρδιομεταβολική επίδραση. Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη λένε ότι η αλλαγή της συνήθους πηγής ζάχαρης με μέλι θα μπορούσε να αξιοποιήσει στο έπακρο την πρόσληψη ζάχαρης βοηθώντας στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της LDL χοληστερόλης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των κορεσμένων λιπαρών στα επίπεδα της LDL -ή της «κακής» χοληστερόλης, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μία διατροφή που περιέχει υπερβολική ζάχαρη μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση.
Καθώς οι εναποθέσεις λιπαρής χοληστερόλης συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών, μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σημαντικές ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων θρόμβων αίματος, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Εκτός από την αύξηση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης σας, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης μπορεί επίσης να μειώσει την HDL ή την «καλή» χοληστερόλη σας και να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας, εξηγεί η Cleveland Clinic. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη σκλήρυνση των αρτηριών και των τοιχωμάτων των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου. Το ακατέργαστο μέλι βοηθά στη μείωση αυτών των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου.
Τι λέει λοιπόν η νέα μελέτη;
Μια εξαιρετικά πρόσφατη μελέτη του Νοεμβρίου 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση σε 18 ελεγχόμενες δοκιμές σίτισης που περιελάμβαναν πάνω από 1.100 σε μεγάλο βαθμό υγιή άτομα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ακατέργαστο μέλι και το μονοανθικό μέλι είχαν προστατευτική επίδραση στην καρδιά, βοηθώντας στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και της LDL χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα.
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, επειδή το μέλι είναι περίπου 80% ζάχαρη», δήλωσε ο Tauseef Khan, ερευνητής στη μελέτη και επιστημονικός συνεργάτης στις διατροφικές επιστήμες στο Temerty Faculty of Medicine του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Όμως το μέλι είναι επίσης μια σύνθετη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πολύ πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία».
«Η άποψη μεταξύ των ειδικών της δημόσιας υγείας και της διατροφής ήταν εδώ και καιρό ότι “η ζάχαρη είναι ζάχαρη”», είπε στο ίδιο δημοσίευμα ο John Sievenpiper, κύριος ερευνητής στη μελέτη και κλινικός-επιστήμονας στο Unity Health Toronto.
«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει και θα πρέπει να σταματήσουν τον χαρακτηρισμό του μελιού ως προστιθέμενου σακχάρου στις διατροφικές οδηγίες».
Υπήρχε μια κρίσιμη προειδοποίηση στα ευρήματα των ερευνητών
Τα υποκείμενα της μελέτης ήταν κυρίως υγιή άτομα που ακολουθούσαν θρεπτικές δίαιτες. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους ήταν ότι τα πρόσθετα σάκχαρα αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους.
Αυτό υποδηλώνει ότι η διατήρηση χαμηλής συνολικής πρόσληψης ζάχαρης εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση χαμηλού σακχάρου στο αίμα και χαμηλής LDL χοληστερόλης.
«Δεν λέμε ότι πρέπει να αρχίσετε να τρώτε ποσότητα από μέλι εάν αυτή τη στιγμή αποφεύγετε τη ζάχαρη», είπε ο Khan. «Το θέμα έχει να κάνει βασικά με την αντικατάσταση. Εάν χρησιμοποιείτε ζάχαρη, σιρόπι ή άλλο γλυκαντικό, η αλλαγή αυτών των σακχάρων με μέλι μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους».
Το μέλι έχει μια σειρά από άλλα πιθανά οφέλη που δεν έχουν άλλα σάκχαρα
Σύμφωνα με την Mayo Clinic, μπορεί να υπάρχουν πολλά πρόσθετα οφέλη από την προσθήκη μελιού στη διατροφή σας στη θέση άλλων τύπων ζάχαρης.
Εκτός από το ότι σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, το μέλι μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως κατασταλτικό του βήχα, να βελτιώσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα, να βελτιώσει τις νευρολογικές παθήσεις και να προσφέρει τοπική ανακούφιση για πληγές και εγκαύματα. Το ακατέργαστο μέλι τείνει να είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να έχει πιο αυξημένα οφέλη.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν ότι το μέλι μπορεί να περιέχει ένα βακτήριο που σχηματίζει σπόρους γνωστό ως Clostridium botulinum, το οποίο μπορεί να προκαλέσει εντερική αλλαντίαση σε σπάνιες περιπτώσεις.
Μιλήστε με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς η προσθήκη μελιού στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.