Νέες απόψεις περί της διατροφής για να διατηρήσουμε την υγεία μας με ασφάλεια!
Τι κάνει καλό στον οργανισμό μας; Ποιες τροφές μπορούν να δώσουν ώθηση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος; Τι πρέπει να αποφεύγουμε; Οι πιο σύγχρονες μελέτες μας δείχνουν τον δρόμο για να επαναφέρουμε και να διατηρήσουμε την υγεία μας σε υψηλά επίπεδα, αλλά και να καταρρίψουμε μύθους και παλαιές απόψεις!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Τα κορεσμένα λίπη εδώ και δεκαετίες θεωρούνται υπεύθυνα για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και αύξηση της παχυσαρκίας. Πρόσφατες μελέτες όμως, αποδεικνύουν πως όταν καταναλώνουμε περισσότερο βούτυρο, γάλα, κρέμα γάλακτος και πλήρες γιαούρτι έχουμε καλύτερη καρδιακή υγεία, μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουμε διαβήτη τύπου 2, ενώ διατηρούμε το βάρος μας σε σχέση με όσους ακολουθούν μια διατροφή χωρίς λίπος!
Υπεύθυνοι για αυτά και ακόμα περισσότερα, θεωρούνται πλέον οι υδατάνθρακες. Όμως, και τα οφέλη της κατανάλωσης κρασιού φαίνεται πως έχουν υπερεκτιμηθεί. Τι πρέπει να περιέχει η διατροφή μας τελικά, για να διατηρήσουμε την υγεία μας και τι όχι; Ιδού οι απαντήσεις!
Βούτυρο
Η παλαιότερη πρόταση υποστήριζε πως πρέπει να αποφεύγουμε το βούτυρο με κάθε κόστος, αντικαθιστώντας το με χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά πολυακόρεστα.
Η νέα πρόταση είναι πως το βούτυρο κάνει καλό στον οργανισμό μας, αλλά σε μικρές ποσότητες.
Αν και στο παρελθόν πιστεύαμε πως τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και κατά συνέπεια, τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αποδεικνύεται πως τα γαλακτοκομικά λιπαρά δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, ώστε να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας.
Συνιστώμενη δόση: Μια μέτρια ποσότητα βουτύρου μπορεί να μας κάνει καλό! Αυτό ερμηνεύεται ως ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού.
Γάλα
Η παλαιότερη πρόταση πρότεινε να καταναλώνουμε ημι-αποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο γάλα.
Η νέα πρόταση είναι πως καλύτερα να καταναλώνουμε πλήρες γάλα. Περιέχει ορισμένα υγιή λιπαρά και σχετικά πολύ μικρή ποσότητα λίπους.
Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως το πλήρες γάλα είναι παχύρρευστο και κατά συνέπεια, καταπίνεται με δυσκολία! Κάτι τέτοιο, φυσικά και δεν ισχύει. Το γάλα είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και η πλήρης έκδοσή του έχει πολύ πιο ευχάριστη και πλούσια γεύση.
Συνιστώμενη δόση: Περίπου 250ml πλήρους γάλακτος την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας γύρω στο 1/3 της αναγκαίας πρόσληψης ασβεστίου, καθημερινά.
Αβγά
Η παλαιότερη πρόταση υποστήριζε πως τα αυγά πλούσια σε χοληστερόλη, θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.
Η νέα πρόταση: Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως μπορούμε να τα καταναλώνουμε με ασφάλεια.
Οι επαναλαμβανόμενες έρευνες αποδεικνύουν πως η χοληστερόλη που λαμβάνουμε στη διατροφή μας έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα αβγά, πηγή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών για τον οργανισμό μας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και προσφέρουν αίσθηση κορεσμού, βοηθώντας μας με αυτόν τον τρόπο να έχουμε καλύτερο έλεγχο της όρεξής μας.
Συνιστώμενη δόση: Τρεις φορές την εβδομάδα.
Ελαιόλαδο
Η παλαιότερη πρόταση μας έλεγε πως το ελαιόλαδο είναι το συστατικό-κλειδί για την καλή υγεία.
Η νέα πρόταση: Όλες οι νέες έρευνες υποστηρίζουν πως το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για τις σαλάτες και για το μαγείρεμα, αλλά όχι απαραίτητα και για το τηγάνισμα.
Στην πραγματικότητα, το ελαιόλαδο προσφέρεται σε διάφορους τύπους. Ορισμένα από αυτά προσδίδουν μικρές ποσότητες καρκινογόνων ουσιών, καθώς θερμαίνονται. Για το τηγάνισμα, ένα ανοιχτόχρωμο ελαιόλαδο ή κραμβέλαιο θεωρούνται τα ιδανικότερα.
Συνιστώμενη δόση: Μία με δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα.
Υδατάνθρακες
Η παλαιότερη πρόταση υποστήριζε πως οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 50% των διατροφικών μας επιλογών.
Η νέα πρόταση υποδεικνύει πως οι υδατάνθρακες που περιλαμβάνονται στη διατροφή μας είναι προτιμότερο να αφορούν υδατάνθρακες ολικής άλεσης.
Το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα μακαρόνια δεν είναι και το καλύτερο για την υγεία μας, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Καθώς απελευθερώνουν γρήγορα τα σάκχαρα στην κυκλοφορία του αίματος χωνεύονται άμεσα, οπότε και ενδέχεται να μας κάνουν ιδιαίτερα λαίμαργες προσθέτοντας περιττά κιλά, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου. Ας σημειώσουμε επίσης, πως οι λευκοί υδατάνθρακες δεν περιέχουν ίνες και μέταλλα.
Συνιστώμενη δόση: Οι υδατάνθρακες και κατά προτίμηση ολικής άλεσης, θα πρέπει να αποτελούν το 50% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.
Επεξεργασμένο κρέας
Η παλαιότερη πρόταση υποστήριζε την άποψη πως μπορούμε να καταναλώνουμε τροφές με επεξεργασμένο κρέας, αλλά με μέτρο.
Η νέα πρόταση λέει ότι τα επεξεργασμένα κρέατα θεωρούνται υπεύθυνα για την εμφάνιση καρδιακών προσβολών, καρκίνου του εντέρου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και το σαλάμι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ η επεξεργασία τους, ώστε να τυποποιηθούν, συνδέεται άμεσα, με τις ασθένειες που προαναφέραμε. Χαριτολογώντας μάλιστα, επιστήμονες υποστηρίζουν πως «κάθε σάντουιτς με μπέικον, αφαιρεί μισή ώρα από τη διάρκεια της ζωής μας»!
Συνιστώμενη δόση: Το πολύ, δύο φορές την εβδομάδα εάν και εφ’ όσον είναι αναγκαίο, αλλά ποτέ περισσότερο!
Κρασί
Η παλαιότερη πρόταση θεωρούσε ευεργετική μια μικρή ποσότητα κρασιού, ειδικά του κόκκινου.
Σήμερα, αποκαλύπτεται πως τα οφέλη ως προς την κατανάλωση κρασιού μάλλον έχουν υπερεκτιμηθεί.
Η ρεσβερατρόλη, ενεργό συστατικό που προέρχεται από τα σταφύλια αποτελεί σημείο σύγκρουσης των ερευνητών, όσον αφορά τα οφέλη της. Τα θετικά στοιχεία μπορεί να είναι μεγαλύτερα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τους άνδρες άνω των 45 ετών, καθώς το κόκκινο κρασί μειώνει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Εάν όμως, καταναλώνουμε πολύ αλκοόλ, τότε κινδυνεύουμε να παρουσιάσουμε καρκίνο και άλλες ασθένειες.
Συνιστώμενη δόση: Ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού καθημερινά, μπορεί να γίνει μια ευχάριστη συνήθεια. Ακόμα καλύτερα βέβαια, εάν κάνουμε οικιοθελή διαλλείματα μέσα στην εβδομάδα.
Γιαούρτι
Παλαιότερα υπήρχε μια ανησυχία ως προς την ποικιλία χαμηλών λιπαρών.
Σήμερα, το πλήρες γιαούρτι θεωρείται καλύτερο. Μέσα από τις έρευνες αποδείχθηκε πως η κατανάλωση πλήρους γιαουρτιού είναι πιθανόν να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, ενώ σχετίζεται πλέον και με την αποτελεσματική απώλεια βάρους.
Το θέμα με τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά είναι πως αφαιρώντας το λίπος και μέσα σε αυτό πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες, προστίθενται σάκχαρα για τη βελτίωση της γεύσης, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα.
Συνιστώμενη δόση: Μπορούμε να απολαύσουμε ένα, δύο ή και τρία πλήρη γιαούρτια την ημέρα.
Χυμός φρούτων
Η παλαιότερη πρόταση ισχυριζόταν ότι οι χυμοί φρούτων αποτελούσαν θετικό στοιχείο της διατροφής μας.
Η νέα πρόταση: Οι πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως οι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων περιέχουν ανθυγιεινές ποσότητες ζάχαρης, που μπορεί να ισοδυναμούν μέχρι και με 10 κ.γ. σε κάθε συσκευασία!
Οι τυποποιημένοι χυμοί απομακρύνουν τις ίνες των φρούτων, οι οποίες είναι ευεργετικές για τον οργανισμό μας και προσδίδουν σχεδόν, την ίδια ποσότητα ζάχαρης με μια κόλα! Επίσης, δεν επηρεάζουν την όρεξή μας, ώστε να προσλαμβάνουμε λιγότερες τροφές στο επόμενο γεύμα μας.
Συνιστώμενη δόση: Λέμε ναι, σε ένα ή και δύο ποτήρια από χυμό φρεσκοστυμμένων φρούτων που θα φτιάξουμε οι ίδιες, απέχοντας εντελώς από τους τυποποιημένους χυμούς.
Κόκκινο κρέας
Η παλαιότερη πρόταση υποστήριζε πως το κόκκινο κρέας μας κάνει κακό.
Η νέα πρόταση: Οι νέες μελέτες αποδεικνύουν πως εάν καταναλώνουμε κόκκινο κρέας από ζώα που τρέφονται με χόρτο, είναι ευεργετικό για τον οργανισμό μας.
Τα ζώα που τρέφονται με καλαμπόκι και στα οποία χορηγούνται πολλά αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες, όπως συνηθίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνουν ελαφρώς την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων. Στην Ευρώπη όμως, τα ζώα συνήθως, τρέφονται με φρέσκο γρασίδι και δεν επιβαρύνονται σε μεγάλο βαθμό με αντιβιοτικά και ορμόνες.
Συνιστώμενη δόση: Περίπου 100 γρ. τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι μια χαρά.
Ψωμί
Η παλαιότερη πρόταση ήταν ότι πιστεύαμε πως μία με δύο φέτες ψωμί την ημέρα κάνουν καλό.
Σήμερα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως το ψωμί είναι καλό για την υγεία μας.
Το θέμα είναι να ελέγχουμε το μείγμα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Εάν καταναλώνουμε μονίμως και μόνο ψωμί από λευκά άλευρα δημιουργείται ανισορροπία στα σάκχαρα του αίματος. Το αλεύρι ολικής άλεσης και μια ποικιλία από μερικούς φυσικούς σπόρους ενίοτε, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή.
Συνιστώμενη δόση: Από δύο έως και τέσσερις λεπτές φέτες ψωμιού ολικής άλεσης, πολύσπορου ή με χωριάτικο προζύμι ημερησίως είναι ό,τι μας χρειάζεται.
Καφεΐνη
Μέχρι πρότινος υποστήριζαν πως μπορούμε να καταναλώνουμε έως και έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
Σήμερα, οι έρευνες αποδεικνύουν πως η καφεΐνη που περιέχεται τόσο στον καφέ όσο και στο τσάι, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας.
Η καφεΐνη θεωρείται ένα συστατικό με ήπιο εθισμό. Εάν υπερβάλλουμε όμως, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και οι παλμοί της καρδιάς!
Συνιστώμενη δόση: Μπορούμε να απολαμβάνουμε από δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή τσάι την ημέρα, αλλά προσοχή στην επιβάρυνση με ζάχαρη!
Μαύρη σοκολάτα
Η παλαιότερη πρόταση θεωρούσε τη σοκολάτα κακή για την υγεία μας.
Η νέα πρόταση: Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις για την καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς σε μικρές ποσότητες μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Δεν ισχύει το ίδιο όμως, για τη σοκολάτα γάλακτος αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη και ελάχιστο κακάο στη σύνθεσή τους.
Συνιστώμενη δόση: Ένα ή δύο τετραγωνάκια μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα 70% σε κακάο είναι ιδανικά.