Νηστεία και όσπρια: Δώρο Θεού!
Τα όσπρια είναι μια πανάρχαιη τροφή, ένα σύνολο καρπών, που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη αφού πλήθος ερευνών πιστοποιούν όλο και περισσότερό την ιδιαίτερα υψηλή διατροφική τους αξία. Μία κορυφαία επιλογή για το τραπέζι μας όχι μόνο στη νηστεία. Μάθετε τα οφέλη τους και μερικές συμβουλές για τους καλύτερους συνδυασμούς.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Τα όσπρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α.
Άλλωστε, οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού.
Το φυλλικό οξύ, με τη σειρά του, είναι απαραίτητο τόσο στην πρωτεϊνοσύνθεση όσο και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Όσπρια: Το «κρέας των φτωχών»
Η ιδιότητα που τους έχει προσδώσει τον τίτλο «κρέας των φτωχών» είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτική πρωτεΐνη σε βαθμό που να συναγωνίζεται επάξια αυτή του κρέατος, χωρίς να μας προσδίδουν παράλληλα το κορεσμένο λίπος του και με ένα κόστος ασύγκριτα χαμηλότερο.
Και αυτή η ίδια ιδιότητα είναι που καθιστά τα όσπρια την κορυφαία επιλογή όσων στερούνται το κρέας από τη διατροφή τους, όπως των χορτοφάγων αλλά και όσων νηστεύουν συγκεκριμένες ημέρες τον χρόνο.
Προσοχή πρέπει να δοθεί σε αυτό το σημείο, αφού η πρωτεΐνη του κρέατος περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκή ποσότητα και σε αναλογία αντίστοιχη με αυτή των πρωτεϊνών του ανθρώπινου σώματος, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει αντίστοιχα με την πρωτεΐνη των οσπρίων.
Γι’ αυτό καλό θα είναι τα όσπρια να συνδυάζονται με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή γαλακτοκομικά ώστε το ένα αμινοξύ να συμπληρώνει την έλλειψη του άλλου, μετατρέποντας τις φυτικές πρωτεΐνες σε πλήρεις, αντίστοιχες με αυτές του κρέατος.
Τα πολλά τους οφέλη
Τα όσπρια διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τι συνεπάγεται αυτό; Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, ρυθμίζουν την όρεξη και μας κάνουν να νιώθουμε «χορτάτοι», προστατεύοντάς μας παράλληλα από ατυχή τσιμπολογήματα.
Επιπλέον:
Καλή λειτουργία του εντέρου: Όσπρια όμως, σημαίνει και καλή λειτουργία του εντέρου. Δηλαδή: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα όσπρια, τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
Ρύθμιση του σακχάρου του αίματος: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα όσπρια αποτελούν μία καλή επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.
Μείωση της χοληστερόλης: στο αίμα και στην ομαλή ρύθμιση των μεταγευματικών επιπέδων του σακχάρου.
Αντικαρκινική δράση: Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Καρδιοπροστατευτική δράση: Τρόφιμα με ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση, λόγω του συνδυασμού των φυτικών ινών και της υψηλής περιεκτικότητας φολικού οξέος με την ταυτόχρονη χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών.
Μήπως παχαίνουν;
Η ενεργειακή αξία των οσπρίων μπορεί να φτάσει και τις 400 θερμίδες. Καλό είναι να θυμάστε λοιπόν, ότι τα όσπρια δεν έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.
Ωστόσο, οι θερμίδες που περιέχει μια μερίδα αυξάνονται όσο αυξάνεται και το λάδι που αυτή περιέχει. Σκέψου ότι κάθε 1 κουταλιά της σούπας λάδι που προσθέτουμε στα όσπριά μας για παράδειγμα, μας δίνει επιπλέον περίπου 135 θερμίδες.
Μαγικοί συνδυασμοί…
Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τη διατροφική αξία των οσπρίων με τους κατάλληλους συνδυασμούς. Έτσι λοιπόν, καλό θα ήταν να συνδυάζετε τα όσπρια με τρόφιμα που περιέχουν θειούχα αμινοξέα, όπως το ρύζι και οι ξηροί καρποί, αυξάνοντας τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών των οσπρίων.
Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν τα όσπρια από τον οργανισμό, καλό θα ήταν να τα “παντρεύονται” με καλές πηγές βιταμίνης C, όπως είναι το λεμόνι ή το πορτοκάλι.
Μία κορυφαία επιλογή για το τραπέζι μας όχι μόνο στη νηστεία. Μάθετε τα οφέλη τους και μερικές συμβουλές για τους καλύτερους συνδυασμούς.