Οι «ασθένειες» του γραφείου και τι να κάνετε

Οι «ασθένειες» του γραφείου και τι να κάνετε

Αν κάθεστε με τις ώρες σε ένα γραφείο με τα μάτια καρφωμένα στην οθόνη ενός υπολογιστή είναι πολύ πιθανόν να έχετε πόνους στην πλάτη, στις αρθρώσεις ή άλλους μυϊκούς πόνους. Μία αρκετά συνηθισμένη κατάσταση που χωρίς φροντίδα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες βλάβες.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τουλάχιστον ένας στους δέκα ανθρώπους υποφέρει από πόνους σε μυς ή αρθρώσεις εξαιτίας των συνθηκών εργασίας τους. Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή, με άλλο λόγια κάνουν δουλειά γραφείου, πάσχουν από πόνους στην πλάτη τους. Αυτή η κατάσταση όμως, μπορεί να έχει μακροχρόνιες βλάβες στις αρθρώσεις και στους μυς.

Όσοι εργάζονται πολλές ώρες σε ένα γραφείο, λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων στον υπολογιστή ή της λάθος στάσης του σώματος συχνά αναπτύσσουν τενοντίτιδες, μυϊκές κράμπες, χονδροπάθειες των αρθρώσεων ή να τις επιδεινώσουν, αν προϋπάρχουν.

Οι περισσότερες από τις προκαλούμενες βλάβες είναι αναστρέψιμες σε πρώτη φάση, αλλά αν αγνοήσετε το πρόβλημα και αυτό γίνει χρόνιο, τότε δημιουργούνται μόνιμες βλάβες στους ιστούς που δύσκολα θεραπεύονται ή τουλάχιστον απαιτούν μακροχρόνια αγωγή.

Τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε στο γραφείο και πώς θα τα διορθώσουμε

  • Το ακατάλληλο ύψος της καρέκλας
  • Η λανθασμένη θέση της οθόνης και του πληκτρολογίου
  • Ο ακατάλληλος φωτισμός του χώρου
  • Η κακή στάση του σώματος στην καρέκλα

Ποια είναι η σωστή καρέκλα του γραφείου;

Ιδανικά, ο εργαζόμενος πρέπει να επιλέξει ο ίδιος την καρέκλα του, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του. Η καρέκλα πρέπει να είναι σταθερή, με ρυθμιζόμενα την ανάκληση και το ύψος.

Η πλάτη της πρέπει να έχει ενσωματωμένο μαξιλάρι στήριξης της μέσης, καθώς και μπράτσα για τη στήριξη των αγκώνων.

Η καρέκλα του γραφείου θα πρέπει να υποστηρίζει την πλάτη και να είναι αρκετά ψηλή, ώστε η οθόνη του υπολογιστή να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια μας.

Καθίστε όσο πιο κοντά μπορείτε στο γραφείο, ώστε οι βραχίονες να έχουν μία θέση παράλληλα με τη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, οι πήχεις των χεριών πρέπει να ακουμπούν στην επιφάνεια του γραφείου και οι αγκώνες να είναι σε ορθή γωνία.

Οι καρποί πρέπει να είναι σε ευθεία θέση χωρίς κάμψη. Το ποντίκι του υπολογιστή να ταιριάζει στο μέγεθος του χεριού μας και να είναι όσο πιο επίπεδα γίνεται, ώστε να αποφεύγεται η κάμψη του καρπού.

Προσοχή χρειάζεται και στα πόδια. Το κατάλληλο ύψος του καθίσματος είναι αυτό που οι μηροί είναι σε οριζόντια θέση, με τα γόνατα στο ίδιο ύψος με τα ισχία. Τα πόδια πρέπει να αναπαύονται στο έδαφος ή επάνω σε ειδικό υποπόδιο.

Δείτε Επίσης
Υπνηλία στη δουλειά; Αντιδράστε!

Ωστόσο, η παραμονή σε μία θέση –ακόμη κι αν είναι η ιδανική– για πολλή ώρα θα οδηγήσει τελικά σε μυϊκούς πόνους και ενοχλήσεις στις αρθρώσεις. Κάθε τόσο, κάντε ένα διάλειμμα, σηκωθείτε από την καρέκλα και κάνε μία μικρή βόλτα.

Μην ξεχνάτε και να αλλάζετε κατά διαστήματα θέση: Κάντε λίγο πίσω, σκύψτε λίγο μπροστά, καθίστε με μία μικρή κλίση. Γενικά, μην μένετε «καρφωμένη» στη θέση σας.

Διορθώστε τη στάση σας απέναντι στον υπολογιστή:

Σύμφωνα με το College of Optometrists, περνάμε κατά μέσο όρο 3,5 μήνες το χρόνο κοιτάζοντας μια οθόνη. Και δεν είναι καθόλου παράξενο που σε ποσοστό 90% οι χρήστες υπολογιστή αναφέρουν πως υποφέρουν από πονοκεφάλους, κούραση στα μάτια και προβλήματα όρασης.

Η οθόνη και το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι τοποθετημένα ακριβώς μπροστά από τον χρήστη. Το κέντρο της οθόνης πρέπει να είναι σε επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο από το ύψος των ματιών. Η πλάγια θέση της οθόνης και του πληκτρολογίου στο γραφείο δεν ενοχοποιούνται για σκολίωση, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά δημιουργεί προβλήματα στον αυχένα και τον κορμό, λόγω της στροφικής θέσης που λαμβάνει για πολλές ώρες ο χρήστης.

Για να μειώσετε τα προβλήματα με τα μάτια σας, εφαρμόστε τον κανόνα «20-10-20»: Πάρτε τα μάτια σας μακριά από την οθόνη κάθε 20 λεπτά. Για 20 δευτερόλεπτα εστιάστε σε αντικείμενα 10 μέτρα μακριά. Ανοιγοκλείστε τα μάτια σας 20 φορές.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.