Oil pulling: Τι είναι και πώς βοηθά στην υγιεινή του στόματος

Oil pulling: Τι είναι και πώς βοηθά στην υγιεινή του στόματος

Μόλις λίγα χρόνια πριν, οι σύγχρονοι επιστήμονες της οδοντιατρικής και στοματικής υγιεινής ανακάλυψαν μια πολύ παλιά πρακτική, που βασίζεται στην παραδοσιακή ιατρική πρακτική της Αγιουρβέδα! Ακολουθώντας την ινδική φιλοσοφία λοιπόν, ας αναλύσουμε το Oil pulling, τη νέα τάση για δόντια όχι μόνο λευκά, αλλά και γερά!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τι είναι το Oil pulling και πως λειτουργεί;

Η ονομασία αυτής της διαδικασίας καθαρισμού και φροντίδας στην Αγιουρβέδα ονομάζεται είτε «gundusha», είτε «kaval». Πρόκειται για πλύσεις λαδιού στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες βελτιώνουν τόσο τη στοματική όσο και τη συνολική μας υγεία.

Η παραδοσιακή συνταγή που χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ινδία γίνεται με σησαμέλαιο, βασικό συστατικό της τοπικής κουζίνας. Στη Δύση, όμως, το λάδι καρύδας έχει ξεπεράσει τη δημοτικότητα του σησαμέλαιου χάρη στην ήπια γεύση του, αλλά και στο μακρύ κατάλογο των ωφέλιμων στοιχείων που περιέχει. Η μέθοδος Oil pulling γίνεται επίσης, με ηλιέλαιο ή και ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, διαφορετικά τμήματα της γλώσσας συνδέονται με διάφορα μέρη του σώματος, με τις πλύσεις λαδιού μπορούν να ωφεληθούν πολλά όργανα του σώματός μας.

Χρησιμοποιώντας το έλαιο, όπως κάποιο στοματικό διάλυμα πραγματοποιείται σαπωνοποίηση. Αυτό συμβαίνει διότι τα ένζυμα που βρίσκονται στη στοματική μας κοιλότητα αντιδρούν με το επιλεγμένο έλαιο απελευθερώνοντας ωφέλιμα λιπαρά οξέα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν μια μηχανική δράση καθαρισμού.

Με τις πλύσεις λαδιού βέβαια, απομακρύνονται και όλα τα υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα ενισχύοντας εντυπωσιακά κάθε μέθοδο καθαρισμού του στόματος.

Παράλληλα, οι τοξίνες που βρίσκονται στη στοματική μας κοιλότητα απορροφώνται από το έλαιο και στη συνέχεια, απορρίπτονται πανηγυρικά προσφέροντας μια απλή μέθοδο αποτοξίνωσης.

Όπως συμβαίνει με πολλές παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές δεν μπορούμε να έχουμε πλήρεις επιστημονικές αναλύσεις. Εξάλλου, οι βασικές αρχές της Αγιουρβέδα βασίζονται περισσότερο στην πνευματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, οι πρακτικές της έχουν αντέξει για χιλιάδες χρόνια και πολλές από αυτές αποτελούν σημεία αναφοράς για θεραπείες, σήμερα. Και είναι αλήθεια, πως η στοματική υγεία συνδέεται με τη γενική κατάσταση της υγείας μας!

Μια συνταγή εκατοντάδων χρόνων πρωταγωνιστεί στην οδοντιατρική, σήμερα!

Τα κυριώτερα οφέλη

Μπορεί το Oil pulling να μην μας προσφέρει τη στοματική φροντίδα που εξασφαλίζει το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση νήματος, αλλά εάν ψάχνουμε για μια φυσική λύση, τότε μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά.

Δείτε Επίσης
Μικρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν μεγαλώνοντας και πρακτικές λύσεις

Μπορεί να μας απαλλάξει από την κακοσμία του στόματος και τις φλεγμονές των ούλων, να καταπολεμήσει την οδοντική πλάκα και να λειτουργήσει ως μέθοδος πρόληψης ενάντια στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Το σημαντικότερο είναι πως βοηθά στην εξάλειψη ορισμένων βακτηρίων, τα οποία και εμποδίζει τελικά, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του στόματος! Ταυτόχρονα, και σε σύγκριση με τα κλασικά στοματικά διαλύματα δεν πρόκειται ποτέ να προκαλέσει ξηρότητα στο στόμα.

Αντίθετα, τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο έλαιο διαθέτουν μαλακτικές ιδιότητες και αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να καταπραΰνουν φλεγμονές και να προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες, κάνοντας το Oil pulling ιδανική μέθοδο προστασίας ειδικά για τα ευαίσθητα ούλα.

Έχει αναφερθεί επίσης, πως εάν ακολουθούμε τη μέθοδο Oil pulling καθημερινά και συστηματικά ενδέχεται να παρατηρήσουμε λεύκανση των δοντιών, να απαλλαγούμε από πόνους στην περιοχή της γνάθου, από τους πονοκεφάλους και από τις δυσάρεστες συνέπειες της ιγμορίτιδας.

Πώς γίνεται το Oil pulling;
  • Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξουμε τη ρευστότητα του ελαίου που έχουμε επιλέξει. Θα πρέπει να είναι σε υγρή μορφή, διαφορετικά το ζεσταίνουμε ελαφρά.
  • Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου. Τα έλαια μέντας ή γαρύφαλλου βελτιώνουν τη γεύση ενώ προσφέρουν και τις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες.
  • Τοποθετούμε ½-1 κουταλιά της σούπας έλαιο στο στόμα μας και το τρίβουμε απαλά με τις άκρες των δακτύλων μας, σε ούλα και δόντια.
  • Εάν θέλουμε, ακολουθούμε την Αγιουρβεδική μέθοδο gundusha, όπου κινούμε 1-1 ½ κ.σ. ελαίου μέσα στο στόμα μας, για 20 λεπτά ακριβώς! Είναι σκόπιμο κατά τη διάρκεια να μετακινούμε το έλαιο εμπρός και πίσω, πάνω- κάτω και ακόμα και μεταξύ των δοντιών, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δράση.
  • Δεν έχουμε την υπομονή να διατηρήσουμε το έλαιο για τόσο χρονικό διάστημα στο στόμα μας; Τότε, το τρίβουμε απαλά για λίγα λεπτά και το διατηρούμε στο στόμα μας για ακόμα 10 λεπτά.
  • Αποφεύγουμε να το απορρίψουμε στον νιπτήρα του μπάνιου, καθώς μπορεί να μπλοκάρει τις σωληνώσεις. Αντί αυτού, το ρίχνουμε σε ένα πλαστικό ποτηράκι μιας χρήσης και το πετάμε κατευθείαν στα σκουπίδια.
  • Εάν δεν μας ευχαριστεί η αίσθηση του ελαίου, ξεπλένουμε το στόμα μας με χλιαρό προς ζεστό νερό. Στη συνέχεια, βουρτσίζουμε τα δόντια μας όπως συνήθως. Βέβαια, μπορούμε να εφαρμόσουμε το Oil pulling, αφού έχουμε βουρτσίσει τα δόντια μας, προηγουμένως.
  • Σύμφωνα με την παράδοση, το Oil pulling πρέπει να γίνεται καθημερινά. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, όμως, είναι πως η συγκεκριμένη μέθοδος δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σχήμα καθαρισμού του στόματος με βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος! Αποτελεί συμπληρωματική μέθοδο εξασφαλίζοντας καλύτερη στοματική υγιεινή.
  • Όσο για το θέμα λεύκανσης; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες. Είναι πιθανόν, με την απομάκρυνση των βακτηρίων να ενισχύεται η λευκότητα αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως αποτελεί πρακτική λύση αυτόνομης λεύκανσης των δοντιών.
Χρειάζεται να δώσουμε προσοχή, εάν…
  • Σε περίπτωση που εφαρμόζουμε τη μέθοδο και αισθανθούμε πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή βήχα ενδέχεται να ανήκουμε σε μια πολύ μικρή ομάδα ατόμων επιρρεπή στην λιποειδή πνευμονία. Πρόκειται για μια σπάνια μορφή πνευμονίας που εμφανίζεται όταν κάποιος αναρροφά ή εισπνέει το λάδι και εμφανίζεται συνήθως, ως αποτέλεσμα κατανάλωσης καθαρκτικών με βάση τα έλαια.
  • Ακόμα πιο απίθανο, αλλά πιθανόν, είναι το επιλεγμένο έλαιο να προκαλέσει δερματίτιδα εξ’ επαφής. Για να είμαστε λοιπόν, βέβαιες ως προς την ασφάλεια της χρήσης του επιλεγμένου ελαίου μπορούμε να κάνουμε το συνηθισμένο τεστ: Δοκιμάζουμε το έλαιο σε ένα σημείο του δέρματός μας, το αφήνουμε για λίγες ώρες και εάν δεν υπάρξει αντίδραση το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.