Όταν η αϋπνία μας χτυπάει την πόρτα, πίνουμε ένα ξεχωριστό βότανο και ξεμπερδεύουμε;

Όταν η αϋπνία μας χτυπάει την πόρτα, πίνουμε ένα ξεχωριστό βότανο και ξεμπερδεύουμε;

Ακριβώς στο παραπάνω ερώτημα θέλουμε να απαντήσουμε, καθώς τα αφεψήματα με δράση κατά της αϋπνίας αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς, τελευταία! Χάρη στις καταπραϋντικές ιδιότητές τους υπόσχονται χαλάρωση και γρήγορο ύπνο, χωρίς διακοπές, ενώ  είναι και αρκετά ευχάριστα στον ουρανίσκο…  Μήπως λοιπόν, να αντικαταστήσουμε τη ζεστή σοκολάτα με μια αχνιστή λεβάντα και το απογευματινό μας καπουτσίνο με το μυρωδάτο χαμομήλι; Και τελικά, πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα ή απλά, ακόμα μία διαφημιστική εκστρατεία παγκόσμιου βεληνεκούς;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Από επιστημονικής άποψης…

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πως το τσάι περιέχει χιλιάδες διαφορετικές βιοδραστικές ενώσεις, μερικές από τις οποίες είναι φυσιολογικά ενεργές και μερικές από τις οποίες έχουν περισσότερο ψυχολογική επίδραση.

Μάλιστα, πριν από μερικές δεκαετίες ανακάλυψαν πως στα φύλλα του τσαγιού υπάρχει ένα αμινοξύ, η θεανίνη (L-Theanine), με αντίθετο αποτέλεσμα από την καφεΐνη! Η θεανίνη λοιπόν, προάγει τη χαλάρωση χωρίς να είναι ηρεμιστικό, δρα χωρίς να προκαλεί υπνηλία και προάγει την καλή ποιότητα του ύπνου μέσω της αγχόλυσης.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, πως επιστημονικές έρευνες έχουν παρατηρήσει πως η κατανάλωση τσαγιού επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στη ζέστη – ένας παράγοντας που παίζει ρόλο όταν πρόκειται για ύπνο. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Όταν αποκοιμηθούμε, το σώμα μας ρίχνει τη θερμοκρασία του μεταξύ 2-4 βαθμών. Πίνοντας ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι πριν πέσουμε για ύπνο, ακόμη και το καλοκαίρι, θα βοηθήσουμε να ενεργοποιηθεί το εσωτερικό μας θερμόμετρο και με την αύξηση της παραγωγής φυσικής ενέργειας, το ζεστό τσάι θα μας δροσίσει, τελικά! Αντίστοιχα, τον χειμώνα θα αρχίσει να ζεσταίνει το σώμα μας, τονώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και προσφέροντας τη σωστή θερμοκρασία!

Ειδικότερα τον χειμώνα, μέσω της τόνωσης του αίματος βοηθά στην οξυγόνωση των χεριών και των ποδιών, στοιχείο που μας προβληματίζει αρκετά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, διαταράσσοντας και τον ύπνο μας!

Προσοχή στα συστατικά!

Οι λόγοι που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ποικίλλουν. Μπορεί να μας εμποδίζουν οι πόνοι στην πλάτη εξαιτίας της καθιστικής εργασίας μας μπροστά από τον υπολογιστή, η  δυσπεψία που αισθανόμαστε λόγω του πικάντικου πιάτου που φάγαμε κάπως αργά ή η αδυναμία μας να απαλλαγούμε από το άγχος που μας προκαλούν οι έγνοιες της καθημερινότητας και άλλα πολλά…

Δείτε Επίσης
7 οφέλη για την υγεία μας, με γεύση μέντας!

Σε καθένα από τα παραπάνω θέματα αντιστοιχεί ένα ξεχωριστό βότανο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του, οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε ένα μείγμα βοτάνων που θα μας χαλαρώσει και θα επιτρέψει να βρεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα το συντομότερο δυνατόν! Μπορούμε να αναζητήσουμε συστατικά, όπως:

  • Η πασιφλόρα ή ρολογιά (passionflower), η οποία λειτουργεί ως ένα ήπιο ηρεμιστικό.
  • Η σκουτελλάρια ή σκαφίδιο (skullcap) και το βάλσαμο λεμονιού, τα οποία δρουν στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα για να μετριάσουν και να σταματήσουν την υπερδραστηριότητα των νευρώνων.
  • Μια άλλη κλασική, καταπραϋντική επιλογή είναι οπωσδήποτε, το χαμομήλι. Είναι γνωστό πως βοηθά σημαντικά στην πέψη και στη μείωση των υπερκινητικών σπασμών στο σώμα μας.
  • Η λεβάντα από την άλλη θεωρείται δικαιολογημένα, ένα από τα καλύτερα βότανα χαλάρωσης και ύπνου, καθώς έχει λίγο από όλα!  Προσφέρει ηρεμιστικές ιδιότητες, επομένως βοηθά στο καλμάρισμα του εγκεφάλου. Διαθέτει επίσης, έντονη αναλγητική δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πόνου, αλλά και στην καταπολέμηση του άγχους αφού δρα στο νευρικό μας σύστημα.
  • Ακόμα ένα θαυματουργό βότανο για την καταπολέμηση της αϋπνίας είναι και το πασίγνωστο πράσινο τσάι, το οποίο διατίθεται και σε διάφορες γεύσεις για να ευχαριστήσει ακόμα και τους πιο επιλεκτικές! Όπως ήδη αναφέραμε, περιέχει θεανίνη, με αποτέλεσμα να μειώνει το άγχος και να χαλαρώνει σημαντικά.
  • Το αφέψημα μέντας βοηθά στην πέψη και προσφέρει ανακούφιση σε προβλήματα του στομάχου, ενώ η γεύση και το άρωμά της ανακουφίζουν παράλληλα, από το στρες.

Προσοχή! Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να μην προσθέσουμε ζάχαρη στο αφέψημα που θα επιλέξουμε, καθώς η ζάχαρη προσφέρει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού προάγει την εγρήγορση του νευρικού μας συστήματος.

Για καλύτερα αποτελέσματα

  • Είναι καλό να ετοιμάσουμε το αφέψημα και να το πιούμε περίπου μία ώρα πριν πέσουμε για ύπνο. Στο μεσοδιάστημα θα έχει τον χρόνο να κάνει τα «μαγικά» του! Επίσης, με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσουμε και τις πιθανότητες να επισκεφθούμε την τουαλέτα, κατά τη διάρκεια της νύχτας!
  • Για να βεβαιωθούμε για τη δράση τους είναι σκόπιμο να παίρνουμε το αφέψημα που έχουμε επιλέξει για πέντε συνεχόμενες νύχτες, μία ώρα πριν πάμε για ύπνο! Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε σύντομα, ξεκάθαρη εικόνα για την αποτελεσματικότητά του.
  • Είναι προτιμότερο να αφήσουμε το φακελάκι του αφεψήματος  ή το ειδικό σουρωτηράκι μέσα στην κούπα, ώστε να επιτρέψουμε στα συστατικά να εξελίσσονται ως την τελευταία σταγόνα, προς όφελος μας, βεβαίως-βεβαίως!
  • Πέρα από το μαγικό μας αφέψημα, θα πρέπει να πράξουμε τα δέοντα για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κοιμηθούμε ανενόχλητα! Αυτό σημαίνει πως μία ώρα πριν πάμε για ύπνο θα πρέπει να σβήσουμε τις οθόνες – τόσο του κινητού, όσο και του υπολογιστή μας!

«Η επανάληψις είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως», όπως είναι γνωστό οπότε είναι καλό να επαναλάβουμε αρκετές φορές την ίδια διαδικασία. Πίνοντας ανελλιπώς το αφέψημα που έχουμε επιλέξει δίνουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να απορροφήσει συστηματικά τα θετικά του οφέλη, επενδύοντας στην υγεία του σώματός μας και την ηρεμία του ύπνου μας!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.