Ποια σημεία μαρτυρούν πως έχουμε έλλειψη της βασικής βιταμίνης D
Αν και στη χώρα μας υπάρχει ηλιοφάνεια, αυτό δεν σημαίνει πως ο οργανισμός μας αποθηκεύει και τις αναγκαίες ποσότητες σε βιταμίνη D. Για να εξασφαλίσουμε τα ιδανικά επίπεδα, αλλά και για να ελέγξουμε εάν και κατά πόσο υποφέρουμε από έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, τα στοιχεία που ακολουθούν είναι άκρως διαφωτιστικά!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, γνωρίζαμε πως η δράση της βιταμίνης D περιοριζόταν κυρίως στα οστά. Πολλές πρόσφατες μελέτες όμως, αποδεικνύουν τη σημασία της για την υγεία μας. Είναι πραγματικά, επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η βιταμίνη D επιδρά θετικά σε πολύ περισσότερα σημεία, από όσα μπορούμε να φανταστούμε.
Αυξάνει τη σωματική απόδοση, βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους, επηρεάζει την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων, διασφαλίζει έναν καλό ύπνο και τη μείωση του στρες, ευνοεί τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και απέκκρισης των βαρέων μετάλλων από το σώμα μας, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα!
Δηλαδή, πρόκειται για μία από τις πιο βασικές βιταμίνες για τη διατήρηση της υγείας μας. Μερικές απλές ενδείξεις, πέρα από την ειδική εξέταση αίματος, αποκαλύπτουν εάν διατηρούμε ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας.
Τι είναι η βιταμίνη D;
Παραδοσιακά, η βιταμίνη D αναφέρεται ως η βιταμίνη των οστών, αλλά σήμερα, έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες αποκαλύπτεται πως για το σώμα μας σημαίνει πολύ περισσότερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει υποδοχείς βιταμίνης D.
Και δεν είναι καθόλου παράξενο, που πάνω από το 80% του πληθυσμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζεται από την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα!
Σύμφωνα με τον Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, η βιταμίνη D είναι μια ορμόνη, η πιο ισχυρή ορμόνη στο ανθρώπινο σώμα. Λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων της μάλιστα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη διαφύλαξη και ενίσχυση της υγείας μας.
Αυξομειώσεις στη διάθεσή μας
Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση των γονιδίων που ρυθμίζουν τους νευροδιαβιβαστές, στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η χαμηλή βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, όταν το φως του ήλιου μειώνεται. Όταν λοιπόν, τα επίπεδα της βιταμίνης D μειώνονται, η κατάθλιψη αυξάνεται.
Η διαδικασία της πέψης και η λειτουργία του εντέρου
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια πεπτική διαταραχή που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα εμάς, τις γυναίκες. Εάν λοιπόν, υποφέρουμε από δυσκοιλιότητα, διάρροιες και κοιλιακούς πόνους, τότε οι απαραίτητες δόσεις της βιταμίνης D, αποδεδειγμένα μειώνουν αυτά τα συμπτώματα.
Τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων και ιδιαίτερα για την αύξηση των Τ-λεμφοκυττάρων, που καταπολεμούν τους εισβολείς στη λειτουργία του σώματός μας.
Εάν λοιπόν, ανεξάρτητα από τις προφυλάξεις που παίρνουμε, συνήθως περνάμε διάφορες ασθένειες, τότε το πιθανότερο είναι πως έχουμε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μας. Όπως αναφέρει ο Dr. Τσουκαλάς, από τα 100.000 Τ-κύτταρα που βρίσκονται στον οργανισμό μας, ίσως μόνο ένα από αυτά ταιριάζει με κάποιο συγκεκριμένο παθογόνο παράγοντα που μας επιτίθεται.
Τα κύτταρα αυτά, πρέπει να πολλαπλασιαστούν άμεσα, ώστε να μην επιτρέψουν στον εχθρό να προκαλέσει ασθένεια. «Για να ενεργοποιηθούν τα Τ-λεμφοκύτταρα και να μετατραπούν σε κύτταρα δολοφόνους, η παρουσία της βιταμίνης D σε επαρκείς ποσότητες είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη», εξηγεί ο Dr. Τσουκαλάς.
Η βιταμίνη D είναι μία ασπίδα προστασίας για την καταπολέμηση του διαβήτη, της υπέρτασης, του άσθματος στα παιδιά, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και ακόμα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή και τον καρκίνου!
Μυοσκελετικά προβλήματα και αύξηση της τριχόπτωσης
Εκτός από το να είμαστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις και ιούς, η χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει οστικούς και μυϊκούς πόνους, συμπτώματα χρόνιας κόπωσης ή ακόμα, και αύξηση του φαινομένου της τριχόπτωσης. Για τη μείωση όλων αυτών των συμπτωμάτων και τη θεραπεία επίσης, και της ινομυαλγίας, η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D είναι απαραίτητη.
«Ομίχλη του εγκεφάλου» και άλλες γνωστικές διαταραχές
Η μειωμένη πνευματική οξύτητα, διάφορες δυσκολίες στην ικανότητα συγκέντρωσης και εκτέλεσης πολλαπλών καθηκόντων ταυτόχρονα, αλλά και προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη θεωρούνται αποτελέσματα χρόνιας ανεπάρκειας βιταμίνης D, που δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο στον εγκέφαλό μας.
Το φαινόμενο ονομάζεται «ομίχλη ή σύγχυση του εγκεφάλου» (brain fog). Αυτή η ανεπάρκεια ενδέχεται να οφείλεται και σε χημειοθεραπείας ή στη λήψη ισχυρών φαρμάκων.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θεωρούνται επίσης, προάγγελοι της νόσου Αλτσχάιμερ. Έχει παρατηρηθεί επίσης, πως πολλές γυναίκες που καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντήλια (Μουσουλμάνες ή Εβραίες), υποφέρουν από την έλλειψη βιταμίνης D.
Αίσθημα κόπωσης και έλλειψη ενέργειας
Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D είναι η κόπωση. Όταν λοιπόν, αισθανόμαστε μονίμως κουρασμένες, με χαμηλά ενεργειακά επίπεδα και αρνητική διάθεση, τότε το πιθανότερο είναι πως η ποσότητα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας είναι αρκετά χαμηλή.
Βιταμίνη D και εγκυμοσύνη
Όσο πολύτιμη είναι η βιταμίνη D για τον οργανισμό μας, υπό φυσιολογικές συνθήκες, τόσο πιο απαραίτητη γίνεται κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Εάν λοιπόν, υποφέρουμε από έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης και είμαστε έγκυες, ενδέχεται το έμβρυο να παρουσιάσει κακή ανάπτυξη των οστών, νόσο του Rickers ή και ψυχικά προβλήματα! Το φαινόμενο επηρεάζει και εμάς, με πιθανές εμφανίσεις προεκλαμψίας, χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση ή και διαβήτη κύησης.
Τα ιδανικά επίπεδα και ο κίνδυνος ανεπάρκειας
Ο τύπος OH 25 D3 είναι αυτός που εξετάζεται ώστε να ελέγξουμε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Εάν πέφτουν κάτω από τα 32ng/ml έχουμε σαφή έλλειψη, ενώ εάν βρίσκονται χαμηλότερα των 20ng/ml, τότε υποφέρουμε από ανεπάρκεια.
Τα ιδανικά επίπεδα της βιταμίνης D κυμαίνονται πάνω από 48ng/ml με ανώτατο φυσιολογικό όριο τα 90ng/ml, αν και η τοξικότητα είναι σπάνια για επίπεδα κάτω των 200ng/ml, αναφέρει ο Dr. Τσουκαλάς.
Φυσικές πηγές πρόσληψης βιταμίνης D
Οπωσδήποτε, η έκθεση στον ήλιο είναι ο πιο εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για να πάρουμε τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα λοιπόν, εκθέτουμε το σώμα μας στις ακτίνες του ήλιου γύρω στα 15 λεπτά της ώρας και κατά προτίμηση νωρίς το πρωί, ώστε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αντιηλιακό προϊόν, το οποίο μειώνει την επιθυμητή πρόσληψη.
Οι τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D για τον οργανισμό μας είναι:
- Σολωμός άγριος (όχι ιχθυοτροφείου)
- Φρέσκο σκουμπρί, άγριο (όχι ιχθυοτροφείου)
- Μανιτάρια, η μόνη χορτοφαγική τροφή που είναι πηγή βιταμίνης D
- Πέστροφα, άγρια (όχι ιχθυοτροφείου)
- Ρέγγα, άγρια (όχι ιχθυοτροφείου)
- Σαρδέλα, άγρια (όχι ιχθυοτροφείου)
- Τόνος, άγριος (όχι ιχθυοτροφείου)
- Γάλα
- Γιαούρτι (ανεξαρτήτως λιπαρών)
- Κρόκοι αυγών
- Συκώτι (βόειο ή μόσχου)
- Τυρί
- Μουρουνέλαιο
Προσοχή! Εάν ή φυσική όψη του δέρματός μας κυμαίνεται από τη σταρένια απόχρωση ως μια σκουρότερη, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D στο σώμα μας, καθώς τα επίπεδα μελανίνης μειώνουν την παραγωγή βιταμίνης D, όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε πως η χρήση των αντηλιακών προϊόντων, τα οποία φυσικά θεωρούνται απαραίτητα για τη διασφάλιση της υγείας μας, μπλοκάρουν την παραγωγή της βιταμίνης D από τον ήλιο κατά 99%!