Πώς αλλάζει το στήθος μας μεγαλώνοντας
Η εικόνα του στήθους μας αλλάζει. Αλλάζει, όμως, και ο τρόπος που κινείται, ενώ κάποιες φορές κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης νιώθουμε ακόμη και να μας πονά. Τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Όταν βρισκόμαστε στην εφηβεία επιθυμούμε το στήθος μας να μεγαλώσει, ενώ γύρω στην ηλικία των 35 ετών, προτιμάμε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να είχε μικρότερο σχήμα! Είμαστε ανικανοποίητες; Η αλήθεια είναι, πως το μεγάλο στήθος προκαλεί άγχος, ενώ κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να το κρατάμε με τις παλάμες μας, εάν χρειαστεί να κατέβουμε βιαστικά τα σκαλοπάτια ή να τρέξουμε για να προλάβουμε το μετρό. Ακόμα και για μισή ώρα τζόκιν πάλι, θα πρέπει να φορέσουμε ειδικό σουτιέν, προς αποφυγήν των ανεπιθύμητων τρανταγμάτων! Βέβαια, ένα φόρεμα με βαθύ ντεκολτέ ή μια μπλούζα με χαμηλό κόψιμο αναδεικνύουν την εμφάνισή μας και τραβούν τα βλέμματα πάνω μας. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!
Σε συνεχή κίνηση
Κι όμως! Ένα μεγάλο στήθος κινείται κατά μέσον όρο εννέα εκατοστά, σε σχήμα 8, πάνω, κάτω και πλαγίως, σε κάθε μας βήμα! Δεν είναι καθόλου παράξενο λοιπόν, το γεγονός πως καθώς μεγαλώνουμε, εκτός από τη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, η αδιάκοπη κίνηση κάνει το στήθος μας να χάσει πολύ γρηγορότερα τη νεανική του φόρμα. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται το στήθος μας πάλι, φαίνεται πως μαρτυρά και την ηλικία μας. Αυτό αποδεικνύει έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, όπου με αισθητήρες και λογισμικό σάρωσης 3-D, παρακολουθήθηκαν γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών και 45-65. Τα αποτελέσματα; Όταν βρισκόμαστε σε νεαρή ηλικία, το στήθος μας κινείται πάνω – κάτω, ενώ όταν μεγαλώνουμε κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις…
«Πονεμένη» ιστορία;
Κάθε μας επίσκεψη στο γυμναστήριο μπορεί να γίνει και επίπονη, εξαιτίας του πόνου των μαστών. Την ίδια ενόχληση, όμως, μπορούμε να αισθανθούμε και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις, όπως όταν κολυμπάμε ή κάνουμε δουλειές του σπιτιού. Μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει, πως πάνω από το 50% από εμάς αποφασίζουμε να σταματήσουμε κάθε είδους σωματικής άσκησης, μόνο και μόνο επειδή αισθανόμαστε έντονους πόνους στο στήθος κατά τη διάρκεια των προσπαθειών μας. Πρόσφατη μελέτη στην Journal of Sports Sciences επεσήμανε ακόμα, πως το στήθος μας κινείται σε θέσεις κρόουλ μέσα στο νερό, ενώ εάν είναι υπερμεγέθες χάρη στην ανοδική δύναμη του νερού γίνεται ελαφρύτερο, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να κινείται αρκετά και να μας πονά.
Η σημασία του στηθόδεσμου
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη σουτιέν και μαγιό, ώστε να παρέχουμε τη σωστή στήριξη στο στήθος μας, ανάλογα με το μέγεθός του, αλλά και τη σωματική άσκηση που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Έρευνες αποκαλύπτουν πως μια συνήθης πτώση του στήθους φθάνει μέχρι τα τρία εκατοστά, καθώς μεγαλώνουμε και σε σύγκριση με την εφηβική μας ηλικία. Όταν, όμως, δεν χρησιμοποιούμε τον κατάλληλο στηθόδεσμο οι σύνδεσμοι του στήθους μας ενδέχεται να τεντώσουν έως και δεκαπέντε εκατοστά – κάτι που απευχόμαστε! Μπορούμε, άλλωστε, να ακολουθήσουμε και το παράδειγμα της Μέριλιν Μονρόε, η οποία φορούσε σουτιέν και στον ύπνο της! Αντί λοιπόν, να ανησυχούμε για τη χαλάρωση του πλούσιου στήθους μας, μήπως είναι καλύτερο να φοράμε το κατάλληλο σουτιέν όλη την ώρα; Αρνητικές ενδείξεις δεν υπάρχουν, προς το παρόν, επί του θέματος. Οπότε, ας πράξουμε τα δέοντα!