Πώς να προφυλαχθείτε από τον ιό Ζίκα

Πώς να προφυλαχθείτε από τον ιό Ζίκα

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες υγείας όλου του πλανήτη, μετά τη διαπίστωση ότι ο ιός Ζίκα δεν μεταδίδεται μόνο από τα κουνούπια-τίγρεις αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο, συγκεκριμένα μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο καθώς, μόλις την περασμένη εβδομάδα η Βραζιλία ανακοίνωσε δύο κρούσματα μετάδοσης μέσω μεταγγίσεων αίματος από μολυσμένους δότες. Επίσης, υπάρχουν βασιμες υποψίες ότι ο ιός μεταδίδεται ακόμα και με το σάλιο.

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δίνει μάχη με τον χρόνο στον πόλεμο κατά του ιού, o οποίος  ναι μεν απειλεί κυρίως τη Νότιο Αμερική – όπου και εξελίσσεται σε πανδημία – αλλά πλέον έχει περάσει και στην Ευρώπη, με δεκάδες κρούσματα σε Ισπανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία. Κρούσματα καταγράφηκαν επίσης σε Καναδά, Τέξας και Νέα Υόρκη. Όλοι όσοι ασθένησαν είχαν ταξιδέψει σε χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής.

Καθώς οι φόβοι για τη μεταφορά του ιού Ζίκα και στην Ευρώπη όλο και εντείνονται,  οι αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι θα ψεκάζουν με εντομοκτόνα τα αεροσκάφη που έρχονται από τις χώρες που υπάρχει επιδημία, ενώ η Γαλλία απαγόρευσε στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές στις οποίες έχει εκδηλωθεί ο Ζίκα να δώσουν αίμα, πριν περάσουν 28 ημέρες από την άφιξη τους στη χώρα, ώστε να αποφεύγεται οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το καλοκαίρι θα φέρει την παγκόσμια εξάπλωση του Ζίκα, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας θα “αφυπνίσει” τα κουνούπια- φορείς του ιού.

Συμπτώματα και θεραπεία

Ο ιός Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πονοκεφάλους, κόπωση και εξάνθημα. Έχουν καταγραφεί δύο είδη σοβαρών επιπλοκών, κυρίως σε έμβρυα που μπορεί να εμφανίσουν νευρολογικές διαταραχές ή δυσμορφίες. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, ούτε θεραπεία, παρά μόνο συμπτωματική.

Πώς θα προστατευθώ

Ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ειδικά για του ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης: Στην Κεντρική και Νότιο Αμερική, στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

– Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

Δείτε Επίσης
Τα πέντε «εντομοαπωθητικά» φυτά που θα σώσουν από τα κουνούπια!

– Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α.

– Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

-Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον γιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.