Πώς θα παρασκευάσουμε σπιτικό λάδι ρίγανης και θα αξιοποιήσουμε τα οφέλη του;
Αν και στο μυαλό μας, η χρήση του μοιάζει να περιορίζεται σχεδόν πάντα στο μαγείρεμα, το λάδι ρίγανης μπορεί να μας προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, χάρη στις ξεχωριστές ιδιότητες των συστατικών του. Πώς και τι πρέπει να κάνουμε για να απολαύσουμε τη θετική του δράση;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Η ρίγανη χρησιμοποιείται ως καρύκευμα απευθείας στο φαγητό, ως επί το πλείστον φρέσκια ή αποξηραμένη, χαρίζοντας έξτρα πόντους στις μαγειρικές μας περιπλανήσεις χάρη στην ευχάριστη γεύση της!
Το έλαιο ρίγανης, όμως, μπορεί να μας βοηθήσει στην ανακούφιση και θεραπεία διάφορων παθήσεων, από την καταπολέμηση των βακτηρίων έως και τη μείωση μιας φλεγμονής!
Τα οφέλη
Η ρίγανη δεν λείπει από καμία κουζίνα, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά βότανα. Όταν αναμειγνύεται με λάδι, όμως, μπορεί να προσφέρει τα θετικά της οφέλη και στην υγεία μας. Ας τα ανακαλύψουμε…
Αντιοξειδωτική δράση
Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, το αιθανολικό εκχύλισμα ρίγανης έχει αντιοξειδωτική δράση. Κατά συνέπεια, έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την οξείδωση που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.
Βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων
Αποτελεί μια φυσική εναλλακτική πρόταση για την καταπολέμηση ορισμένων βακτηρίων, όπως ο Staphylococcus aureus και ο Bacillus cereus, χάρη στην αντιβακτηριακή δράση των συστατικών της καρβακρόλης και θυμόλης, που διαθέτει.
Δρα προληπτικά στις ιογενείς λοιμώξεις
Εκτός από τα αντιβακτηριακά της αποτελέσματα, η καρβακρόλη που περιέχεται στη ρίγανη μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό μας από ορισμένες ιογενείς παθήσεις όπως ο νοροϊός, μια λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το λάδι ρίγανης χρησιμοποιείται μόνο ως συμπλήρωμα φαρμακολογίας και όχι ως μοναδική θεραπεία ενάντια στις λοιμώξεις και στα βακτήρια.
Πώς θα ετοιμάσουμε λάδι ρίγανης στο σπίτι!
Η διαδικασία παρασκευής αυτού του σπιτικού ελαίου ρίγανης είναι πολύ απλή. Είναι σκόπιμο εξάλλου, να το έχουμε πάντα στη διάθεσή μας, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Θα χρειαστούμε:
- 1/2 φλ. του τσαγιού φύλλα ρίγανης (50 γρ.)
- 1/2 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο (200 ml)
- Ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι
Τρόπος παρασκευής
- Πλένουμε τα φύλλα ρίγανης και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Με ένα γουδί τα θρυμματίζουμε, ώστε να απελευθερωθούν όλες οι ιδιότητες του φυτού.
- Τοποθετούμε τα θρύμματα στο γυάλινο δοχείο. Περιχύνουμε με το λάδι της αρεσκείας μας, φροντίζοντας να σκεπάσουμε τελείως τα φύλλα και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
- Σε κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και το βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση, σβήνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα το βάζο με το μείγμα. Αφήνουμε το βάζο σε μπεν μαρί για περίπου 10 λεπτά, ώστε να ενοποιηθεί το μείγμα.
- Αφαιρούμε το δοχείο από το νερό, το κλείνουμε και το διατηρούμε για δύο εβδομάδες σε δροσερό και ξηρό μέρος.
- Αφού περάσει το απαιτούμενο διάστημα, θα στραγγίξουμε το λάδι και θα είναι έτοιμο για κάθε χρήση!
Δεν ξεχνάμε ότι, εκτός από τη φαρμακευτική του χρήση, το λάδι ρίγανης μπορεί να προσφέρει και υπέροχη γεύση στις συνταγές μας!
Οδηγίες χρήσης
- Μπορούμε να το εφαρμόσουμε απευθείας στην περιοχή που μας ενδιαφέρει ή να το καταναλώσουμε ως αφέψημα. Για παράδειγμα, στις βακτηριακές λοιμώξεις, θα πρέπει να αραιώσουμε 3 σταγόνες του σκευάσματος σε ένα ποτήρι νερό και να το πιούμε.
- Για μυϊκούς πόνους, ρευματισμούς και διαστρέμματα, ρίχνουμε λίγο λάδι στο εσωτερικό των χεριών μας και κάνουμε μασάζ στο σημείο που πονάμε. Εάν θέλουμε, μπορούμε επίσης, να προσθέσουμε και κάποια αιθέρια έλαια με παρόμοιες ιδιότητες για αυτές τις καταστάσεις.
- Χρησιμοποιείται και μέσω εισπνοών, διαμέσου μιας συσκευής ατμού ή με ένα γυάλινο μπολ όπου θα έχουμε προσθέσει καυτό νερό. Για ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη προσθέτουμε από 3-6 σταγόνες λάδι ρίγανης. Επαναλαμβάνουμε έως και 3 φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από τα γεύματα.
Έξτρα συμβουλές
- Αν και θεωρείται ασφαλές, όταν χρησιμοποιείται στις σωστές δοσολογίες, εάν υποφέρουμε από αλλεργίες, είμαστε έγκυες ή θηλάζουμε, τότε είναι προτιμότερο πριν το χρησιμοποιήσουμε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό γιατρό.
- Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το λάδι ρίγανης χρησιμοποιείται μόνο ως συμπλήρωμα φαρμακολογίας και όχι ως μοναδική θεραπεία ενάντια στις λοιμώξεις και στα βακτήρια.
- Προσοχή! Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία, νευρολογικές διαταραχές, κατάθλιψη και υπνηλία.
- Όσο και να θέλουμε, δεν γίνονται θαύματα! Εάν μάλιστα, πιστεύουμε πως το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, τότε η συμβουλή του γιατρού μας είναι απαραίτητη.