Πρωινός πονοκέφαλος; Μήπως θέλει κάτι να μας πει;
Το να ξυπνάμε το πρωί με «βαρύ» κεφάλι μας φορτίζει με άγχος ως προς την απόδοση στον εργασιακό μας χώρο και δημιουργεί προβλήματα στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μια «γυναικεία υπόθεση», αφού επηρεαζόμαστε τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι άνδρες. Εστιάζοντας στις αιτίες, βρίσκουμε τις λύσεις μέσα από τις 7 προτάσεις που ακολουθούν, ώστε το πρωινό μας ξύπνημα να ξεκινά, πάντα, με ένα πλατύ χαμόγελο!
Από την Άντζελα Μολφέτα
1. Η σημασία του ύπνου
Το σώμα σας χρειάζεται επτά έως οκτώ ώρες ύπνου για να λειτουργήσει κανονικά. Όταν λοιπόν, κοιμόμαστε λιγότερο, οι ορμόνες χάνουν την ισορροπία τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο καρδιακός μας ρυθμός, να έχουμε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και να μας καταβάλει το άγχος, στοιχεία που συνηγορούν στην εμφάνιση του πονοκεφάλου.
Και οι περισσότερες ώρες ύπνου, όμως, πέρα από τις εννιά ώρες, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει, διότι καθώς κοιμόμαστε περισσότερο, τα επίπεδα της σεροτονίνης μειώνονται στον εγκέφαλο.
Αυτά με τη σειρά τους μειώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο προκαλώντας τις πρωινές κεφαλαλγίες. Μια επίδραση που το πιθανότερο είναι να εμφανίζεται τα Σαββατοκύριακα, που έχουμε το προνόμιο να κοιμηθούμε λίγες ώρες παραπάνω, από ό,τι τις καθημερινές!
2. Χαμηλά επίπεδα ενδορφινών
Η παραγωγή ενδορφινών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στο σώμα μας, νωρίς το πρωί. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα άλλων νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη όπου με τη σειρά της μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο προκαλώντας πονοκεφάλους.
Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει μια μερίδα ατόμων, χωρίς να έχει διασαφηνιστεί επιστημονικά πώς πυροδοτείται. Αυτό που έχει αποδειχθεί, όμως, είναι πως η σωματική άσκηση ενισχύει αυξητικά την απελευθέρωση των ενδορφινών, οπότε ακόμα και ένα ολιγόλεπτο πρόγραμμα εξάσκησης θα βοηθήσει σημαντικά!
3. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Εάν το παρακάναμε το προηγούμενο βράδυ, το πιθανότερο είναι να ξυπνήσουμε με έντονο πονοκέφαλο! Στην πραγματικότητα, ακόμα και τρία-τέσσερα ποτά μπορούν να αφυδατώσουν τον οργανισμό μας, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Για να βελτιώσουμε την κατάσταση καταναλώνουμε αρκετό νερό. Συνδυαστικά μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με ηλεκτρολύτες. Η βιταμίνη C διαλυμένη σε νερό βοηθάει επίσης, ώστε το ήπαρ να επεξεργαστεί καλύτερα το αλκοόλ και να αποβληθεί γρηγορότερα από το σώμα μας.
4. Το ροχαλητό
Όταν είμαστε κουρασμένες ή υποφέρουμε από κρυολογήματα είναι πολύ πιθανόν να ροχαλίζουμε ελαφρά στον ύπνο μας. Σε περίπτωση, όμως, που το ροχαλητό μας είναι έντονο, θυμίζει το άκουσμα αλυσοπρίονου ή διακόπτεται σαν να μας κόβεται η ανάσα, μάλλον υποφέρουμε από υπνική άπνοια.
Αυτό το φαινόμενο, αν και διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, μειώνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου, οπότε και εμφανίζεται ο πονοκέφαλος! Εάν υποψιαζόμαστε λοιπόν, πως υποφέρουμε από υπνική άπνοια είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε τον γιατρό μας, ώστε να διαχειριστούμε ανάλογα την κατάσταση και να απαλλαγούμε από τις ανεπιθύμητες κεφαλαλγίες.
5. Δεν ήπιαμε καφέ
Η καφεΐνη λειτουργεί ως θεραπευτικό μέσο που διεγείρει το νευρικό μας σύστημα. Εάν έχουμε καθορίσει χρονικά το πρωινό μας καφεδάκι και ξεφύγουμε από το πρόγραμμα είναι πολύ πιθανόν, να μας πιάσει πονοκέφαλος.
Ας μην ξεχνάμε πως ο καφές διεγείρει ορισμένα κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία εκκρίνουν ουσίες που ανακουφίζουν από τον πόνο, πάντα με μέτρο. Τώρα, εάν θέλουμε να διακόψουμε την κατανάλωση καφέ, τότε είναι καλό να το κάνουμε σταδιακά, ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση πονοκεφάλων. Μειώνοντας την ποσότητα σιγά – σιγά, σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων εγγυάται μια ασφαλή μετάβαση χωρίς κεφαλαλγίες!
6. Υψηλή αρτηριακή πίεση
Εάν έχουμε πίεση 14 mm Hg και πάνω, τότε το αίμα ασκεί πραγματικά μεγαλύτερη πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να προκαλείται πονοκέφαλος.
Είναι σκόπιμο να μετρήσουμε την πίεση μας κάθε ημέρα, για διάστημα δύο με τριών εβδομάδων και να συζητήσουμε τα αποτελέσματα με τον γιατρό μας. Μερικές αλλαγές στη διατροφή μας, ένα πρόγραμμα εξάσκησης ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός μας θα δώσουν τη λύση!
7. Λεπτομερής εξέταση
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρωινοί πονοκέφαλοι μπορούν εύκολα να διορθωθούν. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, υποδηλώνουν ένα σοβαρότερο πρόβλημα, όπως όγκο στον εγκέφαλο ή ανεύρυσμα. Εάν λοιπόν, υποφέρουμε από πονοκεφάλους περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, το πρωί ή και αργότερα μέσα στην ημέρα, για διάρκεια τριών έως και έξι μηνών, μια επίσκεψη στον γιατρό μας κρίνεται απαραίτητη, ακόμα και όταν το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί.
Μία μαγνητική τομογραφία ή ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα εμφανίζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας με κάθε λεπτομέρεια. Επίσης, μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μας μπορεί να αποτελέσει κίνηση-κλειδί, καθώς διάφορες οφθαλμολογικές διαταραχές θεωρούνται υπεύθυνες για τις κεφαλαλγίες.
Προσοχή!
Η παρακεταμόλη συνιστάται για τη θεραπεία των πονοκεφάλων. Δύο ταμπλέτες έως και τέσσερις φορές την ημέρα, είναι μια ασφαλής δοσολογία για τους ενήλικες.
Ο συνδυασμός μη στεροειδών αντιφλεγνονωδών φαρκάκων (ΜΣΑΦ), όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη και ασπιρίνη, γίνεται τοξικός εάν λαμβάνονται σε συνδυασμό. Ακόμα και στις συνιστώμενες δόσεις, όμως, ενδέχεται να δημιουργήσουν μόνιμη βλάβη του ήπατος, ενώ η υπερβολική δόση συντελεί σε εσωτερικές αιμορραγίες, οξεία νεφρική ή και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιακές προσβολές.