Σας χτύπησε το… μικρόβιο του έρωτα; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία σας;

Σας χτύπησε το… μικρόβιο του έρωτα; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία σας;

Ο έρωτας χτυπάει χωρίς να ρωτήσει. Μήπως είστε ερωτευμένη και δεν θέλετε να το παραδεχτείτε; Ο έρωτας μπορεί να σας κάνει να πετάτε στα σύννεφα και να χαμογελάτε ασταμάτητα. Αλλά  μπορεί και να σας δημιουργήσει ναυτία, ιδρώτα και κατάθλιψη… Κι αυτό γιατί ο έρωτας έχει τρομερή επίδραση στην υγεία μας με πολλούς τρόπους. Δείτε τι μπορεί να συμβαίνει, αν… έχετε δαγκώσει τη λαμαρίνα!

Από τη Σοφία Κροκιδά

1. Το μικρόβιο του έρωτα

Η όρεξή σας για φαγητό έχει κάνει φτερά και έχετε να κοιμηθείτε μέρες. Στη δουλειά δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και νιώθετε μονίμως μια ελαφριά ζάλη. Δεν είναι ούτε στομαχόπονος ούτε γρίπη, είναι έρωτας.

Σύμφωνα με την ιατρική, στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν χημικά που κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη όταν είμαστε σε σχέση και πιο δυσάρεστη όταν είμαστε μακριά από τον αγαπημένο μας.

Κατά τους πρώτους μήνες μίας σχέσης τα χημικά στον εγκέφαλό μας που ενεργοποιούνται περιλαμβάνουν την ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη και την ωκυτοκίνη, τη λεγόμενη ορμόνη της αγάπης. Η ωκυτοκίνη είναι ένας ισχυρός νευροδιαβιβαστής απόλαυσης και ικανοποίησης που βοηθάει δύο ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά.

Αλλά, ενώ όλα αυτά μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε την απόλυτη ευτυχία μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια όρεξης, αδυναμία συγκέντρωσης και αϋπνία. Με τον καιρό βέβαια τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν.

2. Limerence, η παθολογική ερωτική εμμονή

Για κάποιους ανθρώπους ο έρωτας είναι πολλά περισσότερα από μερικές ταχυκαρδίες [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ].  Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει σωματικές παρενέργειες, όπως πόνο στο στομάχι, απώλεια ύπνου, ταχυπαλμία, λαχάνιασμα και κατάθλιψη.

Γνωστή και ως limerence, η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από ακραία έλξη προς κάποιον και μια εμμονική ανάγκη για αμοιβαία συναισθήματα.

Τα επίπεδα της μονοαμινοξειδάσης καθιστούν κάποιους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στις εξαρτήσεις, μία από τις οποίες μπορεί να είναι και ο έρωτας. Όσοι βιώνουν το λεγόμενο limerance έχουν την τάση να ερωτεύονται συνεχώς, παραμένοντας σε μια διαρκή κατάσταση αναταραχής λόγω αυτού.

3. Η απογοήτευση μετά τον χωρισμό

Όποιος έχει περάσει δύσκολο χωρισμό θα συμφωνήσει ότι το να χωρίζεις μπορεί να σε επηρεάσει πολύ σοβαρά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 58% των ερωτηθέντων βίωσε σοβαρές επιπτώσεις, όπως κατάθλιψη, αυπνία και άσχημες σκέψεις.

Για να μην μιλήσουμε για το ότι οι ορμόνες της αγάπης πάνε… περίπατο. Αντί για απόλαυση, ο χωρισμένος φέρνει κατάθλιψη, άγχος και ταραχή. Για κάποιους ένας χωρισμός μπορεί να είναι ισοδύναμος με τον θάνατο ενός αγαπημένου ανθρώπου. Για να ξεπεράσει κάποιος ένα τέτοιο σοκ μπορεί να χρειαστεί από 6 μέχρι και 24 μήνες.

4. Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς

Φανταστείτε έναν ηλικιωμένο να πεθαίνει ξαφνικά, και λίγες μέρες αργότερα η γυναίκα του να νιώθει έναν πόνο στο στήθος. Γνωστό ως και μυοκαρδιοπάθεια από στρες, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς «μιμείται» την καρδιακή προσβολή: Εκδηλώνεται δηλαδή με έντονη πίεση στο στήθος, δύσπνοια και ξαφνική αδυναμία, συμπτώματα που ταιριάζουν σε μια καρδιακή προσβολή.

Δείτε Επίσης
Το μυστικό τής απόλυτης απόλαυσης και… ενυδάτωσης στο ντους!

5. Η μετασυνουσιακή θλίψη

Το να νιώθεις έτσι κι έτσι μετά από ένα μέτριο σεξ είναι λογικό. Αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει αισθήματα θλίψης και κατάθλιψης μετά από ικανοποιητικό σεξ.

Συνήθως, το σεξ δημιουργεί μια αίσθηση χαράς. Αλλά, για λόγους που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί, κάποιες γυναίκες νιώθουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή τη λεγόμενη μετασυνουσιακή θλίψη. Η θλίψη αυτή συνοδεύεται από αισθήματα άγχους, μετάνοιας και ευερεθιστότητας.

6. Μεταδοτική κατάθλιψη

Κι όμως, όπως κολλάει ένα κρύωμα έτσι κολλάει και η κατάθλιψη. Αν και η νοητική κατάσταση δεν είναι μεταδοτική, σύμφωνα με έρευνες, κάποιος που έχει κακή διάθεση μπορεί να επηρεάσει και τους γύρω του. Για την ακρίβεια, αν ο ένας σύντροφος είναι πεσμένος, μπορεί και ο άλλος να νιώθει θλίψη.

7. Υπέρταση

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το να είμαστε ανάμεσα σε κόσμο για τον οποίο νιώθουμε ανάμεικτα συναισθήματα μπορεί να επιδεινώσει τη φυσική και ψυχική μας κατάσταση περισσότερο από το να είμαστε με ανθρώπους που αντιπαθούμε.

Οι ειδικοί μελέτησαν 100 άτομα μετά από κοινωνικές επαφές και συμπέραναν ότι το απρόβλεπτο του να είσαι γύρω από ανθρώπους για τους οποίους τρέφεις ταυτόχρονα αρνητικά και θετικά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος, επηρεάζοντας επίσης και την αρτηριακή πίεση.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.