Tech neck: Οι πόνοι στον λαιμό λόγω της χρήσης της τεχνολογίας και τι να κάνουμε

Tech neck: Οι πόνοι στον λαιμό λόγω της χρήσης της τεχνολογίας και τι να κάνουμε

Πόνοι στον λαιμό; Το σημείο του σώματος που παραμελείται συνήθως, κατά τη διάρκεια της καθημερινής μας ρουτίνας ομορφιάς, δέχεται και αδιάκοπα πίεση μέσα από τη φυσιολογική ροή του σώματός μας… Αποτέλεσμα; Συχνές, επίπονες καταστάσεις που μας δημιουργούν ένταση. Ας δούμε 7 προτάσεις που «ξεκλειδώνουν» τους ενοχλητικούς πόνους από την περιοχή του λαιμού!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Έπειτα από μια ώρα ομιλίας στο τηλέφωνο εάν σηκώσουμε το βλέμμα μας προς τα επάνω, νιώθουμε ένα τράβηγμα και τον λαιμό μας άκαμπτο; Μετά από μια κουραστική ημέρα εργασίας στον υπολογιστή, πονάει το επάνω μέρος της πλάτης μας; Τώρα, που διαβάζουμε αυτό το άρθρο κοιτάμε προς τα κάτω;

Εάν απαντήσαμε ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, το πιθανότερο είναι να έχουμε νιώσει τις επιδράσεις του teck neck. Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, αποτελεί τη νέα πραγματικότητα! Παρ’ όλα αυτά, δεν χρειάζεται να είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα… Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης!

Τι είναι το teck neck;

Ο όρος teck neck προέρχεται από τις λέξεις technology και neck και αφορά στις αρνητικές συνέπειες στο σώμα μας, από τις ολοένα και αυξανόμενες ώρες που περνάμε μπροστά στις οθόνες!

Ορισμένοι χρησιμοποιούν τον όρο για να επικοινωνήσουν τις ρυτίδες που σχηματίζονται στην περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ, ενώ άλλοι αναφέρονται στις αρνητικές καταστάσεις που εκφράζονται με πόνους στον αυχένα, στον λαιμό και στο κεφάλι εξαιτίας της αφύσικης στάσης του λαιμού!

Οι χειροπράκτες, οι φυσιοθεραπευτές και οι χειρουργοί έχουν χαρακτηρίσει το teck neck, ως το μέγεθος πίεσης που ασκείται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης λόγω κακής στάσης του σώματός μας, η οποία προκαλείται συνήθως, επειδή κοιτάζουμε προς τα κάτω…

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της σπονδυλικής στήλης, αυτή η μικρή αλλαγή στη στάση του σώματός μας, μπορεί να μας επιβαρύνει πολύ περισσότερο από ό,τι φανταζόμαστε. Υπολογίζοντας πως το κεφάλι μας ζυγίζει περίπου δώδεκα κιλά, καθώς γέρνουμε τον λαιμό μας κατά 15 μοίρες, η πίεση που ασκείται στη σπονδυλική μας στήλη είναι σαν να έχουμε προσθέσει 27 κιλά ακόμα!

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνήθεια προκαλεί πόνους στον αυχένα και στους ώμους, μυϊκό σφίξιμο, μυϊκή δυσκαμψία, πονοκεφάλους, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και γενική δυσφορία!

Μάλιστα, εάν το φαινόμενο teck neck αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα πιθανότατα θα επιμείνουν και ενδέχεται να εμφανιστούν πρόσθετες ανωμαλίες στη στάση του σώματός μας, όπως κυρτή πλάτη, καμπουριασμένοι ώμοι και στάση του κεφαλιού προς τα εμπρός…

Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;

1. Διατάσεις στην περιοχή του λαιμού

Με τις διατάσεις θα βελτιώσουμε το εύρος της κίνησης και θα μειώσουμε την ένταση στον αυχένα.

Μπορούμε να εξασκηθούμε στις πλάγιες κάμψεις, φέρνοντας το αυτί μας προς τον ώμο μας και παραμένοντας σε αυτήν τη θέση για 5-10 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά.

Αφού ολοκληρώσουμε μερικές επαναλήψεις, μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάμψεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω, χαμηλώνοντας το πηγούνι μας προς το στήθος και κρατώντας το για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, σηκώνουμε και τεντώνουμε το πηγούνι μας προς το ταβάνι, μένοντας και πάλι για λίγα δευτερόλεπτα.

Η επόμενη κίνηση αφορά τις πλευρικές στροφές. Εδώ, η κίνηση γίνεται για να νιώσουμε ένα τέντωμα στα πλάγια του λαιμού μας. Με το να τραβήξουμε το πηγούνι και το κεφάλι μας προς τα πίσω (όχι προς τα κάτω), θα μας βοηθήσει να τεντώσουμε τις πλευρές του λαιμού μας και τη βάση του κρανίου μας.

Για να εφαρμόσουμε ένα ακόμη βαθύτερο τέντωμα, τοποθετούμε τις παλάμες μας πίσω από το κεφάλι και τραβάμε απαλά το κεφάλι μας προς τα κάτω προς τη μασχάλη μας, σε κάθε πλευρά.

2. Το foam rolling

Εκτός από το τέντωμα, η κύλιση με ρόλερ αφρού μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα και να ανακουφίσει τον πόνο που προκαλείται από τον λαιμό.

Η ειδικός ευθυγράμμισης σώματος Lauren Roxburgh (ονομάστηκε «Body Alignment Pro» από τη Vogue) μοιράζεται τεχνικές κύλισης αφρού για την ευθυγράμμιση του κεφαλιού, του λαιμού και των ώμων στο βιβλίο της Ψηλότερος, Αδυνατισμένος, Νεότερος.

Το foam rolling είναι μια τεχνική διάτασης που ονομάζεται αυτο-μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (SMR). Πρόκειται για μια απλή και αποτελεσματική τεχνική, η οποία επιφέρει θετικά αποτελέσματα με τη χρήση των foam rollers (κυλίνδρων από ειδικό αφρολέξ).

Η χρήση του μπορεί να προσφέρει βελτιώσεις στην ευκαμψία, στην ανάκτηση μυών, στην αποτελεσματικότητα της κίνησης, στην αναχαίτιση των υπερδραστήριων μυών και επίσης, στη μείωση του πόνου με μόλις λίγα λεπτά εφαρμογής!

Μια εύκολη κίνηση; Ξαπλώνουμε με την πλάτη μας σε έναν κύλινδρο αφρού. Τοποθετούμε τη βάση του κεφαλιού μας κατά μήκος της άκρης του αφρώδους κυλίνδρου. Στη συνέχεια, μετακινούμε το κεφάλι μας αριστερά προς τα δεξιά για αρκετές επαναλήψεις, μέχρι να νιώσουμε πως η ένταση αρχίζει να εκτονώνεται.

3. Όρθιο γραφείο ή βάση φορητού υπολογιστή

Η θέση του υπολογιστή ή του λαπτοπ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για να αποφύγουμε τους πόνους στον λαιμό μας.

Το ότι το σύνδρομο teck neck αναφέρεται επίσης και ως text neck, αποδεικνύει πως η ενασχόληση μας με το κινητό μας τηλέφωνο δεν είναι ο μόνος ένοχος! Φθάνει μόνο να αναλογιστούμε πόσες ώρες είμαστε σκυμμένες πάνω από τον υπολογιστή μας κάθε ημέρα, στον χώρο εργασίας μας ή στο σπίτι…

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, οι επιστήμονες προτείνουν να δημιουργήσουμε μια όρθια βάση γραφείου ή φορητού υπολογιστή, ώστε να αποτρέψουμε τα αρνητικά επακόλουθα.

Τοποθετώντας την οθόνη στο ύψος των ματιών μας, αυτόματα ξεφεύγουμε από την κεκλιμένη στάση προς τα εμπρός, που συνηθίζουμε για τη χρήση του lap top.

4. Ενδυνάμωση στους μύες της πλάτης

Δεδομένου ότι το φαινόμενο teck neck προσθέτει βάρος και πίεση στον λαιμό μας και στη σπονδυλική μας στήλη, οι ειδικοί  προτείνουν να ακολουθήσουμε και μερικές ασκήσεις αντίστροφης στάσης.

Δείτε Επίσης
Κερδίστε σε ενέργεια, χαλαρώνοντας στην μπανιέρα!

Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε τους μύες της πλάτης μας, απομακρύνοντας κάπως την καταπόνηση στην περιοχή του λαιμού μας.

Μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως συνδυασμοί με αλτήρες ή ζώνες αντίστασης, έλξεις οπίσθιων άκρων και προσώπου θα μας βοηθήσουν σημαντικά, καθώς στοχεύουν στην εξάσκηση των μυών στο πάνω μέρος της πλάτης μας, δηλαδή στους μύες που προσκολλώνται στο ινιακό οστό του κρανίου.

5. Ώρα για διάλειμμα

Εάν διαθέτουμε smart watch, πιθανότατα να γνωρίζουμε τις συχνές ειδοποιήσεις για διάλειμμα (time to stand).

Αν και μπορεί να γίνονται ενοχλητικές, όταν ενεργοποιούνται στη μέση μιας μεγάλης συνάντησης, αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση για να κάνουμε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ειδικά εάν το φαινόμενο tech neck μας αφορά, είναι σκόπιμο να οργανώσουμε μικρά διαλείμματα περίπου κάθε 45-60 λεπτά, ώστε να προσφέρουμε τόσο στους μύες όσο και στον εγκέφαλό μας μια ευχάριστη και δημιουργική παύση από το άγχος της τεχνολογίας!

Εάν αποκτήσουμε αυτή τη συνήθεια, μπορούμε επίσης να εφαρμόσουμε κατά τη διάρκεια του διαλείμματός μας και μερικές βαθιές αναπνοές. Μπορούμε ακόμα, να κάνουμε μερικές απλές διατάσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία θα μας βοηθήσουν, ώστε να απομακρύνουμε την αρνητική ενέργεια και τους πόνους από το σώμα μας!

6. Μειώνοντας τη χρήση των συσκευών

Όλες και όλοι μας είμαστε κατά κάποιο τρόπο εξαρτημένοι από κινητά, οθόνες και υπολογιστές…

Με το να θέσουμε χρονικά όρια στην ενασχόλησή μας με αυτά, θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε ευεργετικά οφέλη, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο!

Μειώνοντας τις ώρες που αφιερώνουμε γέρνοντας το κεφάλι μας προς τις συσκευές μας ή ανακαλύπτοντας χόμπι και ασχολίες που μας κρατούν μακριά από το κινητό και τον υπολογιστή μας, θα βοηθήσουμε το σώμα μας να επιστρέψει στη φυσιολογική του στάση και το μυαλό μας να γεμίσει με νέες, φρέσκιες ιδέες!

7. Τα οφέλη της τεχνολογίας

Μοιάζει οξύμωρο, καθώς η χρήση της τεχνολογίας μας έφερε σε αυτό το σημείο, ωστόσο υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βελτιώσουν τη στάση μας!

Εάν διαθέτουμε smart phone, smart watch κ.λπ., μπορούμε να αποκτήσουμε μερικές καλές συνήθειες για τη διατήρηση της υγείας μας. Οι συσκευές αυτές παρέχουν ένα είδος βιοανάδρασης σε πραγματικό χρόνο, ελέγχοντας από τη σωστή στάση του σώματός μας μέχρι και τα απαραίτητα διαλείμματα!

Δεν μένει λοιπόν, παρά να κατεβάσουμε τις εφαρμογές, καθώς και κάποιο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου όλης αυτής της προσπάθειες, εξασφαλίζοντας πως έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούμε για τον εαυτό μας!

Σημείωση: Είναι σκόπιμο να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας για το φαινόμενο teck neck ή άλλες σχετικές ανησυχίες που αφορούν την υγεία μας, συζητώντας μαζί του για τις πιθανές θεραπείες ή τη διαχείριση των πόνων, όταν τα συμπτώματα επιμένουν.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.