Τι εστί βερίκοκο;

Τι εστί βερίκοκο;

Οι Ρωμαίοι τα ονόμαζαν χρυσόμηλα, ακριβώς την ίδια ονομασία που χρησιμοποιούν ως σήμερα στα Δωδεκάνησα και στην Κύπρο. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας τα αποκαλούν ζαρδελιά, αλλά όπως και να τα λέτε τα βερίκοκα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα χάρη στη γεύση τους και στις πολλές θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Το βερίκοκο κατάγεται από την Κίνα ή από την περιοχή του Ιράν και της Αρμενίας και στην Ευρώπη ήρθε με τους Ρωμαίους, περνώντας από την Ελλάδα, περίπου το 70 π.Χ. Το υπέροχο χρώμα του βερίκοκου έχει γίνει έμπνευση για αμέτρητες αποχρώσεις των ρουζ στο μακιγιάζ, το ζεστό και φρέσκο άρωμά του στοιχείο για μερικά από τα πιο πετυχημένα αρώματα, ενώ η γλυκιά του γεύση κύριο συστατικό σε πολλά γαργαλιστικά εδέσματα και παγωτά.

Πλούσιο σε βιταμίνες και στοιχεία όπως κάλιο, β-καροτίνη, βιταμίνη C, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, φολικό οξύ και μαγνήσιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση πολλών ψυχοσωματικών καταστάσεων, όπως το άγχος, οι αϋπνίες και οι διαταραχές του νευρικού συστήματος. Τα φρέσκα βερίκοκα θεωρούνται στυπτικά, ενώ τα ξερά καθαρκτικά. 

Είδος Ποσότητα Ενέργεια /Θερμίδες  Πρωτεΐνες  Χοληστερόλη  Λίπος
Φρέσκα  3 τεμ 50 1 0 0
Ξερά  1 κούπα 310 5 0 1
Κομπόστα  1 κούπα 215 1 0 0
Χυμός σε κουτί  1 κούπα 120 2 0 0
Μαγειρεμένα ξερά  1 κούπα 210 3 0 0

Σημασία στην υγεία

Δραστικό στοιχείο ενάντια στους ιούς, το βερίκοκο πλούσιο σε β-καροτίνη και βιταμίνη C ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Καθώς η β-καροτίνη μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α, αποκρούει αρκετά είδη καρκίνου και ειδικά των πνευμόνων και του δέρματος. Βοηθά σημαντικά στην ομαλή λειτουργία της όρασης, προστατεύοντας από καταστάσεις ξηροφθαλμίας, δρα κατά της  δυσκοιλιότητας και θεωρείται απαραίτητο στοιχείο στο διαιτολόγιο των ατόμων με αναιμία. Αλλά και όταν αισθάνεστε πολύ κουρασμένες ή νιώθετε ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση, το βερίκοκο μπορεί να τονώσει με τον καλύτερο τρόπο τον οργανισμό σας.

O διευθυντής ερευνών του Memorial Hospital, Kanematsu Sugiura  Σιγκουίρα, το 1972 ανακάλυψε σε συνδυασμό με τις έρευνες του βιοχημικού Ernst Krebs, πως το κουκούτσι του βερίκοκου κρύβει τη δυνατότερη αντικαρκινική ουσία του κόσμου. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, όμως, έθαψαν το γεγονός, αντικαθιστώντας τον κορυφαίο επιστήμονα. Εάν ο Ralph Moss, δημοσιογράφος και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Memorial, δεν κατήγγειλε τη μεγάλη απάτη λίγα χρόνια αργότερα, τίποτα δεν θα είχε γίνει γνωστό. Η ουσία αυτή ονομάστηκε Λετρίλη ή Αμυγδαλίνη ή βιταμίνη Β17 και έχει ευεργετική δράση πάνω στα καρκινικά κύτταρα. Τα κουκούτσια λοιπόν από τα βερίκοκα σύμφωνα με τον Sugiura:

Δείτε Επίσης
3 βήματα για να καταπολεμήσουμε τη χαλάρωση του δέρματος!

α) σταμάτησαν τις μεταστάσεις
β) βελτίωσαν τη γενική υγεία
γ) εμπόδισαν την ανάπτυξη μικρών όγκων
δ) παρείχαν ανακούφιση από τον πόνο
ε) ενεργούν πολύ σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου.

Ο βρετανικός φορέας ελέγχου τροφίμων προτείνει πως 1-2 πυρήνες από βερίκοκο ημερησίως (το εσωτερικό μαλακό μέρος που προκύπτει εάν σπάσουμε το σκληρό κουκούτσι του βερίκοκου), είναι η ασφαλής ημερήσια κατανάλωση. Η ελληνική Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, προτείνει αντίστοιχα έως 10 πυρήνες. Προσοχή! Η πρόσληψη κυανίου μέσω τροφής (στοιχείο που περιέχεται στον πυρήνα βερίκοκου), δεν έχει αθροιστικό αποτέλεσμα, αλλά καθώς οι σπόροι είναι δυνητικά δηλητηριώδεις καλό είναι να μην καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα. Αν και περιέχει κυάνιο, επειδή αυτό βρίσκεται στη φυσική του μορφή είναι χημικά αδρανές. Έτσι, η αμυγδαλίνη για ορισμένους είναι λιγότερο τοξική από ό,τι το αλάτι ή η ζάχαρη.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.