Τι κληρονομούμε από τη μητέρα μας, σύμφωνα με την επιστήμη
Αυτό το παλιό κλισέ ότι κάθε γυναίκα μεγαλώνοντας μοιάζει στη μητέρα της ίσως να μην είναι λανθασμένο τελικά … Η επιστήμη λέει ότι η μαμά μας επηρεάζει άμεσα πολλά από τα πράγματα που μας καθορίζουν – από τη νοημοσύνη μας έως τη συμπεριφορά στις σχέσεις μας.
Aπό τη Μαρία Καλοπούλου
Ενώ οι γενετικές μας καταβολές είναι αναμφισβήτητα ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι κληρονομούμε μερικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ιδιότητες από τις μαμάδες μας, είτε από τη φύση, είτε από την ανατροφή μας, είτε από ένα σύνθετο μείγμα των δύο.
Έτσι, αν εσείς και η μαμά σας μοιάζετε σαν δύο σταγόνες νερό, η επιστήμη ισχυρίζεται ότι δεν είναι τυχαίο. Ας δούμε τι «πήραμε» κατά πάσα πιθανότητα από εκείνη.
1. Η νοημοσύνη μας
Ναι, φαίνεται ότι μάλλον παίρνουμε το μυαλό από τη μητέρα μας και όχι από τον πατέρα. Μεγάλη μελέτη από ερευνητές του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου της Γλασκώβης εξέτασε πάνω από 12.000 νέους ηλικίας μεταξύ 14 και 22 ετών για να προσδιορίσει ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της εκπαίδευσης. Και ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της ευφυΐας βρέθηκε να είναι το IQ της μητέρας και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό.
2. Ο ύπνος
Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον ύπνο, ίσως είναι καιρός να κατηγορήσετε τη μητέρα σας. Έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine δείχνουν ότι οι μαμάδες μεταφέρουν τις συνήθειες ύπνου στα παιδιά τους. Μάλιστα τα παιδιά με μητέρες που πάσχουν από αϋπνίες τείνουν να κοιμούνται αργότερα και να είναι πιο ανήσυχα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιστήμονες δεν είδαν τον ίδιο σύνδεσμο με τους μπαμπάδες. Άρα, αν η μαμά σας μπορεί να κοιμηθεί οπουδήποτε, υποθέτουμε ότι είστε εξίσου τυχερές!
3. Χρόνος γήρανσης
Η μαμά σας έχει νεανικό δέρμα; Αλλά και νεανική συμπεριφορά; Λοιπόν, είστε τυχερές, επειδή φαίνεται ότι τα γονίδια των μητέρων μας μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο γερνάμε. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογίας της Γήρανσης Max Planck στη Γερμανία διαπίστωσαν ότι το DNA από τα μιτοχόνδρια – το οποίο κληρονομούμε αποκλειστικά από τις μητέρες μας – μπορεί να ελέγξει εν μέρει το ποσοστό γήρανσης.
Η μελέτη έγινε σε ποντίκια, όχι σε ανθρώπους, και η ομάδα παραδέχτηκε ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Αλλά τα ευρήματα συνηγορούν σε μία τέτοια άποψη.
4. Εμμηνόπαυση
Φαίνεται ότι η ηλικία στην οποία περνάμε στην εμμηνόπαυση μπορεί να κληρονομηθεί από τη μαμά μας. Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Κλινικών Ερευνών του Ηνωμένου Βασιλείου σε περισσότερες από 2.000 γυναίκες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο η πρώιμη όσο και η μεταγενέστερη εμμηνόπαυση – που ορίζονται ως πριν από την ηλικία των 45 ετών ή μετά από τα 55 – σχετίζονται με την κληρονομικότητα.
Οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες ή οι αδελφές μπαίνουν στην εμμηνόπαυση είτε νωρίς είτε αργά διαπιστώθηκε ότι έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν το ίδιο. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι δεν είναι όλα θέμα κληρονομικότητας, καθώς οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ένα ρόλο. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που καπνίζουν τείνουν να περάσουν στην εμμηνόπαυση δύο χρόνια νωρίτερα.
5. Κατά πόσο είστε πιστές…
Αν και το θέμα είναι αμφιλεγόμενο, έρευνα του 2016 σε 1.000 ενήλικες γυναίκες διαπίστωσε ότι το 71% των γυναικών που είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις δήλωσαν ότι οι μητέρες τους είχαν κάνει το ίδιο, υποδηλώνοντας ότι η συμπεριφορά της μητέρας μας μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα να είμαστε πιο επιρρεπείς στην απιστία.
Προηγούμενη έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Queensland έχει επίσης ισχυριστεί ότι η τάση για απιστία μπορεί να κληρονομείται – αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω γονίδιο μπορεί να προέρχεται είτε από τη μητέρα είτε από τον πατέρα μας.