Τι παθαίνει το σώμα μας από μία βαριά τσάντα

Τι παθαίνει το σώμα μας από μία βαριά τσάντα

Όσο και να θέλουμε να ακολουθούμε τις τάσεις της μόδας ή ακόμα και εάν ξετρελαινόμαστε με τις τεράστιες και τόσο… βολικές τσάντες, καλύτερα να μάθουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν η τσάντα μας ζυγίζει παραπάνω από το κανονικό.  Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό διεξάγονται επιστημονικές μελέτες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή τις μεγάλες τσάντες και τις επιπτώσεις που δέχεται το σώμα μας από τα «ασήκωτα βάρη» της καθημερινότητάς μας.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Συχνά είμαστε αναποφάσιστες ή ενίοτε, νιώθουμε ανασφαλείς. Αποτέλεσμα;  Γεμίζουμε την τσάντα μας με οτιδήποτε φανταζόμαστε πως θα χρειαστούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και οι μεγάλες τσάντες, που είναι και τόσο της μόδας, γίνονται πειρασμός για τις αδυναμίες μας! Τι λένε οι επιστημονικές μελέτες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα; Ας δούμε τι συμβαίνει…

Πίεση και άγχος

Μια έρευνα που διεξήχθη σε γυναίκες μεταξύ 21 και 55 ετών, αποκάλυψε πως καθημερινά επιβαρύνουν τους ώμους τους με βάρος από 8-22 κιλά! Με τέτοιο βάρος, οι μύες στη σπονδυλική μας στήλη εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να αντισταθμίσουν το βάρος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ μεγαλύτερη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης μας. Όλη αυτή η πίεση που αισθανόμαστε στους ώμους και στην πλάτη, όμως, εκτός από τη σωματική καταπόνηση, μάς γεμίζει με άγχος, τον χειρότερο εχθρό κάθε γυναίκας στις μέρες μας.

Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα όταν κουβαλάμε μία βαριά τσάντα φορώντας ψηλά τακούνια
Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα όταν κουβαλάμε μία βαριά τσάντα φορώντας ψηλά τακούνια

Πονοκέφαλος: Μία καθημερινή ενόχληση

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως τα πολλά κιλά σε μια γυναικεία τσάντα, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει, διότι με το βάρος ενδέχεται να δημιουργηθούν μυϊκοί σπασμοί στους ώμους και στην περιοχή του λαιμού. Κάτι τέτοιο προκαλεί πόνους στο πίσω μέρος τού κρανίου, ο οποίος τελικά, αντανακλάται στο εμπρός. Όταν μάλιστα, αισθανόμαστε πονοκέφαλο στη μία πλευρά του κεφαλιού μας, είναι πιθανόν να οφείλεται στην υπέρβαρη τσάντα μας!

Απώλεια του φυσικού βηματισμού

Επιβαρύνοντας με τόσο βάρος τη μία πλευρά μας, προκαλούμε ανισορροπία, καθώς δεν επιτρέπουμε να γίνονται οι ταλαντώσεις τού σώματός μας με φυσικό τρόπο. Και οπωσδήποτε, ακόμα χειρότερος συνδυασμός είναι να κρατάμε μία βαριά τσάντα, ενώ φοράμε τακούνια! Όταν περπατάμε το σώμα μας πρέπει να κινείται ελεύθερα. Κάθε επιβάρυνση και περιορισμός έχει αρνητικές συνέπειες.

Ένταση στους ώμους, στον λαιμό, στους αγκώνες

Ο τραπεζοειδής μυς, στην κορυφή των ώμων μας, εξαιτίας του βάρους δεν κινείται ελεύθερα και σφίγγεται. Η δυσάρεστη αυτή αίσθηση μετακινείται γρήγορα προς τη βάση του λαιμού, προκαλώντας ακαμψία. Η ένταση και ο πόνος είναι τα πρώτα συμπτώματα, αλλά έπειτα από μερικά χρόνια ενδέχεται να υποφέρουμε και από αρθρίτιδα στην περιοχή του λαιμού! Ακόμα, όμως και ο αγκώνας μας μπορεί να υποφέρει από το έξτρα βάρος. Καθώς το βάρος παραμένει σταθερό στο ίδιο σημείο, δουλεύουμε περισσότερο τους μύες του βραχίονα και όχι και τους μύες των ώμων, επιβαρύνοντας τελικά τον αγκώνα μας, καθώς τον λυγίζουμε για εξισορρόπηση.

Μικρότερη ή βοηθητική τσάντα

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω είναι να εφοδιαστούμε με μια τσάντα μικρότερου μεγέθους. Ακόμα, όμως, και εάν επιμένουμε στα μεγάλα σχήματα, φροντίζουμε να μην τις φορτώνουμε υπερβολικά. Εάν πάλι, είναι απαραίτητο να κουβαλήσουμε περισσότερο βάρος, τότε το μοιράζουμε, κρατώντας μία βοηθητική τσάντα στον άλλο ώμο, ώστε να έχουμε εξισορρόπηση του φορτίου.

Δείτε Επίσης
«Διαβάζετε» τη γλώσσα του αντρικού σώματος;

Προτιμήστε μία πιο μικρή τσάντα με όσο το δυνατόν πιο φαρδιά λουράκια
Προτιμήστε μία πιο μικρή τσάντα με όσο το δυνατόν πιο φαρδιά λουράκια

Πώς διαλέγουμε την τσάντα μας

Για να μην μπαίνουμε στον πειρασμό και φορτώνουμε την τσάντα μας, μια νέα, μοντέρνα και μικρότερη τσάντα θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα προβλήματα του βάρους. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να έχει όσο το δυνατόν πιο φαρδιά λουράκια. Όσο πιο φαρδύ είναι το λουράκι, τόσο πιο ομοιόμορφα διανέμεται το βάρος. Μια εξίσου καλή λύση για τις καθημερινές μας δραστηριότητες είναι να επιλέξουμε ένα σακίδιο πλάτης, το οποίο κατανέμει το βάρος με πιο ισορροπημένο τρόπο, φροντίζοντας και πάλι να έχει φαρδιά λουράκια.

Επενδύουμε στην άσκηση

Μπορεί να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά τις περισσότερες φορές εστιάζουμε στην περιοχή των κοιλιακών και της πλάτης. Για να στηρίξουμε καλύτερα το σώμα μας είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε και ένα πρόγραμμα εκγύμνασης για τις ωμοπλάτες. Γενικά, πρέπει να εστιάσουμε στη στάση του σώματος. Πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή, με τους ώμους χαλαρούς και σε ίσια θέση, προτείνοντας το στήθος προς τα έξω. Μια στάση που γνωρίζουν πολύ καλά οι άνδρες, εάν παρατηρήσουμε το περπάτημά τους. Ποια άσκηση μπορούμε να κάνουμε εύκολα και καθημερινά;

– Έχοντας τα μπράτσα στο πλάι του σώματος, λυγίζουμε τους αγκώνες σε 90 μοίρες.
– Ανοίγουμε τις παλάμες αντικριστά τη μία στην άλλη και ξεκινάμε να κινούμε τα χέρια αργά προς τα μέσα και προς τα έξω, διατηρώντας τα μπράτσα μας κολλημένα στα πλευρά.
– Κάνουμε 2 σετ των 10 επαναλήψεων κάθε ημέρα και βλέπουμε τη διαφορά!

Καλή ιδέα είναι, αν επιμένουμε να σέρνουμε πολλά πράγματα μαζί μας, μία τσάντα πλάτης για να μοιράζεται το βάρος
Καλή ιδέα είναι, αν επιμένουμε να σέρνουμε πολλά πράγματα μαζί μας, μία τσάντα πλάτης για να μοιράζεται το βάρος

Συχνό ξεκαθάρισμα

Εάν δεν μπορούμε με τίποτα να αποχωριστούμε τις μεγάλες μας τσάντες, τότε εκτός των άλλων, μπορούμε να ξεφορτωθούμε τα άχρηστα. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα λοιπόν, κάνουμε ξεκαθάρισμα, πετώντας άχρηστα χαρτιά και μικροπράγματα. Θα διαπιστώσουμε πως εκτός από το σώμα μας, θα ωφεληθούμε ακόμα περισσότερο, καθώς θα γίνουμε και πολύ πιο οργανωτικές. Τελικά, τα πράγματα δεν χρειάζονται πολύ κόπο, αλλά τρόπο!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.