Το κομπιούτερ και… τα μάτια μας!

Το κομπιούτερ και... τα μάτια μας!

Πόσες φορές δεν έχουμε γυρίσει στο σπίτι μετά από ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας, ξαπλώνουμε με έναν αναστεναγμό στον καναπέ και είμαστε σίγουρες ότι σε λίγο… θα τυφλωθούμε, πάει και τελείωσε! Μετά από δέκα ώρες που κοιτάμε την οθόνη, αισθανόμαστε τα βλέφαρά μας βαριά και τα μάτια μας κουρασμένα. Τι κάνουμε; Οι 7 προτάσεις από ειδικούς γιατρούς, μας προσφέρουν κάποιες λύσεις…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τελικά, πόσο κακό κάνουν οι οθόνες στα μάτια μας, πραγματικά;

Καμιά σημαντική μελέτη δεν έχει επιβεβαιώσει κάποιο οσβαρό κίνδυνο για την υγεία των ματιών μας. Παρόλα αυτά, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν ευαισθησίες και ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών, καθώς -το κυριότερο-  τα μάτια μας δεν ανοιγοκλείνουν, όσο θα έπρεπε. Η συγκεκριμένη κίνηση των ματιών μας θεωρείται το Νο1 για την προστασία τους. Αυτό συμβαίνει, διότι κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, δημιουργείται ένα στρώμα ενυδάτωσης στην επιφάνεια τους, το οποίο, όμως, εξατμίζεται έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα.

Εάν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας ξανά και ξανά, πριν από την εξάτμιση, τότε η περιοχή είναι απόλυτα προστατευμένη. Αυτό σημαίνει, πως θα πρέπει να τα ανοιγοκλείνουμε περίπου κάθε 5-7 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για μία αυθόρμητη κίνηση, που μειώνεται όσο είμαστε μπροστά από την οθόνη τού υπολογιστή, αφού το οπτικό μας πεδίο δεν δέχεται τους απαραίτητους ερεθισμούς για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Έτσι, αντί για κάθε 5-7 δευτερόλεπτα, τα μάτια μας ανοιγοκλείνουν περίπου κάθε 12, μια διαδικασία που προτρέπει σε ξηροφθαλμία και επιβραδύνει την παραγωγή των δακρύων. Σε ακόμα πιο σοβαρές καταστάσεις δημιουργείται δυσλειτουργία του μεϊβομιανού αδένα, ενός αδένα που εκκρίνει ένα έλαιο και σταθεροποιεί τα δάκρυα. Όταν τα μάτια μας ανοιγοκλείνουν κανονικά, όλα είναι εντάξει. Όταν όχι, τότε το έλαιο πυκνώνει, εμποδίζοντας τη φυσιολογική ροή.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Κίνηση 1η: Τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, φροντίζουμε να κλείνουμε σφιχτά τα μάτια μας για περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε τους αδένες να λειτουργούν φυσιολογικά και αποφεύγουμε την πιθανότητα φραγής. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα καλύτερα, εάν προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτήν την κίνηση κάθε μισή ή μία ώρα.

Κίνηση  2η: Μια ζεστή κομπρέσα στην επιφάνεια των ματιών μας θεωρείται ιδανική.

Χρησιμοποιούμε μια μικρή καθαρή πετσέτα που θα βουτήξουμε σε χλιαρό προς ζεστό νερό και με τα μάτια κλειστά απολαμβάνουμε τη χαλαρωτική της δράση για τουλάχιστον 7 λεπτά.

Κίνηση 3η: Για την απαραίτητη ενυδάτωση στην περιοχή των ματιών μας, χρειάζεται να έχουμε πάντα μαζί μας ένα κολλύριο τεχνητών δακρύων.

Το χρησιμοποιούμε 4 φορές την ημέρα, βάζοντας 1 σταγόνα κάθε φορά, είτε αισθανόμαστε ξηρότητα στην επιφάνεια των ματιών είτε όχι.

Κίνηση 4η: Εάν φοράμε γυαλιά οράσεως είναι καλύτερο να επιλέξουμε ένα ζευγάρι με μπλε φίλτρο φωτός ώστε να φιλτράρουμε τις ακτίνες του υπολογιστή.

Συζητώντας με τον οπτικό μας θα διαπιστώσουμε πως κάτι τέτοιο μετριάζει και τις ανεπιθύμητες αντανακλάσεις φωτός, καθώς επίσης και το αίσθημα κόπωσης που προκαλείται όταν βρισκόμαστε ώρες μπροστά από τον υπολογιστή.

Δείτε Επίσης
Τι προτείνουν οι οφθαλμίατροι για την υγεία τους των ματιών μας;

Κίνηση 5η: Διορθώνουμε τη θέση της οθόνης.

Σε περίπτωση που καθημερινά, μετά από κάποιες ώρες νιώθουμε έντονη ενόχληση στα μάτια μας, το πιθανότερο είναι να έχουμε τοποθετήσει την οθόνη του υπολογιστή σε λανθασμένη θέση. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η οθόνη θα πρέπει να βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το επίπεδο των ματιών, ώστε το βλέμμα μας να είναι κάπως πιο «κλειστό» και λιγότερο τεταμένο. Εξάλλου, όταν η οθόνη είναι πιο χαμηλά μπορούμε και να εστιάσουμε ευκολότερα.

Κίνηση 6η: Κάνουμε μικρά διαλείμματα.

Εκτός από δυσλειτουργίες στο οπτικό μας πεδίο, η πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή είναι πολύ εύκολο να προκαλέσει και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα στο σώμα μας. Η αναπνοή μας, εξαιτίας του στρες και της κούρασης, μπορεί να γίνει πιο «ρηχή». Κάτι τέτοιο μειώνει τα επίπεδα οξυγόνωσης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κούραση και πολύ συχνά ζαλάδες. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να κάνουμε μικρά διαλείμματα, όσο συχνότερα μπορούμε.

Κίνηση 7η: Ως βασική άσκηση μπορούμε να θυμόμαστε τον κανόνα «20/20/20».

Επεξηγηματικά, σημαίνει πως θα πρέπει κάθε 20 λεπτά να κοιτάμε 20 μέτρα μακριά και να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας για 20 δευτερόλεπτα συνεχόμενα. Μια άσκηση που θα ωφελήσει την υγεία των ματιών μας, αλλά θα μας κάνει να εργαζόμαστε και πιο ξεκούραστα, ανανεώνοντας τις φυσικές λειτουργίες του σώματός μας με τον πιο απλό τρόπο.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.