Ελαιόλαδο: «Υγρό χρυσάφι»

Το ελαιόλαδο, ή ακόμα καλύτερα «υγρό χρυσάφι» κατά τον Όμηρο, αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο. Εντρυφήστε στα μυστικά του για καλύτερη υγεία και ψυχική ευεξία.
Από την Άντζελα Μολφέτα
Η ιστορία της ελιάς αρχίζει πριν ακόμα ανακαλυφθεί η γραφή. Σχετικά πρόσφατα ανακαλύφθηκαν φυτικά απολιθώματα φύλλων ελιάς ηλικίας 50.000 – 60.000 χρόνων στα ηφαιστειογενή πετρώματα της Σαντορίνης, τα οποία μαρτυρούν ότι η ελιά ήταν ανέκαθεν στοιχείο της χώρας μας.
Η συστηματική καλλιέργειά της είχε ήδη αρχίσει από τις προϊστορικές εποχές του Λίθου και του Χαλκού. Ο Αριστοτέλης περιέγραψε τον τρόπο καλλιέργειάς της, ο Σόλωνας νομοθέτησε για την προστασία της και ο Πλάτωνας δίδαξε στη σκιά της.
Η θεά Αθηνά πρόσφερε στην ανθρωπότητα ένα ελαιόδεντρο ως σύμβολο ειρήνης, σοφίας και ευημερίας. Στους Ολυμπιακούς αγώνες, οι αρχαίοι Έλληνες στεφάνωναν τους νικητές με «κότινο» φτιαγμένο από κλάδους ελιάς από το ίδιο άγριο ελαιόδεντρο. Στα Παναθήναια, στους νικητές έδιναν έναν αμφορέα γεμάτο ιερό ελαιόλαδο από τη θεά Αθηνά.
Θεραπευτική δράση
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου ήταν γνωστές στον Ιπποκράτη και στην Ιατρική επιστήμη της αρχαιότητας. Η κατανάλωση μίας κουταλιάς ελαιολάδου κάθε πρωί αποτελούσε, τότε, μια συνήθεια πρακτικής υγιεινής.
Αυτό συνιστάται ακόμη και σήμερα, παρά την εξέλιξη της φαρμακολογίας, γιατί έχει ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού (χολή, συκώτι).
Ανατρέχοντας στον ιπποκράτειο κώδικα της ιατρικής αναφέρονται γύρω στις εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις της ελιάς, για τη θεραπεία ασθενειών και παθήσεων.
Σήμερα, η σύγχρονη ιατρική επιβεβαιώνει ότι το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την υγεία και η κατανάλωσή του συνιστάται για:
- τα προβλήματα καρδιάς και κυκλοφορίας του αίματος
- την προστασία από τον καρκίνο του στήθους
- την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη
- τον έλεγχο του έλκους του στομάχου
- τον έλεγχο του διαβήτη
- τη σεξουαλική ανικανότητα
- τη διατροφή για όλες τις ηλικίες
Συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερίνης και επιδρά θετικά κατά της σκλήρυνσης των αρτηριών, την αθηροσκλήρυνση – την κυριότερη αιτία θανάτου στις σύγχρονες Δυτικές χώρες.
Το μονοακόρεστο ολεϊκό οξύ του ελαιόλαδου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις οξειδώσεις που ευθύνονται για τις αθηροσκληρώσεις.
Σύνθεση μαγική – ελιξίριο ζωής
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, στοιχεία πολύτιμα στη σύνθεση των λιπιδίων, που εφοδιάζουν με ενέργεια τα ανθρώπινα κύτταρα, δηλαδή το “δομικό” υλικό του οργανισμού μας.
Βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό και χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης των λιπαρών ιστών τού σώματος.
Οι διαιτολόγοι και άλλοι σύγχρονοι επιστήμονες, συστήνουν την κατανάλωση του ελαιόλαδου, γιατί παρέχει σαφώς υψηλότερης θρεπτικής αξίας λιπαρά οξέα, τα οποία είναι κυρίως μονοακόρεστα και επίσης, διότι δίνει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τα άλλα λάδια.
Υπολογίστε ότι μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο δίνει λίγο περισσότερες από 90 θερμίδες, όσες ακριβώς και το σπορέλαιο. Όμως, οι θερμίδες αυτές είναι πολύ πιο υγιεινές και προστατευτικές για τον οργανισμό μας, λόγω της παρουσίας αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως π.χ. η βιταμίνη Ε, με ισχυρή αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση.
Ακόμα, πέντε μικρές ελιές ή τρεις μεγάλες δίνουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, δηλαδή 45 θερμίδες. Προσφέροντας πολύτιμα συστατικά όπως βιταμίνες Α και Ε, καροτένια και στοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο για την υγεία.
Μια πανάρχαια φαρμακευτική συνταγή: Χτυπήστε το ασπράδι ενός αβγού με λίγο ελαιόλαδο και έχετε το ιδανικό κατάπλασμα για καψίματα ή τσιμπήματα!
ΛΙΠΑΡΑ ΑΝΑ 100 γρ. ελαιόλαδου
Κεκορεσμένα 14-17 γρ.
Μονοακόρεστα 71-79 γρ.
Πολυακόρεστα 6-12 γρ.
Χοληστερόλη