Για να μην κάνετε… την κουκουβάγια!

Για να μην κάνετε... την κουκουβάγια!

Όλα τα στοιχεία δείχνουν το ίδιο γεγονός: ότι μετατρεπόμαστε σε μία γενιά ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με τον ύπνο. Πρακτικά ένας στους τέσσερις πάσχει από αϋπνίες, δηλαδή, ή ξαγρυπνά συστηματικά ή ξυπνά πολύ νωρίς ή κοιμάται με διακοπές… Κι επειδή αυτή δεν είναι κατάσταση, υπάρχουν μερικές αλλαγές που θα μας κάνουν να απολαμβάνουμε τον ύπνο μας κάθε βράδυ!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν πως ένας στους τέσσερις ανθρώπους υποφέρει από αϋπνία. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει πως κοιμάται αρκετά δύσκολα, πως ο ύπνος του διαταράσσεται πολύ εύκολα ή ακόμα πως ξυπνάει πολύ-πολύ νωρίς το πρωί. Για να γίνουμε κάπως αντικειμενικές λοιπόν, κάνουμε τον υπολογισμό και συνειδητοποιούμε πως χθες το βράδυ, μόνο στη χώρα μας την Ελλάδα, έμειναν ξάγρυπνοι περίπου 2.500.000 εκατομμύρια άνθρωποι! Σε σύγκριση με τους άνδρες τώρα, ως γυναίκες έχουμε εννιά φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουμε από αϋπνία.

Ύπνος = Ζωή

Ο ύπνος όμως, αποτελεί ζωτική λειτουργία για την επανόρθωση και αναδιοργάνωση του ανθρώπινου σώματος και νου. Γνωρίζουμε, επίσης, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και στην εμφάνιση της επιδερμίδας μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, όταν μετά από ξενύχτι το δέρμα μας είναι θαμπό, άγριο, ενώ η εμφάνιση των ρυτίδων γίνεται εντονότερη. Την πρόωρη γήρανση του δέρματος την αποκτάμε βέβαια, κι όταν έχουμε έναν ύπνο κακής ποιότητας. Και η κατάσταση γίνεται μύλος, καθώς το άγχος είναι πολλές φορές η αιτία που χάνουμε τον ύπνο μας, αλλά και το γεγονός πως δεν κοιμόμαστε αυξάνει τα επίπεδα του άγχους και συχνά, προκαλεί έως και κατάθλιψη!
Ο Dr.Irshaad Ebrahim από το Κέντρο Ύπνου του Λονδίνου, επισημαίνει πως οι περισσότερες περιπτώσεις αϋπνίας δεν έχουν καμιά παθολογική και κατ’ επέκταση ιατρική αιτία. «Το πιθανότερο είναι να πέρασαν κάποια στιγμή μια κακή βραδιά, η οποία λειτουργεί πλέον, ως δυσλειτουργικό πρότυπο ύπνου». Ακόμα, εάν προσθέσουμε στο ήδη βεβαρυμμένο μας πρόγραμμα μία και μόνο δόση τεχνολογίας (smart phones, tablets, κ.λπ.), ειδικά τις βραδινές ώρες,  ανακαλύπτουμε εύκολα πως δημιουργούμε υπερ-διέγερση και κατά συνέπεια ανικανότητα να «σβήσουμε» τους διακόπτες του σώματός μας και να κοιμηθούμε. Οι πιο πρόσφατες μελέτες, καθώς και οι απόψεις των επιστημόνων απομακρύνονται από τις εύκολες λύσεις, όπως τα υπνωτικά χάπια, για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Πιστεύουν πως «μπορούμε να πετύχουμε», εφαρμόζοντας μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα και προσθέτοντας μερικές κινήσεις που ενισχύουν τον ύπνο, στοιχεία που διαγράφουν την ίδια στιγμή από το μυαλό μας την έννοια του κακού ύπνου.

Πρωί & Βράδυ: Δημιουργούμε ένα σταθερό πρότυπο

Γιατί: Ο 24ωρος κύκλος του σώματος  το βιολογικό μας ρολόι, λατρεύει τη ρουτίνα.

Πώς: Καθιερώνουμε συγκεκριμένη ώρα ύπνου και αφύπνισης, ακολουθώντας το πρόγραμμα ακόμα και το Σαββατοκύριακο.

Μεσημέρι: Περιορίζουμε την καφεΐνη μετά τις 14:00

Γιατί: Η καφεΐνη αποδυναμώνει τους υποδοχείς του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την ηρεμία του νευρικού μας συστήματος.

Πώς: Ένας καφές χρειάζεται περίπου 4 ώρες για να απομακρυνθεί μέσω των νεφρών. Όταν καταναλώνουμε πάνω από 3 φλιτζάνια την ημέρα, η καφεΐνη δεν απομακρύνεται από τον οργανισμό μας, ακόμα και μετά τον βραδινό ύπνο!

Μετά τη δουλειά: Αποφεύγουμε την εντατική προπόνηση

Γιατί: Η βραδινή άσκηση του σώματος αυξάνει την αδρεναλίνη, υπερ-διεγείρει τον οργανισμό και σταματά κάθε αίσθημα κόπωσης.

Πώς: Φροντίζουμε να υπάρχει διάστημα τριών ωρών μετά το τέλος της προπόνησης και την ώρα του ύπνου.

Το βράδυ: Διατροφή για καλύτερο ύπνο

Γιατί: Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες είναι όξινη και ταλαιπωρεί νεφρά και πνεύμονες. Παράλληλα, προκαλεί τον οργανισμό να χρησιμοποιεί περισσότερα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο (ρυθμιστικό), δημιουργώντας τελικά άγχος και προβλήματα στον ύπνο.

Δείτε Επίσης
Όνειρα γλυκά! Ιδανικές συνθήκες για να κοιμηθείτε… ήσυχοι!

Πώς: Καθώς το σώμα μας είναι αλκαλικό, προτιμάμε να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα λαχανικά και για επιδόρπιο μπανάνα ή μάνγκο, τα οποία είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που ενισχύει τη διαδικασία του ύπνου και μελατονίνη, ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο για να αποκοιμόμαστε φυσικά.

Πριν πέσουμε για ύπνο: Ώρα για μπάνιο

Γιατί: Σύμφωνα με έρευνες, η θερμοκρασία μας μειώνεται φυσικά όταν κοιμόμαστε, οπότε μία μικρή πτώση λίγη ώρα πριν, μας καλεί πως ήρθε η ώρα για ύπνο.

Πώς: Περίπου 1½ ώρα πριν πέσουμε για ύπνο είναι καλό να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο. Αμέσως μετά, το σώμα μας δροσίζεται, οπότε καθώς η θερμοκρασία του πέφτει ελαφρά, προετοιμαζόμαστε καλύτερα για έναν όμορφο ύπνο.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου: Φροντίζουμε να μείνουμε κοιμισμένες

Γιατί: Καθώς τα στάδια του ύπνου είναι τέσσερα, από τα οποία τα δύο πρώτα πιο ελαφρά, είναι σημαντικό να προσέξουμε ώστε να μην διαταραχθεί κανένα από αυτά και να κοιμηθούμε ήρεμα.

Πώς: Βγάζουμε από το υπνοδωμάτιο μας κάθε συσκευή που έχει σχέση με την τεχνολογία, όπως κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις, κ.λπ. Εάν σκεφθούμε πως το φως ενός smartphone στέλνει στον οργανισμό μας το μήνυμα πως πρέπει να ξυπνήσει, παράγοντας κορτιζόλη, μία ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το ξύπνημά μας, κατανοούμε γιατί όλες οι παραπάνω συσκευές πρέπει να απομακρυνθούν από το χώρο του ύπνου.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.