Γιατί ένα φτηνό σαμπουάν μπορεί να αξίζει την προσοχή μας;
Μήπως θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε και εναλλακτικές προτάσεις σαμπουάν, επιλέγοντας κάποιο φθηνότερο; Η γνωστή φράση «Ότι πληρώνεις, παίρνεις!», ισχύει για τα πάντα; Προφανώς και όχι! Αν μάλιστα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη λίστα με τα σαμπουάν, θα αναθεωρήσουμε δικαιολογημένα.
Από την Άντζελα Μολφέτα
Το πόσο συχνά λούζουμε τα μαλλιά μας εξαρτάται από τον τύπο τους και από τα πιστεύω μας Το καθημερινό λούσιμο, όμως, μπορεί να τα «στεγνώσει» ή ακόμα, και να βλάψει τα μαλλιά μας.
Η σωστή χρήση του σαμπουάν
Έχουμε σκεφθεί πως το σαμπουάν έχει σχεδιαστεί για να καθαρίσει και να αφαιρέσει τη λιπαρότητα από το τριχωτό της κεφαλής και τις ρίζες των μαλλιών μας και όχι από ολόκληρο το κεφάλι μας;
Στην πραγματικότητα, το να χρησιμοποιούμε το σαμπουάν μέχρι τις άκρες των μαλλιών μας, μπορεί να τα ξηράνει, τελικά! Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε περίπου 2 κ.γ. σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής μας και να επιτρέψουμε στις άκρες να αυτοκαθαριστούν, καθώς ο αφρός θα φτάσει μέχρι τις άκρες μας!
Πόσο συχνά χρειάζεται να λουζόμαστε;
Τώρα, το πόσες φορές την εβδομάδα θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία διαφέρει, αλλά στην πραγματικότητα μόνο λίγες γυναίκες με εξαιρετικά λιπαρά μαλλιά θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν σαμπουάν κάθε μέρα! Για τις περισσότερες από εμάς, 2-3 φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετές.
Μπορεί η λιπαρότητα να αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για το πόσο συχνά θα πρέπει να λούσουμε τα μαλλιά μας, αλλά δεν είναι ο μόνος! Ο τύπος των μαλλιών μας παίζει επίσης ρόλο, καθώς τα πυκνά, κυματιστά ή σγουρά μαλλιά χρειάζονται κατά γενική ομολογία, λιγότερο λούσιμο.
Από την άλλη, τα λεπτά ή ίσια μαλλιά εμφανίζουν συνήθως, περισσότερο σμήγμα, καθώς το έλαιο αναπτύσσεται φυσιολογικά. Τα προϊόντα και η ποσότητα που χρησιμοποιούμε στο στάιλινγκ έχει επίσης, σημασία μια και είναι πολύ πιθανό να συσσωρεύονται και να κάνουν τα μαλλιά μας «βαριά» και άτονα.
Το σωστότερο λοιπόν, είναι να λούσουμε τα μαλλιά μας όταν παρατηρήσουμε υπερβολική παραγωγή ελαίων, δηλαδή αυξημένη λιπαρότητα. Κάποιες από εμάς, όμως, χρησιμοποιούν εναλλακτικά κοντίσιονερ στο λούσιμο, αντί για σαμπουάν. Εάν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία και γενικά, είμαστε πιο χαλαρές σε νέες προτάσεις, μάλλον είναι σκόπιμο να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο σαμπουάν που χρησιμοποιούμε, καθώς και στην τιμή του.
Τα συστατικά κάνουν τη διαφορά
Κατά τη Βικτωριανή Εποχή, οι γυναίκες λούζονταν σπάζοντας αβγά πάνω στο κεφάλι τους! Δημιουργούσαν αφρό, με το ασπράδι και τον κρόκο και στη συνέχεια, ξεπλένονταν. Την ιδέα μπορούμε να τη συναντήσουμε και σήμερα, σε κάποιο από τα βίντεο TikTok, αναζητώντας μια πιο οικονομική λύση για τον καθαρισμό των μαλλιών.
Δεν χρειάζεται να φθάσουμε στα άκρα! Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι διαφορές μεταξύ των σαμπουάν της επιλεκτικής αγοράς και της ευρείας έχουν μειωθεί σημαντικά και τείνουν να εξαφανισθούν.
Απόδειξη πως τα ενεργά συστατικά για τον καθαρισμό των μαλλιών μας είναι σχεδόν τα ίδια, αλλά και εξίσου λειτουργικά, για όμορφα και υγιή μαλλιά και στις δύο περιπτώσεις.
Επισημαίνουν επίσης, πως το κοντίσιονερ είναι το προϊόν με τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την υγεία των μαλλιών μας, οπότε εάν χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ καλό κοντίσιονερ, το είδος του σαμπουάν δεν είναι και τόσο σημαντικό.
Όλο και περισσότερες εταιρείες απαλλάσσουν τα προϊόντα τους από «σκληρές» χημικές ουσίες, στοχεύοντας και σε χαμηλότερο κόστος. Ένα κίνημα που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και των προϊόντων στα φαρμακεία, προτείνοντας υψηλότερη ποιότητα σε χαμηλότερη τιμή! Δεν είναι καθόλου κακό να κάνουμε μια δοκιμή, δεν νομίζετε;