Γιατί το δέρμα μας έχει φαγούρα όταν κάνει κρύο και τι μπορούμε να κάνουμε;
Υπάρχουν πολλοί ένοχοι που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα μας, ανεξάρτητα από την εποχή. Για παράδειγμα, η ξηρότητα κάνει το δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο και προκαλεί κνησμό, χειμώνα – καλοκαίρι. Το φαινόμενο, όμως, αυξάνεται κατά τη χειμερινή περίοδο. Για πιο λόγο συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε, το γρηγορότερο;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Ο κνησμός εμφανίζεται, καθώς διεγείρονται κάποιοι ειδικοί υποδοχείς νεύρων στο δέρμα μας, με αποτέλεσμα να στέλνουν ένα σήμα στον εγκέφαλο μέσω των νευρώνων που ονομάζονται ίνες C και οι οποίες προκαλούν αυτήν την σφοδρή επιθυμία για «γρατζουνιές»!
Αυτή η διέγερση προκαλείται από διάφορες αιτίες. Μπορεί να προέρχεται από φλεγμονή ή κάποια άλλη δερματική ευαισθησία. Ίσως να υποστηρίζεται από κάποια βλάβη στους νευρώνες ή ακόμα και από ψυχολογική διαταραχή. Πραγματικά, ο κνησμός αφορά μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία εξακολουθεί να μελετάται από πλήθος επιστημόνων…
Είναι η ξηρότητα, η αιτία;
Εάν η επιδερμίδα μας έχει φαγούρα τους χειμερινούς μήνες, το πιο πιθανόν είναι πως ευθύνεται η ξηρότητα του δέρματος. Είναι φυσικό, το δέρμα μας να γίνεται πιο ξηρό τον χειμώνα. Ο ψυχρός αέρας δημιουργεί μεγαλύτερη δια-επιδερμική απώλεια νερού, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά, ότι το δέρμα μας χάνει νερό.
Όταν λοιπόν, υπάρχει αυξημένη απώλεια νερού από το δέρμα, ο δερματικός φραγμός, δηλαδή τα εξωτερικά στρώματα των κυττάρων και των λιπιδίων, τίθεται σε κίνδυνο, αφήνοντας το δέρμα πιο ξηρό και πιο ερεθισμένο.
Όμως, οι νευρικές απολήξεις κάτω από το δέρμα μπορεί να ερεθιστούν επίσης, προκαλώντας τη γνώριμη αίσθηση κνησμού. Δεν είναι τυχαίο βέβαια, πως δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, του οποίου ένα από τα κύρια συμπτώματά του είναι ο κνησμός, επιδεινώνεται όταν η θερμοκρασία πέφτει και το δέρμα γίνεται πιο ξηρό.
Εφ’ όσον το φαινόμενο παρουσιαστεί, γνωρίζουμε ήδη πως η ενοχλητική αίσθηση του κνησμού μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα μας! Βέβαια, σε ειδικές καταστάσεις, όπως στην ατοπική δερματίτιδα επικρατεί στα σημεία του σώματος όπου υπάρχουν πτυχές, δηλαδή στον λαιμό, στον αγκώνα ή πίσω από τα γόνατα, σημεία που το δέρμα τρίβεται προκαλώντας πιθανούς ερεθισμούς.
Τα σημεία που έχουν λιγότερους αδένες λιπαρότητας, όπως τα βλέφαρα, όμως, είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα. Το ίδιο παρατηρείται και στην περιοχή του προσώπου, όπως και στα χέρια.
Στην πραγματικότητα, αυτά τα σημεία είναι πιο εκτεθειμένα στο περιβάλλον και σε στοιχεία, όπως ο κρύος αέρας, το νερό ή ακόμη και το σαπούνι. Δεν είναι καθόλου απίθανο, όμως, να ερεθιστούν εύκολα, προκαλώντας ξηρότητα, φλεγμονές και δυνητικά, φαγούρα στο δέρμα.
Είναι σημαντικό βέβαια να σημειώσουμε, ότι το ξηρό δέρμα δεν προκαλεί πάντα φαγούρα. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επιστημονικές μελέτες, που θα διευκρινίσουν τη σχέση μεταξύ ξηρού δέρματος και κνησμού.
Έτσι, εάν το δέρμα μας αρχίσει ξαφνικά να εμφανίζει αίσθηση φαγούρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, φαινομενικά χωρίς λόγο, οι πιθανότητες να έχει γίνει η επιδερμίδα μας πολύ ξηρή είναι αρκετά πιθανή.
Πώς θα καταπραΰνουμε τη φαγούρα του δέρματος;
Το πρώτο βήμα είναι να φροντίσουμε να προσφέρουμε στο δέρμα μας την απαραίτητη υγρασία. Είναι σκόπιμο να αντικαταστήσουμε τις ελαφριές συνθέσεις με πιο εμπλουτισμένες κρέμες και balm.
Στοιχεία όπως το βούτυρο καριτέ, η διμεθικόνη και η βαζελίνη θα δημιουργήσουν ένα προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα μας, διατηρώντας την εσωτερική υγρασία.
Εάν το φαινόμενο της φαγούρας είναι πολύ έντονο, μια λοσιόν κατά του κνησμού θα μας ανακουφίσει άμεσα.
Εφαρμόζοντας και μερικές έξυπνες λύσεις πάλι, όπως η προσθήκη ενός υγραντήρα στον χώρο της κρεβατοκάμαρας ή η χρήση μιας κάπως πιο δροσερής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του ντους, θα απομακρύνουν την πιθανότητα ξηρότητας και θα μας ανακουφίσουν. Εάν ο κνησμός συνοδεύεται από κνίδωση, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν δερματολόγο.
Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε έντονες αντιδράσεις κνησμού μετά από έκθεση στο κρύο, μπορεί να υποφέρουμε και από κρύα κνίδωση, μια κυριολεκτικά αλλεργία του δέρματος στο κρύο!
Εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση μας και συνοδεύεται από φαγούρα, κνίδωση και εξάρσεις. Για να διαλευκάνουμε το φαινόμενο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παγάκι, που θα τοποθετήσουμε πάνω στο ερεθισμένο δέρμα μας, για λίγα λεπτά. Εάν παρουσιαστεί πρήξιμο ή φλεγμονή, το πιο πιθανό είναι πως αφορά κρύα κνίδωση.
Ειδικές συμβουλές
- Ανεξάρτητα από το είδος της ενυδατικής μας κρέμας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως μετά το ντους, ώστε να «κλειδώσει» ακόμα και την ελάχιστη υγρασία που υπάρχει στο δέρμα μας!
- Επίσης, καλό είναι να αποφύγουμε συνθέσεις που περιέχουν άρωμα. Είναι γνωστό πως μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμούς ή και φλεγμονές στο δέρμα. Και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε!
- Όταν νιώθουμε πως είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητες τη χειμερινή περίοδο, το πιο σωστό είναι να επισκεφθούμε έναν δερματολόγο, ώστε να μας προτείνει ένα ασφαλές εξατομικευμένο αντιϊσταμινικό πλάνο δράσης!