Γιατροσόφια για να θεραπεύσουμε τον πονόλαιμο!
Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, η γρίπη, οι επιδράσεις της ρύπανσης, η ξηρότητα του αέρα εξαιτίας των κλιματιστικών, οι αλλεργίες και άλλα, δημιουργούν το ιδανικό «κοκτέιλ» για επίπονες καταστάσεις στην ευαίσθητη περιοχή του λαιμού. Με μερικές απλές θεραπείες και σπιτικές συνταγές, όμως, μπορούμε να ανακουφιστούμε άμεσα! Να πώς…
Από την Άντζελα Μολφέτα
Οι σπιτικές συνταγές για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου καταπραΰνουν τον πόνο και μειώνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης. Μέσα από τις φυσικές θεραπευτικές προτάσεις που ακολουθούν, θα αισθανθούμε καλύτερα, αποφεύγοντας περιόδους έντονης υπνηλίας και χαμηλής ενεργητικότητας, στοιχεία που συνοδεύονται από τη λήψη φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή!
Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα αισθανθούμε να μας «γαργαλάει» ο λαιμός μας, μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα κατευνάσουμε τα ενοχλητικά φαινόμενα, φυσικά!
Κλασικές… γαργάρες
Νιώθουμε τον λαιμό μας πρησμένο εξαιτίας της λοίμωξης; Το ζεστό αλατόνερο αποτελεί μια παλιά θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να μειώνει το πρήξιμο και να απομακρύνει την περίσσεια βλεννογόνου που μπλοκάρει τη φυσιολογία του λαιμού, διευκολύνοντας την κατάποση και απαλύνοντας τον πόνο.
Πώς το κάνουμε; Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό ρίχνουμε μισό κουταλάκι του τσαγιού αλάτι. Αναμειγνύουμε και κάνουμε γαργάρες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.
Το ηρεμιστικό χαμομήλι
Οι ηρεμιστικές ιδιότητες του χαμομηλιού λειτουργούν ως φυσικό παυσίπονο και για τον πονόλαιμο, καθώς βοηθούν τους μύες να χαλαρώσουν.
Πώς το κάνουμε; Τοποθετούμε ένα φακελάκι χαμομηλιού σε μια κούπα ζεστό νερό. Το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε λίγο μέλι ή λεμόνι εάν μας αρέσει. Το πίνουμε ζεστό και το απολαμβάνουμε όσο συχνά επιθυμούμε.
Μέλι, λεμόνι και αλκοόλ;
Εάν το κρύωμα στον λαιμό συνοδεύεται και από βήχα, τότε αυτό είναι το τέλειο γιατροσόφι. Το λεμόνι και το μέλι καλμάρουν τον ευαισθητοποιημένο λαιμό, ενώ το αλκοόλ προάγει έναν καλύτερο ύπνο.
Πώς το κάνουμε; Ρίχνουμε μια μεζούρα ουίσκι ή ρακή σε μια κούπα. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μέλι και γεμίζουμε με ζεστό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Το πίνουμε λίγο πριν πάμε για ύπνο!
Το αποτοξινωτικό τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι θαυμάσιος σύμμαχος κατά του πονόλαιμου, γιατί προκαλεί αποβολή των φλεγμάτων, βοηθά στη διάλυση των βλεννών και ξεμπλοκάρει τα ιγμόρεια. Παράλληλα, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.
Πώς το κάνουμε; Τρίβουμε λίγο φρέσκο τζίντζερ και το βράζουμε με το τσάι μας από 2-5 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορούμε να βράσουμε μόνο το φρεσκοκομμένο τζίντζερ για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώνουμε, προσθέτουμε λίγο μέλι και απολαμβάνουμε το ζεστό ρόφημα.
Το θρεπτικό γάλα
Παραδοσιακή συνταγή για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, το γάλα. Πότε, όμως, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ως ιδανικό θεραπευτικό μέσο; Σε περίπτωση που ο πονόλαιμος οφείλεται σε συμφόρηση της περιοχής θα πρέπει να το αποφεύγουμε!
Και αυτό, διότι το γάλα έχει την ιδιότητα να «καλύπτει» τον λαιμό, να ενισχύει την παραγωγή βλεννών και γενικά, να επιδεινώνει την κατάσταση. Εάν, όμως, υποφέρουμε από έναν ξηρό βήχα και πονόλαιμο, τότε το γάλα είναι ιδανικό!
Πώς το κάνουμε; Ζεσταίνουμε ένα ποτήρι γάλα, προσθέτουμε μισό ένα κουταλάκι μέλι, ανακατεύουμε και πίνουμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε στο ζεστό γάλα μισό κουταλάκι του τσαγιού κουρκουμά, ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων στον λαιμό μας.
Η ένταση του γαρύφαλλου
Το γαρύφαλλο ή το γαρυφαλλέλαιο δεν είναι μόνο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των πονόδοντων, αλλά και στη θεραπεία των επώδυνων πόνων στον λαιμό! Περιέχει την ουσία eugenol, που αποτελεί φυσικό καταπραϋντικό εναντίον του πόνου με αντιβιοτικές ιδιότητες.
Πώς το κάνουμε; Πιπιλίζουμε δύο καρφάκια γαρύφαλλου στο στόμα μας μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια, τα μασάμε. Μπορούμε να τα απορρίψουμε ή εάν θέλουμε, να τα καταπιούμε!
Το αρωματικό φασκόμηλο
Με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, το φασκόμηλο είναι και εξαιρετικά στυπτικό. Χάρη στα φαινολικά οξέα που περιέχει, βοηθά τους ιστούς στον λαιμό μας να συρρικνωθούν, μειώνοντας το πρήξιμο. Εξαιρετικό για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων στον λαιμό μας, προσφέρει παράλληλα, τονωτικές ιδιότητες.
Πώς το κάνουμε; Σε ένα ποτήρι βραστό νερό προσθέτουμε από 1-3 κουταλάκια του γλυκού φασκόμηλο και μια πρέζα αλάτι. Σκεπάζουμε με ένα πιατάκι, ώστε να αναδειχθούν οι θεραπευτικές ιδιότητές του, τουλάχιστον για 20 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα, κάνουμε γαργάρες με το διάλυμα.
Η δύναμη του σκόρδου
Με πολλαπλές θετικές ιδιότητες για την υγεία μας, το σκόρδο αποτελεί μια φυσική θεραπεία για τον πονόλαιμο καθώς περιέχει αλικίνη, ένα συστατικό που «σκοτώνει» τα βακτήρια και καταπολεμά τα μικρόβια!
Πώς το κάνουμε; Καθαρίζουμε μια σκελίδα σκόρδο και την πιπιλάμε, ώστε να πάρουμε τους χυμούς της. Μια και συνοδεύεται από έντονη οσμή, εφαρμόζουμε τη μέθοδο μία φορά την ημέρα, πριν πάμε για ύπνο.
Το όξινο μηλόξιδο
Το ξίδι από μήλα είναι ένα εξαιρετικά όξινο συστατικό που «σκοτώνει» τα βακτήρια που προκαλούν πονόλαιμο. Δεν είναι τυχαίο, που πολλοί ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά του!
Πώς το κάνουμε; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού με ζεστό νερό προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μηλόξιδο και μέλι. Ανακατεύουμε και πίνουμε όσο είναι ζεστό.
Το εξαγνιστικό ρόδι
Αποτελεί μεγάλη βοήθεια για την καταπολέμηση του πονόλαιμου. Το ρόδι περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία που βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης, ενώ παράλληλα δρα ως φυσικό στυπτικό, μειώνοντας τις φλεγμονές στην πάσχουσα περιοχή.
Πώς το κάνουμε; Προμηθευόμαστε φρέσκα ρόδια, κατά προτίμηση βιολογικά, και τα στύβουμε, ώστε να πιούμε τον χυμό τους. Εναλλακτικά, μπορούμε να πιούμε και τσάι ροδιού.
Ξυλάκια κανέλας
Με εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, η κανέλα ανακουφίζει από τους πόνους στον λαιμό, ειδικά εάν έχουμε κρυώσει. Βοηθά ώστε να ανοίξουν οι φυσικές δίοδοι και μειώνει την παραγωγή βλεννών. Προσοχή! Επιλέγουμε κανέλα Κεϋλάνης, και μόνο!
Πώς το κάνουμε; Σε ζεστό νερό προσθέτουμε σκόνη κανέλας ή προσθέτουμε 1-2 ξυλάκια στο τσάι της αρεσκείας μας.
Έξτρα συμβουλές
- Διατηρούμε τα συστατικά των σπιτικών συνταγών μας σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ροφήματα θα πρέπει να καταναλώνονται ζεστά, αλλά ποτέ καυτά, καθώς θα κάψουν τον λαιμό μας προκαλώντας περισσότερο πόνο!
- Πίνουμε πολλά υγρά (νερό, χυμό πορτοκαλιού, πράσινο τσάι), αλλά αποφεύγουμε όσο μπορούμε το αλκοόλ και την καφεΐνη.
- Κάνουμε ατμοθεραπεία με έλαιο ευκαλύπτου. Οι ατμοί από τον ευκάλυπτο βοηθούν στην απόφραξη των ιγμόρειων και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στη θεραπεία του ξηρού πονόλαιμου.