Γίνε όμορφη, μπορείς! Εκδημοκρατισμός ή τυραννία;

Γίνε όμορφη, μπορείς! Εκδημοκρατισμός ή τυραννία;

Το κυνήγι για την κατάκτηση της ομορφιάς είναι μια ιστορία που διαρκεί χιλιάδες χρόνια τώρα. Η διαφορά σήμερα είναι ότι έχει εξελιχθεί σε πηγή ενοχών και άγχους, όσο κι αν μοιάζει ότι όλα αυτά τα υπέροχα και κομψά μπουκαλάκια καλλυντικών αποτελούν ένα όμορφο παιχνίδι. Τα media, οι διαφημίσεις, το κυρίαρχο life style- μας στέλνουν το μήνυμα «γίνε όμορφη, μπορείς». Είναι απλό, εύκολο και… απολαυστικό! Αν δεν το κάνεις, το σφάλμα είναι δικό σου. Ούτε καν… της Φύσης!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η σκηνή μπορεί να διαδραματίζεται οπουδήποτε. Στο γραφείο, στο καφέ, στον δρόμο, στο τηλέφωνο. Η σκηνή μπορεί να διαδραματίζεται οποτεδήποτε. Πριν δυο χρόνια, τον περασμένο μήνα ή του χρόνου. Η σκηνή μπορεί να διαδραματίζεται σε οποιανδήποτε. Σε εσάς, στις φίλες σας, σε μένα.

«Πήρα δύο κιλά και είμαι χάλια», λέει η μία. «Με αυτά τα ψωμάκια είναι αδύνατον να βρω παντελόνι», αναστενάζει η άλλη. «Τι τα θες, με τόσο άσχημη εμφάνιση άντε να τον κατακτήσει», σχολιάζει η τρίτη. Κουβέντες που λίγο ως πολύ είναι γνωστές σε όλες μας.

Ατάκες που λέγονται καθημερινά και που συνοδεύονται από βαθύ αναστεναγμό, απογοήτευση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και πανικό. Αλλά για σκεφθείτε: ύστερα από τόση και τόση προσπάθεια για να κάνουμε πράξη τη χειραφέτησή μας, και την ελευθερία των επιλογών μας, να δείξουμε και να αποδείξουμε ότι έχουμε μυαλό και ταλέντα, να μην έχουμε καταφέρει ακόμη να ξεφύγουμε από το στερεότυπο ότι, αν δεν είμαστε νέες και ωραίες δεν αξίζουμε τίποτα.

Πώς αισθανόμαστε τελικά με την εμφάνισή μας;

Έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αποκαλύπτουν λοιπόν, ότι περίπου το 50% του γυναικείου πληθυσμού από 18 μέχρι 60 ετών δηλώνει διόλου ικανοποιημένο από την εμφάνισή του. Όταν περίπου 10 με 15 χρόνια πριν, το ποσοστό αυτό δεν έφθανε ούτε το 30%.

Καταλαβαίνετε βέβαια, ότι τέτοιες διαπιστώσεις ενθουσιάζουν τις βιομηχανίες καλλυντικών, τα κέντρα αισθητικής και τους πλαστικούς χειρουργούς που βλέπουν την πελατεία τους να ανεβαίνει σταθερά και τους τζίρους τους να παίρνουν την ανηφόρα.

Αλλά αν όλο αυτό το «βαρύ πυροβολικό» δεν έχει καταφέρει να δράσει αποτελεσματικά, τότε τι συμβαίνει; Γιατί όλες αυτές οι ανακαλύψεις και η πρόοδος της επιστήμης της ομορφιάς δεν έχουν καταφέρει να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο αρμονικά με το σώμα και την εμφάνισή μας;

Γιατί τελικά, η επιθυμία μας να επανορθώσουμε το σώμα μας, κάνει κακό στο μυαλό μας και στην ψυχολογία μας; Γιατί δεν είναι μια απλή, καθημερινή απόλαυση εκείνα τα λεπτά που περνάμε μπροστά στον καθρέφτη μας;

Πού είναι τελικά το πρόβλημα;

Σύμφωνα με τις απαντήσεις ειδικών κοινωνιολόγων, το πρόβλημα σήμερα δεν εντοπίζεται στο αν οι γυναίκες προσπαθούν να μοιάσουν με κάποια πρότυπα- μοντέλα (αυτά άλλωστε, πάντοτε υπήρχαν), ή να ακούν ότι οφείλουν να είναι όμορφες- και αυτό είναι παμπάλαιο.

Δείτε Επίσης
Γιατί δεν μας αρέσουν οι φωτογραφίες μας; Όλα είναι θέμα ψυχολογίας!

Η διαφορά είναι ότι  πλέον τους υπενθυμίζουν καθημερινά πως έχουν όλες τις δυνατότητες  στα χέρια τους. Αυτός ο… εκδημοκρατισμός των μέσων για την κατάκτηση της ομορφιάς,  έχει προκαλέσει μια ριζική αλλαγή.

Έτσι, η αντίληψη «πρέπει να είσαι όμορφη», κοινή ανά τους αιώνες, έχει γίνει «μπορείς να είσαι όμορφη, αν το επιθυμείς πραγματικά».

Η σύγχρονη κοσμετολογία, το νυστέρι και οι διάφορες τεχνικές αισθητικής έχουν μετατρέψει το «δώρο της φύσης» σε μια κατάκτηση  που μας αφορά όλες, και μάλιστα πάση θυσία.

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που έχουμε την επιλογή, είμαστε δυνητικά ένοχες που δεν κάνουμε την επιλογή αυτή πράξη. Γι΄ αυτό λοιπόν, είναι απαράδεκτο να έχουμε ένα σώμα με ατέλειες, ένα πρόσωπο γεμάτο ρυτίδες, μάτια με μαύρους κύκλους… Είναι κατακριτέο να φαινόμαστε κουρασμένες και γερασμένες.

Το συμπέρασμα είναι ότι στον 21ο αιώνα όχι μόνο δεν έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από την τυραννία της εξωτερικής εμφάνισης, αλλά αντίθετα τα πάντα- τα media, οι διαφημίσεις, το κυρίαρχο life style- μας στέλνουν το μήνυμα «γίνε όμορφη, μπορείς».

Είναι απλό, εύκολο και… απολαυστικό! Αν δεν το κάνεις, το σφάλμα είναι δικό σου. Ούτε καν… της Φύσης!

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.