Τι είναι οι φύτρες στα μαλλιά, γιατί εμφανίζονται και πώς θα τις χτενίσουμε;

Τι είναι οι φύτρες στα μαλλιά, γιατί εμφανίζονται και πώς θα τις χτενίσουμε;

Γιατί οι κομμωτές ενθουσιάζονται με τις φύτρες που αναπτύσσονται γύρω από το πρόσωπο και στην γραμμή των μαλλιών; Διότι αποτελούν ένδειξη υγείας και σύμμαχο κατά της τριχόπτωσης. Οπότε; Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε το πιο όμορφο αποτέλεσμα!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Όλες μας θα έχουμε ακούσει από τους κομμωτές πόσο τυχερές πρέπει να αισθανόμαστε που έχουμε φύτρες στην περίμετρο των μαλλιών μας! Αυτό το «φωτοστέφανο» γύρω από το πρόσωπό μας υποδηλώνει πως τα μαλλιά μας αναπτύσσονται υγιώς και πως δεν πρέπει να ανησυχήσουμε για την εμφάνιση τριχόπτωσης. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτές οι φύτρες μεγαλώνουν και φθάνουν το μήκος των υπόλοιπων μαλλιών, ενώ σε άλλες μοιάζουν να μην μεγαλώνουν ποτέ!

Οι φύτρες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος μας σύμμαχος, εάν θέλουμε να διαμορφώσουμε τα μαλλιά μας με στιλ. Με τη σωστή τεχνική θα μπορέσουμε να αναδείξουμε κάθε μας χτένισμα και να μάθουμε πώς να διαχειριστούμε όλες τις λεπτομέρειες προς όφελός μας!

Τι είναι;

Οι φύτρες είναι οι λεπτές, μεταξένιες τρίχες που διακρίνονται στο περίγραμμα του προσώπου μας. Αν και μπορεί να ακολουθούν τον τρόπο ανάπτυξης με τα υπόλοιπα μαλλιά μας, στην πραγματικότητα διαφέρουν αρκετά.

Αυτό συμβαίνει διότι οι φάσεις ανάπτυξης της τρίχας τους είναι μικρότερες και οι σμηγματογόνοι αδένες τους δεν είναι πολύ ενεργοί, σε σύγκριση με τους αδένες στους θύλακες της τελικής τρίχας.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα δύο-τρία χιλιοστά σε μήκος στις περισσότερες περιπτώσεις. Και οπωσδήποτε, δεν υπάρχει καμία σχέση με το φαινόμενο «σπασίματος» στα κανονικά μας μαλλιά! Υπενθυμίζουμε πως τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται από διάφορους λόγους, όπως:

  • Τα πολύ τραβηγμένα σινιόν και οι κότσοι
  • Η υπερβολική χρήση θερμαινόμενων συσκευών (σίδερα για μπούκλες, ισιώματος, κ.λπ.)
  • Η χρήση χημικών ουσιών, όπως οι βαφές

Για όλα τα παραπάνω θα παρατηρήσουμε πως οι σπασμένες τρίχες προεξέχουν, χωρίς όμως να αφορά τις φύτρες, οι οποίες εξακολουθούν να αναπτύσσονται στην περίμετρο των μαλλιών μας.

Γιατί εμφανίζονται;

Λόγω γενετικής, απλά! Ανατρέχοντας στα μαλλιά και τη δομή τους, θα δούμε πως υπάρχουν τρεις τύποι μαλλιών και κανένας από αυτούς δεν περιγράφεται ως φύτρες: 1. Εμβρυϊκό χνούδι (lanugo), 2. Χνούδι (vellus), 3. Ολοκληρωμένη (terminal). Εάν θέλουμε να τοποθετήσουμε τις φύτρες σε κάποιο από τους παραπάνω τύπους, ο μόνος τύπος είναι το εμβρυϊκό χνούδι, που αναπτύσσεται κατά τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης και διαρκεί μέχρι και λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Η δομή του είναι πολύ διαφορετική από την τελική φάση και καθορίζεται από τη γενετική κάθε ατόμου. Αυτό εξηγεί και γιατί κάποιες από εμάς έχουμε μεγαλύτερη ή μικρότερη συγκέντρωση φυτρών.

Υπάρχουν και περιπτώσεις (περισσότερο στους άνδρες), όπου οι φύτρες εμφανίζονται όχι μόνο στο περίγραμμα του προσώπου, αλλά και πάνω από τα αυτιά και στον αυχένα!

Πως θα χρησιμοποιήσουμε τις φύτρες, προς όφελός μας

Θα χρειαστούμε:

Μια οδοντόβουρτσα ή πολύ λεπτή βούρτσα, αλλά με σκληρές τρίχες

Σπρέι μαλλιών, ζελ ή οποιοδήποτε μέσο σταθεροποίησης μαλλιών της επιλογής μας

Τρόπος εφαρμογής:

  • Διαχωρίζουμε τις φύτρες από τις άκρες των μαλλιών μας, για να έχουμε καλύτερη διαχείριση. Μπορούμε να το κάνουμε με τη λεπτή άκρη μιας χτένας ή να μαζέψουμε τα μαλλιά μας και έτσι, να διαχωρίσουμε τις μικρές τρίχες που προεξέχουν γύρω από το περίγραμμά μας.
  • Βρέχουμε καλά τις φύτρες και ψεκάζουμε με το σταθεροποιητικό της επιλογής μας (π.χ. λακ).
  • Με την οδοντόβουρτσα ή τη λεπτή βούρτσα, αρχίζουμε να χτενίζουμε τις φύτρες, ώστε να τους δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.
  • Μπορούμε να επιλέξουμε εάν θα ακολουθήσουν το υπόλοιπο χτένισμά μας, κρύβοντάς τις ή εάν θα δημιουργήσουμε μπούκλες ή άλλα σχήματα, ώστε να έχουμε ένα διαφορετικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
  • Ολοκληρώνοντας, χρησιμοποιούμε λίγο περισσότερο σταθεροποιητικό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε λακ, για να μην χαλάσετε τη δημιουργία μας!

Το στιλ της φράντζας

Μια εξαιρετική επιλογή για να αναδείξουμε τις φύτρες! Τη συναντάμε σε αρκετά χτενίσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα είναι πιο δημοφιλής από ποτέ!

Δείτε Επίσης
Το μυστικό τής απόλυτης απόλαυσης και… ενυδάτωσης στο ντους!

Το μυστικό είναι πως δεν «κρύβουμε» τις φύτρες, αλλά αντίθετα, τις κάνουμε πρωταγωνίστριες, δίνοντάς τους καμπυλόγραμμα σχήματα, γραμμές που θυμίζουν φράντζα ή κρόσσια. Και σε περίπτωση που φοράμε περούκες; Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείχνει το τελικό αποτέλεσμα, απόλυτα φυσικό!

Είναι επικίνδυνο το στάιλινγκ στις φύτρες;

Αν και η τεχνική του στάιλινγκ στις φύτρες είναι ασφαλής, υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσουμε προσοχή. Ένα από αυτά, ίσως το πιο σημαντικό, έχει να κάνει με την αλωπεκία έλξης, που παρουσιάζεται λόγω υπερβολικού τραβήγματος ή πίεσης των μαλλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, σε πολύ προχωρημένα στάδια μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ουλώδη αλωπεκία, δηλαδή απουσία τριχών στην πληγείσα περιοχή!

Από την άλλη πλευρά, η συνεχής χρήση σταθεροποιητικών προϊόντων όπως λακ, κεριά, μους και ζελ, μπορεί να μας προβληματίσει παρουσιάζοντας ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ψαλίδα, έλλειψη ελαστικότητας, θαμπά και άτονα μαλλιά. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επιλέγουμε τα καλύτερα προϊόντα, εξαιρετικής ποιότητας, ώστε να είμαστε ασφαλείς.

Συμπέρασμα

Για να αναδείξουμε τις φύτρες και το χτένισμά μας με τον καλύτερο τρόπο, όπως η Ριάνα και η Τζένιφερ Λόπεζ, θα πρέπει να ενυδατώνουμε τα μαλλιά μας συχνά και να τα φροντίζουμε, ώστε να διατηρούνται υγιή.

Προσοχή! Δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε με επιμέλεια και τις φύτρες μας σε κάθε λούσιμο, για να αποφύγουμε τη συσσώρευση προϊόντων σε αυτήν την περιοχή.

Επίσης, μπορούμε να αφήνουμε τις φύτρες μας να ξεκουράζονται από το συνεχόμενο στάιλινγκ και να φροντίσουμε να μην τραβάμε πολύ τα θυλάκια των τριχών, καθώς χτενιζόμαστε. Το ζητούμενο είναι να συμπεριλάβουμε στο χτένισμά μας και τις φύτρες μας, από καιρό σε καιρό και να σταματήσουμε να μας ενοχλεί η παρουσία τους.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.