Τριχόπτωση: Οι μύθοι αποκαλύπτονται και… καταρρίπτονται!

Τριχόπτωση: Οι μύθοι αποκαλύπτονται και… καταρρίπτονται!

Εάν η απώλεια λίγων τριχών μετά το λούσιμο μας πανικοβάλει ή ακόμα και εάν η αραίωση των μαλλιών μας είναι πλέον αρκετά εμφανής, πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό μας… Πόσες, όμως, από αυτές τις θεωρίες ισχύουν στην πραγματικότητα και τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση;

από την Άντζελα Μολφέτα

Η αραίωση των μαλλιών στις γυναίκες παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Ακόμα, όμως, και η απώλεια τριχών κατά τη διάρκεια των λουσιμάτων είναι αρκετή για να μας πανικοβάλει!

Κι αν μπούμε σε κλίμα αγωνίας, είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουμε ανακριβείς πληροφορίες γύρω από την τριχόπτωση. Τι ισχύει πραγματικά και ποιοι είναι οι κυριότεροι μύθοι που μας οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα;

Μύθος 1: «Αφού η γιαγιά μου έχασε τα μαλλιά της, θα συμβεί και σε εμένα το ίδιο!»

Η ανησυχία που μας προκαλεί το φαινόμενο της τριχόπτωσης ενδέχεται να κατηγορήσει διάφορα μέλη της οικογένειας μας! Αν και υπάρχει κάποια βάση στο θέμα της κληρονομικότητας, η ευαισθησία προέρχεται από κάθε πλευρά της οικογένειας και από γενιές και γενιές στο παρελθόν.

Μπορεί να κληρονομήσουμε προβλήματα στις λειτουργίες της καρδιάς, εάν υπάρχει γενετική προδιάθεση. Με τον ίδιο τρόπο ενδέχεται να έχουμε και απώλεια μαλλιών. Οι πιθανότητες υπάρχουν στο γενετικό μας κώδικα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως θα ενεργοποιηθούν!

Η πρόληψη προηγείται της θεραπείας! Οπότε σε περίπτωση που ανησυχούμε για έντονη απώλεια μαλλιών εξαιτίας της κληρονομικότητας, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε κάποιες θεραπείες πρόληψης και να διαμορφώσουμε κατάλληλα τη διατροφή μας, ώστε να παρέχουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα στοιχεία για υγιή μαλλιά.

Μύθος 2: «Το συχνό λούσιμο οδηγεί σε απώλεια μαλλιών»

Μερικές φορές μπορεί να αναβάλουμε το λούσιμο, εξαιτίας του φόβου απώλειας μερικών τριχών! Δυστυχώς, ακόμα και με αυτή τη στάση, οι τρίχες που πρόκειται να πέσουν λόγω της φυσιολογικής ανάπτυξης των μαλλιών (τελογενής φάση), δεν αποκλείεται και εξακολουθεί να λειτουργεί.

Όπως είναι φυσικό, οι νεκρές τρίχες πέφτουν, με το λούσιμο ή το βούρτσισμα, καθώς έχουν εκδιωχθεί από νέες τρίχες οι οποίες βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης (αναγενής φάση).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ποσότητα των τριχών που βρίσκονται σε τελογενή φάση, αφορά περίπου το 10-15% επί του συνόλου, ενώ ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας ξαναρχίζει από την αρχή, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά ή όχι λουζόμαστε.

Η συχνότητα του λουσίματος εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών μας. Σε γενικές γραμμές, τρεις φορές την εβδομάδα θεωρούνται αρκετές για να αισθανόμαστε τα μαλλιά μας καθαρά και υγιή. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η υφή των μαλλιών μας μετά το λούσιμο και το στέγνωμα.

Εάν είναι απαλά στις άκρες και στο τριχωτό της κεφαλής, τότε έχουμε κάνει σωστή επιλογή σαμπουάν/κοντίσιονερ. Εάν, όμως, είναι κάπως άγρια, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε διαφορετικές φόρμουλες.

Δείτε Επίσης
3+1 μύθοι για τα μαλλιά, που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε!

Μύθος 3: «Τα μαλλιά δεν είναι ποτέ ίδια, μετά από χημειοθεραπείες»

Τα μαλλιά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κάθε γυναίκας ενισχύοντας τη θηλυκότητά της. Και όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε χημειοθεραπείες, η πρώτη μας σκέψη είναι η απώλεια των μαλλιών μας, εξαιτίας των χημικών συστατικών.

Σήμερα, όμως, με την εξέλιξη της επιστήμης ορισμένες χημειοθεραπείες δεν προκαλούν και απώλεια τριχών. Επίσης, η χρήση ειδικής κάσκας με πάγο, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος, κάθε χημειοθεραπείας μπορεί να διατηρήσει τα μαλλιά μας αλώβητα!

Ακόμα, όμως, και εάν έχουμε πλήρη απώλεια τριχών έπειτα από ένα διάστημα έξι με εννέα μηνών, μετά την τελευταία χημειοθεραπεία, τα μαλλιά επανέρχονται φυσιολογικά. Ενδέχεται να έχουν διαφορετική υφή, αλλά θα είναι γερά και υγιή.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί αλλαγή χρώματος από μελαχρινή σε ξανθιά ή και από ίσια σε σγουρά μαλλιά! Μια αλλαγή που θα μας κάνει να ανανεώσουμε την εικόνα μας φυσικά.

Είναι καλό να αποφεύγουμε τη διαρκή χρήση περούκας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Η συνεχής χρήση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα θυλάκια των μαλλιών, εμποδίζοντας τη νέα ανάπτυξή τους. Επίσης, αναζητάμε προϊόντα με φυσική σύνθεση.

Σαμπουάν χωρίς χημικά πρόσθετα, θειϊκά άλατα, σιλικόνες και ορυκτά έλαια. Κατά τη διάρκεια του λουσίματος χρησιμοποιούμε χλιαρό και ποτέ καυτό νερό και όσο γίνεται, αποφεύγουμε το στέγνωμα με το σεσουάρ. Σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η χρήση του, επιλέγουμε την πιο χαμηλή θερμοκρασία.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.