Οδηγίες για να βαδίζετε στα τακούνια σας… χωρίς πόνους αλλά με χάρη!
Το περπάτημα στα τακούνια είναι μια… τελετή μύησης για πολλές γυναίκες. Μπορεί να είναι ένας «ύπουλος» δρόμος, στρωμένος με σπασμένα τακούνια, πόνο στα πόδια και απροσδόκητες ανατροπές. Τα πρώτα βήματα πάνω σε ψηλά τακούνια δεν είναι απλή υπόθεση… αλλά υπάρχει βοήθεια!
από τη Μαρία Καλοπούλου
Οι πρώτες και οι δεύτερες απόπειρες μπορεί να είναι αρκετές για να σας κάνουν να απομακρύνετε από την ντουλάπα κάθε ψηλοτάκουνο παπούτσι και να γυρίσετε στην άνεση και την ασφάλεια των ίσιων σας. Μην φοβηθείτε!
Υπάρχουν οδηγίες για το πώς μπορείτε να γίνετε εξπέρ στα στιλέτο σας και να τα περπατήσετε με σιγουριά και χάρη σε πέντε λεπτά!
Στερεωθείτε στη φτέρνα
Βέβαια, ίσως το έχετε ξανακούσει. Αλλά όπως και κάθε καλή ιστορία που αξίζει να ξεκινήσει από την αρχή. Τίποτα δεν είναι περισσότερο λάθος, από να προσπαθείτε να βάλετε όλο το πόδι αμέσως.
Όπως εξηγούν οι ποδίατροι: Τοποθετήστε πρώτα την εξωτερική άκρη της φτέρνας, στη συνέχεια πατήστε το πόδι προς τα δάχτυλα και φθάστε μέχρι την άκρη του παπουτσιού.
Πριν μπορέσετε να περπατήσετε, πρέπει πρώτα να σταθείτε όρθιες!
Θα πρέπει να σταθείτε στα πόδια σας με τον κορμό σε όρθια στάση. Δεν είναι μόνο οι γοφοί σας που φέρουν το βάρος των τακουνιών.
Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη είναι επίσης πολύ κοινός, και γι’ αυτό τα τακούνια καθιστούν αρκετά δύσκολο να διατηρηθεί η σωστή στάση του σώματος.
Οι ορθοπεδικοί λένε ότι: «Το κλειδί είναι να κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά και να τραβάτε τους ώμους σας προς τα πίσω και κάτω. Αυτό αποκαθιστά τη σωστή στάση του σώματος και διατηρεί την ισορροπία της σπονδυλικής στήλης σας. Δεν υπάρχει πλέον πόνος στην πλάτη!».
Τεντωθείτε σαν να είστε έτοιμες για προπόνηση
Εάν το περπάτημα πάνω σε τακούνια συχνά σας κάνει να αισθάνεστε σαν σε προπόνηση, δεν έχετε λάθος! Είναι σαν να συμβαίνει στα αλήθεια!
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας της Σπονδυλικής Στήλης των ΗΠΑ, τα τακούνια μπορούν να προκαλέσουν κράμπες και πιασίματα στους μύες, μεταξύ άλλων ζητημάτων υγείας.
Ένας τρόπος για να ανακουφίσετε τις μυϊκές κράμπες και τον επακόλουθο πόνο είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να τεντώσετε το σώμα σας λίγο πριν βάλετε τα ψηλοτάκουνά σας. Ένα λεπτό για streching μπορεί να σας γλιτώσει από ώρες πόνων…
Το θέμα της σόλας
Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, αν πρόκειται να φορέσετε ψηλά παπούτσια-πλατφόρμες, αποφύγετε σε κάθε περίπτωση όσες είναι κατασκευασμένες από ξύλο ή πλαστικό. Είναι πολύ άκαμπτες.
Το δέρμα και το καουτσούκ έχουν πολύ καλύτερη απόδοση, και αν είναι εύκαμπτα και με πάχος, αυτό μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στο τέλος μιας μακράς ημέρας.
Μικρά αργά βήματα
Το περπάτημα είναι σύμφυτό μας! Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μας φανεί δύσκολο να κάνουμε με διαφορετικό, συνειδητό τρόπο τα βήματά μας.
Κι όμως, αν πρόκειται να περπατήσετε με τα ψηλά σας τακούνια θα πρέπει να αφιερώσετε μια στιγμή στο μυαλό σας, για να εστιάσετε στο γεγονός ότι απαιτούνται μικρότερα και πιο αργά βήματα από το συνηθισμένο σας τρόπο βαδίσματος.
Σύμφωνα με τους ποδίατρους αλλά και τους στιλίστες… δεν μπορείτε να περιμένετε να περπατήσετε με μεγάλες δρασκελιές ή γρήγορο ρυθμό όπως όταν φοράτε ίσια ή με χαμηλό τακουνάκι παπούτσια!
Τα παπούτσια πρέπει να ταιριάζουν «γάντι» στα πόδια σας …
Θα μπορούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα για να περπατήσετε στα τακούνια σας να είναι ότι απλά δεν έχετε το σωστό νούμερο;
Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν: «Όταν πρόκειται να αγοράσετε παπούτσια με ψηλό τακούνι θα πρέπει να προσέξετε τρία πράγματα: το μέγεθος θα πρέπει να ταιριάζει καλύτερα στο μεγαλύτερο πόδι σας, το μήκος του παπουτσιού θα πρέπει να ταιριάζει στο μακρύτερο δάκτυλο του ποδιού σας και η καμάρα του ποδιού πρέπει να στηρίζεται τέλεια στο φαρδύτερο σημείο του παπουτσιού και να μην μοιάζει σαν “μετέωρη”».
Εν ολίγοις…
Βεβαιωθείτε ότι φοράτε το σωστό νούμερο: Δοκιμάστε τα καλά και περπατήστε στο κατάστημα πριν τα αγοράσετε. Πρέπει να τα αισθάνεστε άνετα, σταθερά και το πόδι σας να «κάθεται» καλά.
Αν δεν έχετε ξαναφορέσει ψηλά τακούνια: Είναι σαν να θέλετε να φθάσετε από την Α΄ δημοτικού στο Πανεπιστήμιο με τη μία… Απλά δεν γίνεται! Μην ξεκινήσετε λοιπόν, προσπαθώντας να περπατήσετε σε μία 12πόντη γόβα. Ξεκινήστε με μία γύρω στα 7 εκ. και προχωρήστε προς τα πάνω σταδιακά!
Ο τρόπος βαδίσματος: Μην προσπαθείτε να πατήσετε ολόκληρο το πέλμα σας. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι πρέπει να πατάτε από τη φτέρνα προς τα δάχτυλα και αφήστε ελεύθερους τους γοφούς να λικνίζονται ώστε να περπατάτε με χάρη.
Κάντε στάση! Αν κουραστείτε, δεν είναι ντροπή να καθίσετε, ώστε να ξεκουράσετε τα πόδια σας και να αισθανθείτε στη συνέχεια πιο άνετα.
Αναζητήστε σταθερές σόλες: Οι πολύ λεπτές σόλες δεν προσδίδουν υποστήριξη στα πόδια. Επιλέξτε λίγο πιο χοντρές σόλες και μάλιστα από απαλό δέρμα ή καουτσούκ που απορροφούν τους κραδασμούς. Επίσης, συνήθως είναι πιο άνετα τα παπούτσια με πιο στρογγυλεμένες άκρες από τα πολύ μυτερά.
Αργός ρυθμός: Όπως ήδη είπαμε, για να περπατήσετε με ασφάλεια και ομορφιά στα ψηλά τακούνια, ακολουθήστε έναν πιο αργό ρυθμό βαδίσματος και με μικρά βήματα.
Προμηθευτείτε κατάλληλα προϊόντα από το φαρμακείο: Δεν είναι κακή ιδέα να αγοράσετε τα κατάλληλα επιθέματα για τα δάχτυλα ή κάποιο πάτο από το φαρμακείο που κάνει πιο σταθερό το πόδι, αλλά και μειώνει του πόνους και την πίεση.