5 σημεία που επηρεάζουν το δέρμα μας, ανάλογα με τη διάθεσή μας!
Το καθημερινό στρες, οι εναλλαγές τη διάθεσής μας, αλλά ακόμα και οι εκφράσεις του προσώπου μας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας μας. Πόσο συχνά, τα σπυράκια και οι ερεθισμοί στο πρόσωπό μας δεν αυξάνονται, όταν είμαστε αγχωμένες; Πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση; Τα πέντε σημεία που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να διαπιστώσουμε τις δικές μας αλήθειες…
Από την Άντζελα Μολφέτα
Το άγχος έχει άμεσα αντίκτυπο στην υγεία μας και ακόμα περισσότερο, στο δέρμα μας. Δημιουργεί εντάσεις και επιδεινώνει καταστάσεις, όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση. Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες η ψυχολογική μας κατάσταση αποτυπώνεται και στην επιδερμίδα μας. Όμως και η κακή εικόνα του προσώπου μας, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, δεν είναι έτσι;
Τα πράγματα κυλούν αμφίδρομα, οπότε η περιποίηση του δέρματός μας είναι πιθανόν να μας ανεβάσει και τη διάθεση! Μια σταθερή ρουτίνα ομορφιάς λοιπόν, μπορεί να μας φτιάξει το κέφι και να μας μάθει πόσο σημαντικό είναι να «κανακεύουμε» τον εαυτό μας.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβαθύνουμε περισσότερο στις συνθήκες, ώστε να φροντίσουμε με αγάπη τον εαυτό μας! Τα πέντε σημεία που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να διαπιστώσουμε τις δικές μας αλήθειες…
1. Το άγχος εντείνει τις δερματικές παθήσεις
Όταν είμαστε σε ένταση, το σώμα μας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη ή ορμόνη του στρες. Η κορτιζόλη πυροδοτεί μια αντίδραση μάχης ή φυγής, ενώ είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας καθώς μας προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια. Όταν όμως, φτάνει στην υπερβολή, συνδέεται με μια σειρά από δυσάρεστες παρενέργειες.
Όσον αφορά το δέρμα, η συνεχής δράση της δημιουργεί κακή επούλωση των τραυμάτων και επιδείνωση των φλεγμονών στις δερματικές παθήσεις. Καθώς η δράση της αυξάνει την παραγωγή των φυσικών ελαίων, συμβάλει και στη δημιουργία εξανθημάτων στην επιδερμίδα μας. Μελέτες διαπίστωσαν μάλιστα, πως η έξαρση της ακμής σχετίζεται σημαντικά με τα υψηλότερα επίπεδα του στρες.
Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα πάλι, συνοδεύεται από ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, με διάθεση κνησμού. Το άγχος και το στρες προκαλούν συνήθως έξαρση του εκζέματος, αλλά όχι μόνο!
Μια άλλη κοινή πάθηση του δέρματος, η ροδόχρους ακμή, η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του προσώπου και φλεγμονές, έρχεται σε έξαρση λόγω του στρες.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Η φυσιολογική απόκριση του σώματός μας στο στρες μας πλημμυρίζει με ορμόνες, όπως αδρεναλίνη και κορτιζόλη, οι οποίες μπορούν τελικά να προκαλέσουν φλεγμονή και να καταστείλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επιδεινώνοντας τις δερματικές παθήσεις, ακόμα και την ψωρίαση.
Βέβαια, το άγχος στην καθημερινότητα μας μπορεί να είναι αναπόφευκτο! Στόχος μας δεν είναι να εξαλείψουμε το άγχος, αλλά να μάθουμε πώς να το διαχειριστούμε με παραγωγικούς τρόπους, ώστε να μην χάσουμε τον έλεγχο!
Άλλωστε επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν πως τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων διαπίστωσαν πως με τη διαχείριση του στρες μειώθηκε η έξαρση των συμπτωμάτων. Οπότε, υπάρχει λύση!
2. Το άγχος προτρέπει στο να «σπάμε» τα σπυράκια μας και σε άλλες ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές
Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα του άγχους τους, ταλαιπωρώντας το δέρμα τους. Το αδιάκοπο «σπάσιμο» στα σπυράκια και στα μαύρα στίγματα αποτελεί μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά εστιασμένη στο σώμα, που σχετίζεται με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το «σπάσιμο» των σπυριών προκαλεί έξαρση στην ακμή και αφήνει σημάδια. Εκτός, όμως, από τις ουλές μπορεί να δημιουργήσει πληγές και να οδηγήσει σε μολύνσεις. Όλα αυτά προκαλούν αισθήματα ντροπής και αμηχανίας, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τα ήδη δυσάρεστα συναισθήματά μας.
Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που εξαρτάται από το DNA, αλλά και από αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες και το άγχος, οι οποίες εξελίσσονται σε συνήθεια. Η γνώμη ενός εξειδικευμένου γιατρού είναι απαραίτητη, καθώς και να ακολουθηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, εφ’ όσον χρειαστεί.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε από τη μεριά μας είναι αρχικά, να έχουμε επίγνωση της κατάστασης. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην είμαστε σκληρές με τον εαυτό μας και οπωσδήποτε, να μην τον κρίνουμε αυστηρά.
Επιλέγοντας κάποιο σπορ ή ένας είδος άσκησης που μας αρέσει, θα καταφέρουμε να αποβάλουμε σε σημαντικό βαθμό το άγχος και το στρες που μας καταβάλει. Ας μην ξεχνάμε επίσης, πως το περιστασιακό άγχος είναι απολύτως φυσιολογικό.
3. Η κατάθλιψη επηρεάζει και την υγεία του δέρματος
Καθημερινές συνήθειες, όπως η υγιεινή διατροφή και ο πλήρης ύπνος προάγουν ένα υγιές δέρμα. Εάν, όμως, η κατάθλιψη μας έχει χτυπήσει την πόρτα, τότε προφανώς θα έχουμε θέματα (δεν θα τρεφόμαστε σωστά, ούτε θα κοιμόμαστε ικανοποιητικά.)
Είναι αλήθεια, πως όταν είμαστε απογοητευμένες και γεμάτες θλιβερές σκέψεις είναι πιθανόν να έχουμε ζητήματα με τον ύπνο, με το φαγητό, να μην πίνουμε αρκετό νερό, αλλά και να παίρνουμε πιο ρηχές αναπνοές, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται το σώμα μας, όπως θα έπρεπε. Όλα αυτά, θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, δηλαδή το δέρμα μας.
Η κατάθλιψη αποτελεί μια σοβαρή συνθήκη, που απομακρύνει από την καθημερινότητα μας επίσης, συνήθειες αυτο-φροντίδας για δέρμα και σώμα υγιές, όπως το λούσιμο και το ντους, αλλά και τη ρουτίνα ομορφιάς
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κατάλληλη θεραπεία θα ανεβάσει τη διάθεσή μας, θα μας βοηθήσει να ασχοληθούμε και πάλι με τον εαυτό μας, θα μας χαρίσει την απαραίτητη ενέργεια και θα βελτιώσει τον ύπνο μας.
Είναι σκόπιμο, εάν συνειδητοποιήσουμε πως εμείς ή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο υποφέρουμε από κατάθλιψη, να αναζητήσουμε το συντομότερο δυνατόν βοήθεια και θεραπεία από έναν εξειδικευμένο γιατρό.
4. Το συνοφρύωμα προκαλεί ρυτίδες
Το συνεχές συνοφρύωμα δημιουργεί ρυτίδες που χαράσσονται στο μέτωπο μας… Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, πως θα πρέπει να σταματήσουμε τις εκφράσεις, αλλά αν θυμόμαστε όταν θυμώνουμε πόσο αρνητικά επηρεάζεται το δέρμα μας, ίσως καταφέρουμε να ισορροπήσουμε γρηγορότερα τις εντάσεις.
Οι μικρές, μυϊκές συσπάσεις που προκαλούνται όταν συνοφρυωνόμαστε ή προσπαθούμε να δούμε κάτι καλύτερα, προκαλούν γραμμές στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια και στις γωνίες των ματιών μας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι γραμμές έκφρασης γίνονται πιο εμφανείς και τελικά, μετατρέπονται σε ρυτίδες.
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι αρχικά, να συνειδητοποιήσουμε τη στιγμή που συμβαίνει κάτι τέτοιο και αμέσως μετά, να χαμογελάσουμε συνειδητά επιτρέποντας στα θετικά συναισθήματα να μας βοηθήσουν ώστε να ανακτήσουμε την ισορροπία.
Ένα τρικ που προτείνουν οι ειδικοί είναι να προσπαθήσουμε να σηκώσουμε τα αυτιά μας προς τα πίσω! Το πιθανότερο είναι πως δεν θα τα καταφέρουμε, αλλά και μόνο η προσπάθεια θέτει σε κίνηση του μύες που σχετίζονται με το χαμόγελο, οπότε θα χαλαρώσουμε άμεσα και με ευκολία.
5. Τα θετικά συναισθήματα ρυθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στο δέρμα
Όλο και περισσότεροι δερματολόγοι έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τη σύνδεση μεταξύ της ψυχικής υγείας και της υγείας του δέρματος τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Όταν βρισκόμαστε σε αμηχανία, τα μάγουλά μας κοκκινίζουν!
Η έρευνα δείχνει ότι το άγχος είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες αυτής της σύνδεσης. Επίσης, αποκαλύπτει γιατί η κακή ή η πεσμένη ψυχική υγεία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που εμφανίζονται στο δέρμα.
Επομένως, είναι λογικό ότι το αντίθετο, δηλαδή μια ήρεμη ή θετική ψυχική κατάσταση, θα απέτρεπε στις αρνητικές επιπτώσεις του στρες να αποτυπωθούν στο δέρμα μας.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει και χάρη στις ορμόνες που σχετίζονται με τη θετική διάθεση, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Όταν αυτές οι ορμόνες, που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας, βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα μας κρατούν ήρεμες, σταθερές και χαρούμενες.
Αν και θα χρειαστούν μακροχρόνιες μελέτες για να αξιολογηθεί εάν οι χαρούμενοι άνθρωποι γερνούν καλύτερα από εκείνους που είναι πιο θυμωμένοι ή αγχωμένοι, σίγουρα το να είμαστε χαλαρές και να έχουμε καλή διάθεση, είναι προς όφελός μας!