Αντηλιακά: Φυσικά vs χημικά φίλτρα
Κάθε καλοκαίρι τα αντηλιακά πρωταγωνιστούν στην περιποίηση του δέρματος. Η πληθώρα των προϊόντων, όμως, μας κάνει συχνά να αναρωτιόμαστε ως προς την καλύτερη επιλογή. Τα χημικά ή τα φυσικά φίλτρα, είναι ιδανικότερα; Ιδού η απάντηση!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Οι εποχές άλλαξαν και το χάδι του ήλιου γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο ήλιος, όμως, είναι πηγή ζωής και απόλαυσης! Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως ή έκθεσή μας στον ήλιο, μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, προσφέρει στο σώμα μας όση βιταμίνη D χρειάζεται καθημερινά, ενώ το χρυσαφένιο χρώμα που μας χαρίζει κάνει την επιδερμίδα μας όμορφη και άκρως, αισθησιακή! Παρ’ όλα αυτά, όταν το δέρμα μας δεν προστατεύεται σωστά από τις ακτίνες του ήλιου, επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης και ταυτόχρονα, δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για ανάπτυξη κακοηθειών. Τα αντιηλιακά προϊόντα προφυλάσσουν όσο μπορούν καλύτερα το δέρμα από τις επιθέσεις του ήλιου και βοηθούν να αποκτήσει η επιδερμίδα μας το υγιές μπρούντζινο χρώμα που ονειρευόμαστε. Τι γίνεται, όμως, με τα αντιηλιακά φίλτρα; Πρόκειται για μόρια που αντανακλούν ή απορροφούν την ηλιακή ενέργεια, με χημικά ή φυσικά στοιχεία. Πού βρίσκεται η διαφορά;
Χημικά Φίλτρα Vs Φυσικά Φίλτρα
- Τα φυσικά αντιηλιακά φίλτρα δημιουργούν μια ασπίδα στην επιφάνεια του δέρματος, κάποιες φορές αόρατη και άλλες πάλι όχι τόσο, αλλά στους τόνους του λευκού! Συνήθως, περιέχουν μια πολύ λεπτή σκόνη ορυκτών, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου. Μπλοκάρουν τις ακτίνες UV και αντανακλούν το φως, προστατεύοντας τόσο από τις UVA, όσο και από τις UVB ακτίνες.
Τα προτιμούμε εάν έχουμε ευαίσθητο δέρμα. Αυτή η επιλογή είναι ιδανική και προτείνεται από τους ειδικούς δερματολόγους ακόμα και για μωρά ή μικρά παιδιά. - Τα χημικά αντιηλιακά φίλτρα, συνήθως απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου. Με χημικές ουσίες, όπως octinoxate, octocrylene, octisalate, oxybenzone homosalate και avobenzone, δρουν ως φίλτρα απορροφώντας την ηλιακή ακτινοβολία πριν διεισδύσει στο δέρμα μας. Η σύνθεσή τους επιτρέπει να απλώνονται εύκολα και γρήγορα στην επιδερμίδα και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούνται ιδανικές και ως βάση μακιγιάζ. Κάποιες φορές, όμως, γίνονται αρκετά ερεθιστικές για τα πολύ ευαίσθητα ή πολύ ξηρά δέρματα. Όσον αφορά πάλι, την κινδυνολογία για τη δράση τους, επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως η πρόληψη που προσφέρουν κατά του καρκίνου του δέρματος είναι πολύ πιο σημαντική από τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς γύρω από την τοξικότητά τους.
Ο δεκάλογος της ηλιοπροστασίας
- Ξεκινάμε την αντιηλιακή προστασία, επιλέγοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερους δείκτες.
- Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, δηλαδή μεταξύ 12:00-17:00.
- Ακόμα και με συννεφιά, ο ήλιος είναι το ίδιο επικίνδυνος για το δέρμα μας.
- Τα γυαλιά ηλίου είναι μια ακόμα ασπίδα προστασίας στις ακτίνες του ήλιου για τα μάτια μας.
- Αντικαθιστούμε τις πολύ δυνατές φόρμουλες ντεμακιγιάζ με πιο ανάλαφρες συνθέσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν ανεπιθύμητη ξηρότητα.
- Αποκτούμε τη συνήθεια να φοράμε καπέλο, μέσα και έξω από την πόλη. Είναι και της μόδας!
- Εκτός από το αντιηλιακό, ενυδατώνουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας με τα κατάλληλα προϊόντα τόσο το πρωί όσο και το βράδυ, για να διατηρήσουμε την ελαστικότητά της στο maximum.
- Δεν παραλείπουμε να ξαναβάζουμε αντιηλιακό. Μια γρήγορη επάλειψη μετά από κάθε βουτιά είναι η πιο καλή πρόταση προστασίας.
- Υπολογίζουμε την αντανάκλαση. Ακόμα και φορώντας καπέλο ή και κάτω από μια ομπρέλα είναι εύκολο να πάθουμε έγκαυμα, εάν και εφ’ όσον δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αντιηλιακό.
- Δεν φοράμε ποτέ άρωμα, κάτω από τις ακτίνες του ήλιου, καθώς δημιουργούνται πολύ εύκολα στο δέρμα αντιαισθητικές διχρωμίες. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε συνθέσεις χωρίς οινόπνευμα, οι οποίες και είναι απόλυτα ασφαλείς.