Άρωμα και διάρκεια ζωής! Μια σχέση πάθους με ημερομηνία λήξης;

Άρωμα και διάρκεια ζωής! Μια σχέση πάθους με ημερομηνία λήξης;

Μια ζωή αναζητούμε το άρωμα που μας ταιριάζει… Αν το ανακαλύψαμε μπράβο μας, αλλά για να πάρουμε τα εύσημα, θα πρέπει να γνωρίσουμε και πώς να το διατηρήσουμε! Για να συνεχίσουν λοιπόν, οι υπέροχες νότες του να πλημμυρίζουν την αύρα μας με τη μοναδική τους γοητεία, δεν έχουμε παρά να εφαρμόσουμε μερικά έξυπνα βήματα-κλειδιά, όπως μας τα αποκαλύπτουν οι αρωματοποιοί!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Πότε αλλοιώνεται;  

Είναι γνωστό πως η πιθανότητα να  βρούμε το άρωμα που θα μας κάνει να αισθανθούμε κατευθείαν τη σύνδεση τόσο με την ψυχολογία μας, όσο και με την εποχή αλλά και το δέρμα μας… είναι ισάξιο με το να κερδίσουμε το λαχείο!

Οπότε, μόλις καταφέρουμε να κάνουμε αυτή την επένδυση, είναι φυσικό να θέλουμε να το διατηρήσουμε για όσο περισσότερο γίνεται. Όμως, ακόμα και στις πιο μεθυστικές και μυρωδάτες νότες της ζωής μας, επέρχεται – δυστυχώς, ένα τέλος!

Αυτό συμβαίνει ειδικότερα, εάν δεν τους δίνουμε την φροντίδα που χρειάζονται… Ποιος ξέρει; Από ό,τι φαίνεται  και τα αρώματα έχουν “ψυχή!”

Έτσι, μια κακή διαχείριση θα μπορούσε να αλλοιώσει τη χημική του σύσταση κάνοντάς το να χάσει και τη “μακροζωΐα” του. Τα μυστικά, για το πώς θα κάνουμε το αγαπημένο μας άρωμα να διαρκέσει περισσότερο, αλλά και οι ενδείξεις για να διαπιστώσουμε εάν έχει αλλοιωθεί, ακολουθούν…

Τα σημάδια…  

Οι οίκοι αρωμάτων συνιστούν να αποχωριστούμε το άρωμά μας σε διάστημα ενός έως τριών ετών, από τη στιγμή που θα το ανοίξουμε.

Αλλά το άρωμα δεν λήγει, με την ίδια έννοια που συμβαίνει για παράδειγμα στα τρόφιμα. Επομένως, μερικές φορές θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε για τέσσερα ή ακόμη, και για πέντε έως έξι χρόνια

Άλλωστε, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να μας επιβάλλει το αντίθετο! Για να πετύχουμε τη μακροζωΐα της μυρωδιάς του αρώματός μας θα πρέπει μόνο να μάθουμε κάποια απλά και βασικά στοιχεία ως προς τη χημική του σύσταση.

Οξείδωση 

Ας αναγνωρίσουμε την “οξείδωση”, ως το αποτέλεσμα της χημικής διαδικασίας κατά την οποία το άρωμά μας εξαιτίας του χρόνου έρχεται σε περισσότερη επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας,  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες ενώσεις, που αλλοιώνουν τη μυρωδιά του.

Εάν παρατηρήσουμε κάποια παλαιότερα αρώματα της συλλογής μας,  θα δούμε ότι δεν έχασαν την έντασή τους, αλλά “ξίνισαν”, ως απόρροια της οξείδωσης.  Συνήθως, αυτό συμβαίνει κυρίως σε αρώματα που έχουν ως βάση τα εσπεριδοειδή ή περιέχουν πατσουλί.

Επομένως, αντιλαμβανόμαστε πως εάν είμαστε λάτρεις των φρουτένιων αρωμάτων, θα πρέπει να τα προσέξουμε ακόμα περισσότερο!  Καθώς είναι επιρρεπή στην οξείδωση και έτσι διαρκούν λιγότερο από τα υπόλοιπα.

Μεγαλύτερη Διάρκεια  

Τα αρώματα που κρατούν περισσότερο τη μυρωδιά τους είναι εκείνα, τα οποία χαρακτηρίζονται από μία σταθερότερη χημική δομή. Ωστόσο, επειδή, ίσως, να είναι λίγο δύσκολο κάποιες από εμάς να τα αναγνωρίσουν, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι είναι εκείνα που περιέχουν νότες ξυλώδεις,  όπως εκείνη του σανδαλόξυλου.

Το κεχριμπάρι μας προσφέρει και αυτό με την σειρά του μεγάλη διάρκεια, τόσο κατά την επαφή με το δέρμα μας, αλλά και στο πέρασμα του χρόνου.

Επιπλέον, τα αρώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ τείνουν να διαρκούν περισσότερο, καθώς το αλκοόλ εμποδίζει την οξείδωση των μορίων. Μπορεί να αποφεύγουμε το αλκοόλ, ως συστατικό στα προϊόντα ομορφιάς, αλλά όταν πρόκειται για άρωμα αποτελεί το βασικότερο συντηρητικό για την ακεραιότητά του.

Συνήθως τα αρώματα έχουν 70-90 % αλκοόλ. Θα ήταν, λοιπόν, προτιμότερο να επιλέξουμε αρώματα με μεγαλύτερο δείκτη περιεκτικότητας σε αλκοόλ, δηλαδή εκείνα των 90 βαθμών.

 Ποια είναι προτιμότερο να αποφύγουμε:  

– Αρώματα χωρίς αλκοόλ.

– Άρωμα με βάση το λάδι.

– Αρώματα με βάση το πατσουλί ή νότες εσπεριδοειδών.

Παρόλο που για αρκετές από εμάς τα αρώματα χωρίς αλκοόλ είναι ελκυστικά, τείνουν να χάνουν την έντασή τους γρήγορα… Ο ρόλος του αλκοόλ είναι βασικός για κάθε άρωμα.

Δείτε Επίσης
Οι «ανείπωτες» αλήθειες του αρώματος! Σας λύνουμε όλες τις απορίες!

Στην πραγματικότητα, έχει χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό από την αρχαιότητα! Μάλιστα, πρώτοι οι Ενετοί βρήκαν αυτήν την τεχνική, καθώς εμπορεύονταν τα ιταλικά αρώματα προς την Ευρώπη, αντικαθιστώντας το λάδι με το αλκοόλ.

Εκτός, όμως, από το αλκοόλ, το άρωμα αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία, φυσικά ή συνθετικά μόρια, στα οποία προστίθενται σταθεροποιητές για να μεγιστοποιήσουν τη διάρκεια και τη σταθερότητα του αρώματος.

Συμπέρασμα; Εάν ένα άρωμα δεν περιέχει αλκοόλ, το οποίο δρα ως συντηρητικό, θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Επίσης, είναι καλό να ξέρουμε πως τα φυσικά μόρια είναι συνήθως, λιγότερο σταθερά από τα συνθετικά.

Πώς θα κρατήσει περισσότερο;

1. Κρατάμε το άρωμά μας, μακριά από το φως!

Όσο και να λαμπυρίζει στις αχτίνες του ήλιου, το φως θα διαλύσει τη σύνθεση του αρώματος, καθιστώντας την ασταθή και επιρρεπή στην οξείδωση!

2. Το διατηρούμε μακριά από τη θερμότητα!

Ειδικά ο χώρος του μπάνιου, με τους ατμούς και την υγρασία απορρίπτεται πανηγυρικά! Μία καλή λύση είναι να το διατηρούμε μέσα στο κουτί συσκευασίας του σε κάποιο ντουλάπι ή στο υπνοδωμάτιό μας.

Επίσης, μπορούμε να διατηρήσουμε το άρωμά μας στη συντήρηση του ψυγείου! Για να μην επηρεάζεται από τον φωτισμό σε κάθε άνοιγμα της πόρτας, όμως, μπορούμε να το τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο. Καθώς περιέχει αλκοόλ, δεν πρόκειται να παγώσει και θα μας δίνει μια νότα ανανεωτικής δροσιάς σε κάθε ψέκασμα!

3. Δεν το αφήνουμε μισοάδειο!

Δεν είναι διόλου απίθανο, να έχουμε δυο-τρία αρώματα και να τα φοράμε εναλλακτικά. Ένα μισοάδειο μπουκάλι, όμως, κινδυνεύει να αλλοιώσει τη σύνθεσή του καθώς το οξυγόνο που έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό του προκαλεί νέες ζυμώσεις και απειλεί την ποιότητά του, ειδικά εάν πρόκειται για άρωμα υψηλής συγκέντρωσης.

4. Το φοράμε, σωστά!

Είναι γνωστό πως εάν φορέσουμε το άρωμά μας στα σημεία σφυγμού, η θερμότητα που δημιουργείται στην περιοχή θα επιτρέψει να αναδυθεί η προσωπικότητά του, αλλά σε περίπτωση που στη συνέχεια, τρίψουμε άθελά μας αυτά τα σημεία, οι μυρωδάτες νότες θα εξατμιστούν ή θα «σπάσουν»!

Εναλλακτικά, μπορούμε να φορέσουμε το άρωμά μας μετά το μπάνιο και όσο το δέρμα μας είναι ακόμα νωπό. Πρόκειται για ένα τρικ που «κλειδώνει» τις αρωματικές του νότες στην επιδερμίδα μας, μέχρι την τελευταία του σταγόνα!

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.