Άρωμα: Πέντε λάθη που κάνουμε και πώς θα τα διορθώσουμε!
Η επιλογή του αρώματος σημαίνει πολλά, για τις περισσότερες από εμάς… Θέλουμε να αποτελεί την κρυφή υπογραφή μας και να μας ακολουθεί σε κάθε μας κίνηση, δημιουργώντας μια ακατανίκητη αύρα! Εκτός από την ιδανική επιλογή, όμως, για να πετύχουμε κάτι τέτοιο χρειάζεται να ακολουθήσουμε 5 απλά βήματα… Ιδού!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Ένα γρήγορο ψέκασμα, λίγο πριν κλείσουμε την πόρτα του σπιτιού μας, το τρίψιμο στο εσωτερικό των καρπών, που πιστεύουμε πως θα ενισχύσει την απόδοση του αρώματος ή η τοποθέτηση του αγαπημένου μας αρώματος στον χώρο του μπάνιου, που επηρεάζεται από τους υδρατμούς, σίγουρα αποτελούν αρνητικές κινήσεις.
Με μερικές απλές αλλαγές, όμως, είναι πολύ εύκολο να αποκτήσουμε την οσφρητική απόλαυση που όλες θέλουμε, ξεκινώντας από την επιλογή και φθάνοντας μέχρι τον τρόπο που φοράμε το άρωμά μας!
1. Όχι, στο τρίψιμο!
Αν και πρόκειται για μια ασυναίσθητη κίνηση, το να τρίβουμε το άρωμά μας στους καρπούς και στη συνέχεια, να τους πιέζουμε μεταξύ τους ακουμπώντας και την περιοχή του λαιμού, αποτελεί μια πολύ κακή συνήθεια, σύμφωνα με τους αρωματοποιούς!
Με την τριβή, το δέρμα θερμαίνεται και παράγει φυσικά ένζυμα, τα οποία και αλλάζουν την πορεία του αρώματος. Οι νότες κορυφής και οι μεσαίες νότες επηρεάζονται περισσότερο, καθώς χρειάζονται χρόνο για να εξελιχθούν, χωρίς την παραμικρή επέμβαση από μέρους μας.
Όπως ένα ολόφρεσκο άνθος θα μαραθεί με τη θερμότητα, χάνοντας το άρωμα και τη δροσιά του. Ακριβώς, το ίδιο συμβαίνει λοιπόν, και με το άρωμά μας.
Για να εξασφαλίσουμε την ιδανική απόδοση, αλλά και το πώς θα διαρκέσει το άρωμά μας όσο περισσότερο γίνεται πάνω στο δέρμα μας, δεν έχουμε παρά να ψεκάσουμε ελαφρά στο εσωτερικό των καρπών και να αφήσουμε στις γοητευτικές του νότες να αναπτυχθούν, χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα!
2. Το ιδανικό περιβάλλον
Το άρωμα μοιάζει με ζωντανό οργανισμό, οπότε είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Δεν είναι διόλου ευχάριστο λοιπόν, να περνά από το κρύο στη ζέστη και τανάπαλιν! Τέτοιες αλλαγές της θερμοκρασίας προκαλούν απροσδόκητες χημικές αντιδράσεις στα φυσικά συστατικά, με αποτέλεσμα την εξασθένιση των συστατικών του!
Οι ατμοί θα επηρεάσουν σημαντικά τη φρεσκάδα του αρώματός μας με βάση τα εσπεριδοειδή, που έχουμε τοποθετήσει το ραφάκι του μπάνιου μας. Οι υπεριώδεις ακτίνες πάλι, που περνούν από το παράθυρο πάνω στην τουαλέτα του υπνοδωματίου μας και αντανακλώνται ξανά διαμέσου του καθρέφτη, επηρεάζουν όχι μόνο την οσφρητική απόδοση αλλά και το χρώμα του αρώματός μας!
Το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσουμε το πολύτιμο άρωμά μας δεν είναι τελικά, παρά το κουτί της συσκευασίας του και φυσικά, μια θερμοκρασία δωματίου (περίπου στους 20ο C).
Όπως διατηρούμε ένα υπέροχο κρασί στο κελάρι, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το άρωμά μας. Διότι, ποια θα άφηνε ένα εξαιρετικό μπουκάλι σαμπάνιας στον ήλιο ή στο ψιλοβρόχι; Σίγουρα, καμιά από εμάς!
3. Το μέγεθος, μετράει!
Κι όμως! Τα καλύτερα αρώματα διατίθενται σε μικρές συσκευασίες! Στην πραγματικότητα, το άρωμά μας θα πρέπει να καταναλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Διατηρώντας για μήνες ή και χρόνια ένα μισο-χρησιμοποιημένο μπουκάλι αρώματος επιτρέπουμε στο οξυγόνο, το οποίο και θεωρείται φυσικός εχθρός του αρώματος, να διασπάσει αργά τα αρωματικά του μόρια, αλλοιώνοντας τελικά, τη σύνθεση του!
Με το να επιλέξουμε τη μεσαία ή και τη μικρότερη συσκευασία σε ένα άρωμα, του δίνουμε την ευκαιρία να διατηρήσει πολύ καλύτερα τη φρεσκάδα του, η οποία και έχει μέση διάρκεια, γύρω στους τρεις μήνες.
Και σε περίπτωση που έχουμε ήδη ένα μεγάλο μπουκάλι αρώματος, χωρίς σπρέι αλλά με πώμα, δεν έχουμε παρά να μεταφέρουμε το πολύτιμο περιεχόμενό του σε μικρότερα μπουκάλια, που θα διατηρήσουμε στη συντήρηση του ψυγείου μας, πριν ξεκινήσουμε να τα φοράμε!
4. Φυσικές ή συνθετικές νότες αρωμάτων;
Οι περισσότερες από εμάς αναζητάμε στις δημοφιλείς νότες του αρώματός μας, φυσικές μυρωδιές. Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι που μπορούμε να εξασφαλίσουμε πάντα και ίσως, να μην είναι και το πιο σωστό.
Η αλήθεια είναι, πως οι ανάγκες για τη δημιουργία των αρωμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν αποκλειστικά και μόνο από τις φυσικές καλλιέργειες. Για παράδειγμα, η παιώνια, η φρέζια και τα κρινάκια δεν μπορούν να παραχθούν με φυσική εκχύλιση, απλά και μόνο διότι μέσω αυτής της διαδικασίας δεν απελευθερώνουν καθόλου το άρωμά τους.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, οι πιο διάσημοι αρωματοποιοί έχουν χρησιμοποιήσει ένα μείγμα φυσικών και συνθετικών μορίων, για να πετύχουν το τέλειο οσφρητικό αποτέλεσμα, αλλά και την ιδανική διάρκεια. Αυτές οι μέθοδοι ελέγχονται αυστηρά από τους εκάστοτε Οργανισμούς Υγείας, όπως και από τα Ινστιτούτα Ερευνών και Αρωματικών Υλικών. Οπότε, ένα άρωμα που περιλαμβάνει μείγμα αιθέριων ελαίων, φυσικών και τεχνητών συστατικών, εγγυάται πως αποτελεί ένα άρωμα υψηλής ποιότητας!
5. Πώς και πού βάζουμε άρωμα, τελικά;
Με μερικές έξυπνες κινήσεις μπορούμε να κάνουμε το άρωμά μας να διαρκεί πολύ περισσότερο και να αποπνέει τις νότες του, σε κάθε μας κίνηση.
- Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το άρωμα δεν διαρκεί πολύ πάνω σε ένα ξηρό δέρμα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, πριν το φορέσουμε να απλώσουμε στο σώμα μας τη συνοδευτική κρέμα σώματος του αρώματός μας ή μια απλή ενυδατική λοσιόν σώματος, χωρίς άρωμα.
- Τα σημεία που φοράμε το άρωμά μας είναι εξίσου σημαντικά! Είναι καλό, να μην το χρησιμοποιούμε στα σημεία που πρόκειται να καλυφθούν με τα ρούχα μας, αλλά να στοχεύσουμε στις περιοχές που εκτίθενται ελεύθερα στον αέρα. Μπορεί να είναι στα σημεία του παλμού, στον λαιμό ή στους καρπούς των χεριών μας, στο εσωτερικό των αγκώνων όταν φοράμε αμάνικο ή στο ντεκολτέ, εάν η επιλογή στο ντύσιμό μας είναι κάπως αποκαλυπτική!
- Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν τα πολύ ζεστά κλίματα. Εάν βρισκόμαστε σε μια τέτοια περιοχή, καθώς ιδρώνουμε τα φυσικά έλαια του δέρματός μας θα καταστρέψουν τις αρωματικές νότες γρηγορότερα. Οπότε, το σωστότερο είναι να μην χρησιμοποιούμε το άρωμα απευθείας στο σώμα μας. Τι κάνουμε; Ψεκάζουμε ελαφρά τα μαλλιά ή το παρεό μας, επιτρέποντας τη διάχυση του αγαπημένου μας αρώματος, μέσω των ανάλαφρων κινήσεων του αέρα!