Αρωματικές ιστορίες… κλεισμένες σε πολύτιμα μπουκαλάκια!
Αρωματικές ιστορίες… κλεισμένες σε πολύτιμα μπουκαλάκια!
Αρωματικές ιστορίες… κλεισμένες σε πολύτιμα μπουκαλάκια!
Αρωματικές ιστορίες… κλεισμένες σε πολύτιμα μπουκαλάκια!
Αρωματικές ιστορίες… κλεισμένες σε πολύτιμα μπουκαλάκια!
Αρωματικές ιστορίες… κλεισμένες σε πολύτιμα μπουκαλάκια!
Αρωματικές ιστορίες… κλεισμένες σε πολύτιμα μπουκαλάκια!
Αρωματικές ιστορίες… κλεισμένες σε πολύτιμα μπουκαλάκια!
Αρωματικές ιστορίες… κλεισμένες σε πολύτιμα μπουκαλάκια!
Η ιστορία του αρώματος είναι συνυφασμένη με το… περιτύλιγμά τους, τα υπέροχα μπουκαλάκια που μέσα τους κρύβουν τις μεθυστικές ευωδιές του πολύτιμου υγρού τους. Μεγάλοι καλλιτέχνες και σχεδιαστές δημιούργησαν αληθινά κομψοτεχνήματα, από περίτεχνα κρύσταλλα, μέχρι λιτές και γεωμετρικές φόρμες για να φθάσουμε σήμερα στην απόλυτη ανατροπή με τον οίκο Moschino να παρουσιάζει ένα καθημερινό αντικείμενο, όπως τη συσκευασία ενός… καθαριστικού και να προκαλεί με την έμπνευσή του!
από τη Μαρία Καλοπούλου
Η χρονική στιγμή που τα μπουκάλια των αρωμάτων αλλάζουν τελείως συντελείται μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν και η τέχνη του γυαλιού και του κρυστάλλου απέκτησε εντελώς νέες τεχνικές. Κατασκευαστές, αληθινοί καλλιτέχνες, όπως οι Baccarat, Lalique και Sevres δημιούργησαν αληθινά αριστουργήματα για να απαντήσουν στην απαίτηση της εποχής για αρώματα υψηλής αισθητικής.
Από την Αρ Νουβό στην Αρ Ντεκό!
Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι τάσεις άρχισαν να ακολουθούν και να «προσαρμόζονται» καταλυτικά στον τρόπο ζωής που άλλαζε ραγδαία. Τα χρόνια του Μεσοπολέμου, οι πρώτες απελευθερωμένες γυναίκες δημιουργούν τη διάθεση να «σπάσουν τις παραδόσεις». Η έννοια αυτή εκφράστηκε με τον πόθο για αρώματα μοντέρνα, με ιδιαίτερη εμφάνιση.
Η Art Nouveau βάζει το στίγμα της και δανείζει τις φόρμες της στα σχήματα των μπουκαλιών των αρωμάτων. Με την αισθητική της εμπνευσμένη από τη Φύση, εμπλουτίζει τις αυστηρές και ογκώδεις γραμμές των μπουκαλιών.
Η εμφάνιση του κινήματος Art Deco, κάνει τις καμπύλες των μπουκαλιών να σκληραίνουν, τα κοψίματα γίνονται πιο κάθετα και «ζωηρά». Το μπουκάλι του Νο 5 της Chanel αποτελεί το σημείο αναφοράς για την καθαρότητα των γραμμών του που παραμένει ένα δείγμα αισθητικής απόλυτα διαχρονικό, αφού συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την απλότητα με την κομψότητα και παραμένει επίκαιρο έναν αιώνα μετά.
Το κόστος ήταν… αμελητέο!
Σήμερα, οι οίκοι της αρωματοποιίας δαπανούν περισσότερα χρήματα στη διαφήμιση, παρά στη συσκευασία, κάτι που ήταν ακριβώς αντίστροφο πριν από μερικές δεκαετίες. Στο παρελθόν, δεν υπολογιζόταν καν το κόστος της συσκευασίας αρκεί το αποτέλεσμα να ήταν μοναδικό και αριστουργηματικό!
Έτσι, ιδιαίτερα τα μπουκάλια των αρωμάτων μέχρι τα τέλη του ’50 ήταν αληθινά διακοσμητικά στοιχεία για το μπουντουάρ των γυναικών, γεμάτα από πολυτέλεια και έμπνευση.
Μπουκάλια σαν μικρά μήλα, σαν μικρά διακοσμητικά βάζα, στολισμένα με χρυσές μικρογλυπτικές, έπαιρναν το σχήμα ζώων, αφρικανικών ελεφάντων, μιμούνταν τους ουρανοξύστες ή ήταν φτιαγμένα από πανάκριβα κρύσταλλα, σε γαλάζιες ανταύγειες, σε σκούρο μαύρο, διακοσμημένα με μαργαριτάρια, με λουλούδια, σαν πίνακες ζωγραφικής.
Μία τέτοια περίπτωση και ίσως από τα πιο εξεζητημένα μπουκάλια όλων των εποχών ήταν το μπουκάλι από κρύσταλλο Baccarat διακοσμημένο με επιχρυσωμένα μπρονζέ λουλούδια για το άρωμα Miss Dior του 1947.
Όταν τα μπουκαλάκια των αρωμάτων βγαίνουν σε κοινή θέα…
Όταν άρχισαν να σπάνε οι κώδικες της αυστηρής κριτικής και του πουριτανισμού που είχαν επιβληθεί κατά τη βικτωριανή εποχή, τα αρώματα ακολούθησαν την τάση απελευθέρωσης… Τότε, το άρωμα αντί να είναι το κρυφό μυστικό ή το πολύτιμο όπλο των «ελαφριάς ηθικής» γυναικών, πήρε τη λαμπρή του θέση στους πάγκους των πρώτων κομψών καταστημάτων του Παρισιού, του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης. Κι αν στην Ευρώπη αυτό έγινε νωρίτερα, ιδιαίτερα στη Γαλλία, χρειάστηκε να μπει η πρώτη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα για να εξαπλωθεί στις ΗΠΑ που τότε διψούσε για πολυτελή προϊόντα και οι Αμερικανίδες ζητούσαν περίτεχνα μπουκάλια για να αισθάνονται υπερήφανες για τα αρώματά τους. Σκεφθείτε πόσο μεγάλη ήταν η επιτυχία και πόσο κερδοφόρα η αγορά των αρωμάτων, ώστε στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1925 ένα τεράστιο περίπτερο αφιερώθηκε στην παρουσίαση της τέχνης των μπουκαλιών αρωμάτων!
Δεν είναι το άρωμα… είναι το μπουκαλάκι!
Ο πρώτος που το κατάλαβε ήταν ο René Lalique από τις αρχές του 1910, όταν είπε: «Δεν έχει να κάνει μόνο με την ευωδιά αλλά με το πού είναι κλεισμένο! Δώστε στη γυναίκα μία γοητευτική μυρωδιά σε ένα άψογο περιτύλιγμα και τότε την έχετε κερδίσει!».
Τα μπουκάλια των αρωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την αρωματοποιία. Το σχήμα, το ύφος, το χρώμα τους στέλνουν ένα μήνυμα για το περιεχόμενό τους. Περισσότερο από κάθε άλλο προϊόν της βιομηχανίας των καλλυντικών, η εικόνα της συσκευασίας ενός αρώματος παίζει καθοριστικό ρόλο για να πεισθούν οι γυναίκες να το αγοράσουν. Απλές γεωμετρικές γραμμές, περίτεχνα σχήματα, εμπνεύσεις από την τέχνη, ευρηματική διακόσμηση, όλα επιστρατεύονται για να εκφράσουν την αποκλειστικότητα, την πολυτέλεια, τη μοναδικότητα.
Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι το 70% των ανθρώπων που αποφασίζουν να αγοράσουν ένα συγκεκριμένο άρωμα το κάνουν με βάση τη διαφήμιση και την εμφάνιση, πολύ πριν ανοίξουν το μπουκάλι και μυρίσουν το άρωμα.
Από τα πολύτιμα μπουκάλια στο ανατρεπτικό στιλ!
Από τον Νταλί που δημιουργεί το 1935 τη «γυναίκα με κεφάλι από τα τριαντάφυλλα» για να γίνει αργότερα μπουκάλι αρώματος, από την Elsa Schiaparelli, η οποία «έπαιξε» με το γυναικείο σώμα στο άρωμα Shocking και τον Jean Paul Gaultier που τη μιμήθηκε βάζοντας το Classic σε ένα κουτί κονσέρβας… Από το μπουκάλι του Lalique με τα υπέροχα περιστέρια για το L’ Air du Temps της Νina Ricci του 1952 μέχρι το αριστουργηματικό από κινέζικη λάκα Opium του Υves Saint Laurent, tτο 1977, οι γραμμές, τα χρώματα και τα υλικά αλλάζουν συνέχεια. Νέοι κόσμοι, φρέσκοι, εξερευνούνται… για να φθάσουμε στο Fresh Couture του Moschino και το παιχνιδιάρικο μπουκάλι του που έρχεται να μας αλλάξει την οπτική για το με τι πρέπει να μοιάζει ένα μπουκάλι πολύτιμου αρώματος!
Η ασέβεια της μάρκας Moschino!
«Ήθελα να προκαλέσω χρησιμοποιώντας ό,τι πιο κοινό, ό,τι πιο καθημερινό, όπως ένα μπουκάλι οικιακού καθαριστικού», είπε ο Jeremy Scot, καλλιτεχνικός διευθυντής του Moschino, και το αναπάντεχο αποτέλεσμα έγινε πραγματικότητα! Το νέο άρωμα δικαίως περιγράφεται ως «προκλητικό και ειρωνικό»! Παίζοντας ανάμεσα σε κάτι τόσο κοινό και σε κάτι τόσο πολυτελές, όπως είναι το άρωμα ενός οίκου Υψηλής Ραπτικής. Αλλά τελικά, τι άλλο θα ήταν πιο Μοschino από αυτή την ανατροπή; Αυτό το εξαιρετικά ιδιαίτερο, παιχνιδιάρικο μπουκάλι αποκαλύπτεται όταν ανοίξει κανείς την κομψή χάρτινη συσκευασία, κατασκευασμένη από υλικά εξαιρετικής ποιότητας, με μια πινελιά χρυσού ως επισφράγιση της φινέτσας και της πολυτέλειας…