Γιατί οι γυναίκες κρυώνουμε πιο πολύ;
Πόσες φορές δεν έχουμε χαρακτηριστεί υπερβολικές, ευαίσθητες ή ακόμα και παγοκολόνες από τον αγαπημένο μας σύντροφο, διότι αναζητούμε λίγο περισσότερη ζεστασιά; Οι επιστήμονες βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, αποδεικνύοντας πως η αντίδρασή μας στο κρύο είναι πέρα για πέρα φυσιολογική! Ποιοι είναι τελικά οι λόγοι που αισθανόμαστε το κρύο περισσότερο;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Η θερμοκρασία του σώματος
Ο κυριότερος λόγος για τη διαφορετική αντίληψη του κρύου μεταξύ ανδρών και γυναικών, οφείλεται στη θερμοκρασία του σώματός μας. Μελέτες που έγιναν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ αποκάλυψαν πως η θερμοκρασία σώματος κατά τη διάρκεια μίας ημέρας σε εμάς τις γυναίκες είναι ελαφρά υψηλότερη από ό,τι στους άνδρες. Είναι λοιπόν, λογικό οι χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες να μας κάνουν να αισθανόμαστε εντονότερα το κρύο, συγκριτικά με εκείνους.
Παγωμένα άκρα!
Αν και έχουμε υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, αυτό δεν σημαίνει πως και τα άκρα μας είναι πιο ζεστά! Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα διαπίστωσαν πως αν και η θερμοκρασία του σώματός μας είναι υψηλότερη, τα χέρια μας είναι 2-3 βαθμούς πιο δροσερά, σε σχέση με των ανδρών. Διατηρούμε τη θερμότητα, ώστε σε καταστάσεις ψύχους να μπορούμε να ισοβαθμήσουμε κάπως την κατάσταση, στην πραγματικότητα, όμως, αισθανόμαστε το κρύο πολύ περισσότερο. Τα χέρια και τα πόδια μας είναι αυτά που, τελικά, πληρώνουν το τίμημα της διατήρησης της θερμοκρασίας στο υπόλοιπο σώμα μας, με το να παραμένουν δροσερά.
Η σημασία του μεταβολισμού
Οι άνδρες έχουν από τη φύση τους υψηλότερα ποσοστά μεταβολισμού, κάτι που ενοχλεί εμάς, τις γυναίκες, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε πιο ώριμη ηλικία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει και τη δημιουργία σωσιβίου γύρω από τη μέση τους! Με έναν μεταβολισμό σαφέστατα υψηλότερο κατά περίπου 23%, οι άνδρες θερμαίνουν καλύτερα το σώμα τους, καθώς καίνε θερμίδες. Καθώς εμείς, καίμε λιγότερα καύσιμα είναι λογικό να είμαστε και πιο δροσερές!
Λίπος και μυϊκή μάζα
Το πώς είναι δομημένο το σώμα μας εξηγεί και το πόσο ζέστη ή κρύο αισθανόμαστε. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες διαθέτουν περισσότερη μυϊκή μάζα και λιγότερο λίπος, από ό,τι εμείς. Οι μύες πάλι, ευνοούν την παραγωγή θερμότητας, με αποτέλεσμα να διατηρούνται ζεστοί, ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το λίπος, από την άλλη μεριά, βοηθά στην αποθήκευση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά εξακολουθούμε να αισθανόμαστε κρύο όταν το δέρμα μας ηρεμεί, ακόμα και εάν κατά βάθος διατηρούμε μια υψηλότερη θερμοκρασία.
Μικρότερα μεγέθη
Το μέγεθος του σώματός μας επηρεάζει επίσης, το πόσο αισθανόμαστε το κρύο. Οι άνδρες, κατά μέσο όρο, είναι ψηλότεροι και βαρύτεροι από εμάς. Αυτό σημαίνει πως η σχέση μας μεταξύ επιφάνειας και όγκου είναι μεγαλύτερη, άρα και η απώλεια θερμότητας ακολουθεί αυξητικά επίπεδα εξαιτίας της. Ο καθηγητής Brad Fiero από το Community College επισημαίνει μάλιστα, πως ο μικρότερος όγκος που διαθέτουμε μειώνει και την ικανότητα διατήρησης της θερμότητας.
Η εμμηνόρροια
Με την έμμηνο ρύση, η οποία και μας απασχολεί αρκετές ημέρες κάθε μήνα, παρατηρούνται αυξομειώσεις στα επίπεδα των ορμονών, γεγονός που δημιουργεί διακυμάνσεις και στη θερμοκρασία του σώματός μας. Ανάλογα λοιπόν, με την ημέρα που βρισκόμαστε, σχετικά με τον έμμηνο κύκλο μας, μπορούμε να έχουμε χαμηλότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες. Επίσης, έρευνες αποκαλύπτουν πως η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να αυξήσει τη θερμότητα του σώματός μας, κατά τη διάρκεια του κύκλου μας.
Διαφορετικές αντιλήψεις
Υπάρχει ακόμα μια εξήγηση για τους λόγους που αισθανόμαστε με διαφορετικό τρόπο το κρύο, συγκριτικά με τους άνδρες. Σύμφωνα με τους καθηγητές David W. Niesel και Norbert Κ Herzog του Medical Discovery News «Όταν οι γυναίκες αισθάνονται κρύο, συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματός τους, ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα θερμότητας στο σώμα, αλλά η αίσθηση του κρύου διατηρείται». Στην πραγματικότητα, το σώμα μας μπορεί να αντιδράσει φυσικά και με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, ακόμα και σε παρόμοιες συνθήκες θερμότητας.
Οι προεπιλογές στον κλιματισμό
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change αποδεικνύει πως στα περισσότερα κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία, οι θερμοκρασίες στους χώρους έχουν σχεδιαστεί για την άνεση των ανδρών. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θερμοστάτες τους ακολουθούν ξεπερασμένες φόρμουλες με βάση τα μεταβολικά ποσοστά των ανδρών, από τη δεκαετία του 1960! Την εποχή εκείνη, μπορεί να εργάζονταν περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες, αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά, δεν είναι έτσι;
Οι ενδυματολογικές επιλογές στους χώρους εργασίας
Η παραπάνω μελέτη αποκάλυψε επίσης, πως η μακροχρόνια έρευνα για το «μοντέλο θερμικής άνεσης» στους χώρους των γραφείων, λαμβάνει υπόψη και την ενδυμασία ως μέσο μόνωσης. Φυσικά, οι άνδρες οι οποίοι φορούν, συνήθως, κοστούμια διατηρούν μια καλύτερη θερμοκρασία σε σύγκριση με εμάς που κυκλοφορούμε στο γραφείο με φορέματα ή φούστες και μπλούζες από λεπτεπίλεπτα υφάσματα. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, πολλές από εμάς έχουμε αερόθερμα κάτω από το γραφείο, μια χοντρή ζακέτα στην πλάτη του καθίσματός μας ή γάντια και κασκόλ κρυμμένα στα συρτάρια μας. Και το καλοκαίρι; Οι χώροι θυμίζουν κατάψυξη, κάνοντας τις θεωρίες για τη διατήρηση της ενέργειας να φεύγουν από το παράθυρο!