Η «καθαρή ομορφιά» δεν είναι… ξεκάθαρη

Η «καθαρή ομορφιά» δεν είναι... ξεκάθαρη

Η «καθαρή ομορφιά» συνδέεται με την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με το τι χρησιμοποιούν στο δέρμα τους και πώς αυτό επηρεάζει το περιβάλλον, αλλά και στην απαίτησή τους από τις clean beauty brands να προσφέρουν πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια.

Μια έρευνα καταναλωτριών που διεξάχθηκε το 2020 σε 24.000 γυναίκες παγκοσμίως, σχετικά με το τι αναζητούν στα καθαρά προϊόντα ομορφιάς έδειξε ότι τα δύο τρίτα από αυτές επιθυμούν μεγαλύτερη διαφάνεια στις ετικέτες τους.

Ενώ η ζήτηση είναι υψηλή- το 93% των γυναικών που συμμετείχαν δήλωσε ότι προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως καθαρά – υπάρχει επίσης δυσαρέσκεια. Υποστηρίζουν ότι οι μάρκες δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για τα συστατικά, περιμένουν δηλαδή το «πώς, τι και γιατί» πίσω από ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται ως καθαρό.

Η ασάφεια δεν περιορίζεται όμως μόνο στα συστατικά αλλά και στην ίδια την ταυτότητα πολλών clean brands. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί γύρω από τον όρο “καθαρή ομορφιά”. Συνήθως σημαίνει ελάχιστα έως καθόλου συνθετικά συστατικά και απουσία οποιουδήποτε συστατικού που θεωρείται αμφιλεγόμενο, ακόμη και αν υπάρχει έγκυρη έρευνα που πιστοποιεί την ασφάλειά του.

Κανονισμοί δεν υπάρχουν ούτε για όρους όπως “φυσικής προέλευσης”, “φυσικό”, ή ακόμη και “βιολογικό”, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται συχνά το λεγόμενο “πράσινο ξέπλυμα” ή “greenwashing” – μάρκες προβάλλουν αυτούς τους ισχυρισμούς χωρίς να χρειάζεται να τους υποστηρίξουν και απλά βάζουν τις λέξεις “καθαρά συστατικά”, “μη τοξικά” ή “φυσικά” στη συσκευασία.

Δείτε Επίσης
Φυσικό σιρόπι καρότου για τη γρίπη: Τα οφέλη και η συνταγή

H «καθαρή ομορφιά» λόγω της ασάφειας και της έλλειψης πραγματικού ορισμού της μοιάζει να είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι η τάση ξεκίνησε από μια πραγματική ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και καλύτερης ποιότητας συστατικά στην περιποίηση της επιδερμίδας.

Είναι ένα κίνημα που μας ενθαρρύνει να αμφισβητήσουμε τι βάζουμε στο δέρμα μας και αν είναι πραγματικά απαραίτητο. Το clean beauty υπερβαίνει τα ίδια τα προϊόντα και μας καλεί να σκεφτούμε τον αντίκτυπο που έχουν στην υγεία, το περιβάλλον και την ηθική τους ταυτότητα. Είναι επομένως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βιομηχανία της ομορφιάς και γι’ αυτό, παρόλες τις αντιφάσεις του, αξίζει σίγουρα να το στηρίξουμε.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.